Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Amazone: istorie în inovaţie

Publicat: 24 ianuarie 2020 - 22:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Firma Amazone are, cu siguranţă, un motiv special pentru a sărbători vânzarea unui sfert de milion de maşini de semănat, dar şi mai impresionantă este lunga istorie a evoluţiilor de succes în producţia de semănători ale constructorului german.

Istoria semănătorilor Amazone a început în anul 1947, atunci când Heinrich Dreyer împreună cu domnul Kademann au dezvoltat prima semănătoare D1, care avea o lăţime de lucru de doi metri, fiind echipată cu discul “Elite” pentru seminţe mici şi normale. Inovaţia a revoluţionat semănatul atunci, deoarece, spre deosebire de semănătorile de la acea vreme, D1 nu necesita schimbarea tamburilor de distribuire a seminţelor atunci când se trecea la altă cultură.
În 1966 a fost lansată pe piaţă, în premieră, o combinaţie de semănat activă, sub forma legendarei semănători D4 în combinaţie cu grapa RE. Succesoarea semănătorii D4 a fost D7, apărută în 1972 şi care a devenit una dintre cele mai vândute semănători din toate timpurile.
Atunci când maşina de semănat RPD DrillStar a fost lansată, în 1988, Amazone a oferit şi primul tăvalug cu anvelope, ca alternativă la tăvălugul ”colivie” sau la cel cu „dinţi”. Acest nou produs realiza o consolidare direcţionată a solului, doar a rândului de seminţe, şi a fost optimizat în continuare odată cu invenţia tăvălugului cu inele, în anul 1998.

Amazone: istorie în inovaţieClick pe poza pentru galerie!

Combinaţii de semănat cu productivitate ridicată
Cea mai recentă dezvoltare în domeniul combinaţiilor de semănat convenţionale este semănătoarea Cataya, care dispune de un sistem de dozare precis, cu acţionare electrică a tamburului de seminţe şi cu un centru de control pentru ajustarea rapidă a sistemului de dozare şi cu o calibrare optimă.
În plus, în gama de semănători convenţionale Amazone, din 1995 a fost inclusă şi semănătoarea pneumatică. La început, frontal a fost aşezat un buncăr de seminţe cu suflantă pneumatică şi paker (tăvălug) cu roţi, în combinaţie cu un cultivator rotativ. Aceasta a stat la baza conceperii celebrului tandem dintre semănătoarea pneumatică purtată pe grapă rotativă AD-P.
Au avut loc apoi actualizări suplimentare şi dezvoltarea tehnologiei prezentă în Centaya de astăzi. Acum, Centaya are o unitate de dozare a seminţelor acţionată electric şi poate fi echipată cu brăzdarele TwinTeC+ cu disc dublu sau RoTeC pro cu un singur disc, ca opţiuni.
Pentru a satisface cererea de combinaţii de semănat cu productivitate ridicată, în tandem cu echipamente de cultivare pasivă a solului, în 2001 a apărut semănătoarea pneumatică Cirrus, care are echipamente pasive de prelucrarea solului şi lăţimi de lucru de la 3 m până la 6 m. Vedeta acestui model este Cirrus-CC echipat cu un rezervor pentru seminţe presurizat, de 4.000 litri, cu două unităţi de dozare acţionate electric şi cu sistem de transport suplimentar, care permite transferul simultan a două materiale diferite (seminţe şi fertilizant) printr-un proces de tragere dublă.
Profesorul Samara RAS şi Heinz Dreyer au reuşit să realizeze o altă inovaţie importantă, odată cu introducerea semănătorii directe NT şi a succesorului acesteia, Primera DMC, pentru semănat direct în mirişte şi convenţional. Inventarea daltei cu brăzdar a făcut posibilă încă de atunci însămânţarea directă pe o varietate mare de soluri neprelucrate.
Alături de Primera DMC, gama de semănători pentru suprafeţe mari a fost extinsă în ultimul deceniu prin introducerea semănătorilor Cayena şi Condor. Datorită brăzdelor speciale de însămânţare şi a lăţimilor mari de lucru de până la 15 m, ambele semănători pot fi utilizate pentru a obţine productivitate sporită pe o varietate extrem de largă de soluri.
Portofoliul de produse permite companiei Amazone să ofere clienţilor săi o gamă foarte diversă de semănători şi de lăţimi de lucru, de la 2,5 m la 15 m, sisteme pretabile pentru diferite structuri de sol.

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 2358 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?