Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Agricultura viitorului s-a mutat în prezent!

Publicat: 24 iulie 2022 - 19:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura de precizie nu mai reprezintă doar o opţiune a viitorului, ci a devenit, acum mai mult ca niciodată, o necesitate pentru fermierii care vor să rămână competitivi pe o piaţă cu tot mai multe provocări.

”Aici, conceptul de «precision farming» nu defineşte un experiment, ci un mod de lucru efectiv”. Aşa se prezintă ferma Emiliana West Rom, din Dudeştii Vechi, judeţul Timiş.

Ca să exploatezi 12.000 de hectare, este clar că trebuie să ai utilaje performante, însă performanţa unui utilaj agricol nu mai ţine, de mult, doar de putere sau de lăţimea de lucru, ci de tehnologii şi servicii integrate, care îi permit fermierului să îşi planifice lucrările şi să ia decizii bazate pe analiza informaţiilor din teren, la care are acces în timp real.

Agricultura viitorului s-a mutat in prezent!_b 

SOLUŢII PENTRU MANAGEMENTUL INTELIGENT AL FERMEI


Echipamentele inteligente şi soluţiile integrate pentru managementul fermei pe care Ipso Agricultură le oferă fermierilor, de la AutoTrac, JD Link - ce oferă informaţii despre parametrii de funcţionare ai fiecărui utilaj, consum, patinaj, date tehnice şi alerte, până la planificarea culturilor, gestionarea irigaţiilor, alerte de boli, analize de sol şi hărţi precise de prescripţie pentru aplicarea tratamentelor, fertilizare şi semănat cu rată variabilă, se traduc în productivitate mai mare, timp de lucru redus şi economie de inputuri.

 

10-12% ECONOMIE DE FERTILIZANŢI


”Am câştigat timp, am economisit bani. Prin folosirea AutoTrac, adică a liniilor de ghidare, am economisit carburant. În cazul prăşitoarelor, utilizarea AutoTrac-ului ne ajută să avem rânduri drepte, ceea ce face ca lucrările ulterioare de fertilizat să fie mai uşor şi mai rapid de efectuat, ceea ce înseamnă, iarăşi, timp câştigat. Noi utilizăm tehnologia strip-till, deci folosim aceleaşi linii generate în toamnă la semănat, şi la fertilizat, şi la recoltat. La fertilizat utilizăm rata variabilă şi avem o economie de fertilizanţi de 10-12 la sută”, explică Ionel Pistrui, unul dintre inginerii agronomi care coordonează ferma vegetală EmilianaWest Rom.

 La recoltat cu 6 combine John Deere in ferma Emiliana West Rom1_b


12.000 HA CU CULTURI VEGETALE


În cifre, aceasta înseamnă 5.000 ha cu grâu, din care 2.300 ha în sistem ecologic şi 2.700 ha în sistem convenţional, 2.700 ha cu floarea soarelui, 1.300 ha cu rapiţă în sistem ecologic, 600 ha cu soia, 300 ha cu porumb pentru sămânţă şi 150 ha cu floarea soarelui pentru sămânţă. 5.000 ha din total sunt irigate.

Pe lângă suprafaţa arabilă, Emiliana West Rom mai administrează o fermă de 1.200 capete de vaci de carne din rasa Limousine, un siloz de 90.000 tone şi, mai nou, o plantaţie de alun de 500 ha.

 

INFORMAŢII DIN CÂMP ÎN TIMP REAL


Dacă timpul şi informaţia înseamnă bani, cât de valoroasă este informaţia pe care fermierul o primeşte în timp real, direct din câmp?

PlatformaJohnDeereOperationsCenteroferă o imagine agronomică asupra fiecărei parcele din fermă, precum şi informaţii transmise, în timp real, de tractor sau combină.

Pe o hartă colorată, fiecare culoare desemnează ultima lucrare efectuată în parcela respectivă: verde - semănat, portocaliu - recoltat, albastru - erbicidat sau fertilizat, maro - pentru parcelele pe care a fost realizată doar prelucrarea solului.

La recoltat, fermierul vede cantitatea recoltată la hectar, umiditatea culturii recoltate, viteza de lucru, timpul de lucru pe parcelă, consumul de combustibil pe oră şi hectar, dar şi eficienţa consumului de combustibil, calculată în tone recoltate pe litrul de combustibil. De asemenea, este disponibilă inclusiv o hartă de elevaţie a terenului pentru fiecare parcelă din fermă.

Prin aplicaţiile mobile, inginerul şi proprietarul fermei au acces instant, pe telefonul mobil sau pe tabletă, la toate aceste informaţii.

La recoltat cu 6 combine John Deere in ferma Emiliana West Rom2_b 

TIMP CÂŞTIGAT


Cum s-a schimbat modul de lucru în fermă odată cu utilizareaJohnDeereOperationsCenter?

”Înainte, ca să aflu media producţiei de pe o parcelă, aşteptam să termine combinele de recoltat de pe parcela respectivă, să ajungă toate remorcile în depozit, să calculeze cineva toată cantitatea care a plecat din câmp şi abia apoi aflam producţia. Toate astea durau încă o oră sau o oră şi jumătate de când se încheia recoltatul, până ajungeau toate remorcile în siloz, descărcau, cântăreau şi primeam informaţia. Acum, când au intrat combinele în parcelă, dacă a făcut fiecare câte un tur, văd deja imediat pe telefon cantitatea recoltată de fiecare combină şi productivitatea pe hectar, pot deja să-mi fac o idee despre producţia de pe parcela respectivă cu o precizie de 90%”, spune inginerul fermei Emiliana West Rom.

 

”ŞTIU INSTANT DACĂ UMIDITATEA ESTE BUNĂ PENTRU RECOLTAT”


”La fel cu umiditatea: începeam recoltatul cu o combină, trebuia să o opresc, să calculez cu umidometrul de mână sau să fug cu o probă în siloz ca să aflu umiditatea. Acum, dăm drumul la combină, recoltează 50 de metri şi ştiu instant dacă umiditatea este bună pentru recoltat sau mai trebuie să aşteptăm. Este încă un timp câştigat”, adaugă specialistul.

În ferma Emiliana West Rom se lucrează acum cu patru combine John Deere S690i pe şenile şi două combine S790i, model nou, toate cu hedere 635 Flex de 10,5 m, cu care recoltează grâu, soia, şi, cu kit special, şi rapiţă. Toate combinele au tracţiune 4x4. Pe lângă combine, în fermă sunt şi opt tractoare John Deere, de la 180 CP la 220 CP.

 

REGLARE INTERACTIVĂ A COMBINEI


”Combina John Deere S790i, cea mai inteligentă dintre cele pe care le avem în fermă, are sistemul de reglare interactivă, care ne ajută la optimizarea combinei în timp real, pentru a obţine o performanţă maximă la recoltat. Practic, noi îi spunem combinei că avem de recoltat grâu, iar ea ne ajută să facem reglajele optime. În momentul în care recoltăm, putem transmite, pe display-ul combinei, dacă avem corpuri străine, iar combina ne spune unde trebuie să mai reglăm. După un timp, combina ne întreabă dacă s-a rezolvat sau nu problema şi ştim dacă trebuie să mai facem anumite reglaje sau putem continua recoltatul”, mai explică Ionel Pistrui.

La recoltat cu 6 combine John Deere in ferma Emiliana West Rom5_b 

 

PLANIFICATORUL DE LUCRU


Tot prin intermediul platformei OperationsCenter, cu opţiunea Planificatorului de Culturi, fermierul poate să planifice culturile pentru anul următor, iar cu ajutorul Planificatorului de Lucru poate transmite direct lucrările pe care trebuie să le execute operatorul. ”Poţi să îi trimiţi informaţia direct în utilaj, iar operatorul, când ajunge în tractor, ştie că trebuie să meargă la o anumită parcelă şi să efectueze o anumită lucrare”, mai spune Ionel Pistrui.

 

PRIMUL UTILAJ ÎL VINDE VÂNZĂTORUL, IAR URMĂTOARELE SERVICE-UL


Când este vorba de o fermă care exploatează 12.000 de hectare, nu e greu de imaginat că producătorii de echipamente agricole ”se bat” pentru un astfel de client. Ce a făcut, totuşi, diferenţa pentru Ipso şi John Deere? ”Am avut în probe combine de la mai multe firme, iar principalul motiv a fost raportul calitate-preţ. În plus, ne doream două combine destul de rapid şi cei de la Ipso au fost foarte prompţi, dar, eu cred că primul utilaj îl vinde vânzătorul, iar următoarele utilaje le vinde service-ul”, spune Ionel Pistrui.

Ionel Pistrui, unul dintre inginerii agronomi care coordoneaza ferma vegetala Emiliana West Rom_b 

SERVICE PROACTIV ŞI DIAGNOSTICARE DE LA DISTANŢĂ


Atât fermierul, cât şi oamenii din echipa de service primesc notificări, în timp real, pe telefonul mobil sau pe tabletă, despre orice defecţiune a unui utilaj. Mai mult, aceştia pot vedea exact display-ul combinei şi pot, astfel, remedia orice problemă într-un timp relativ scurt.

Prin intermediul serviciului Expert Alerts, echipa de service monitorizează, printr-o tehnologie unică, parametrii de funcţionare ai utilajului, ceea ce permite identificarea din timp a unei eventuale probleme şi notificarea fermierului, astfel încât acesta poate evita o defecţiune costisitoare sau poate comanda din timp o piesă de care va avea nevoie. De exemplu, un consum prea mare de ulei poate indica faptul că pompa de ulei va trebui înlocuită în viitorul apropiat. Fermierul îşi poate procura o pompă nouă, pe care să o aibă deja în fermă când va trebui înlocuită cea veche.

 

”SIGUR VOM AVEA CEL PUŢIN UN UTILAJ AUTONOM”


”Dacă o să apară pe piaţă în următorii ani, sigur o să avem în fermă cel puţin un utilaj autonom. Tehnologia uşurează mult munca operatorilor din fermă. Cred că în următorii ani operatorul o să aibă cât mai puţine de făcut, mai mult va monitoriza lucrările. Trebuie să ţinem pasul cu tehnologia, să învăţăm fiecare pas la rând. Cred că, în viitor, cei care nu vor utiliza agricultura de precizie foarte greu vor fi competitivi. Fără agricultură de precizie, dacă ai de lucrat 80 de hectare şi la fiecare trecere ai suprapuneri, ajungi să consumi combustibil pentru 100 de hectare, la care mai pui şi uzura utilajelor”, afirmă Ionel Pistrui.

 

O CHESTIUNE DE SUPRAVIEŢUIRE PE PIAŢĂ


”Trăim într-o piaţă concurenţială. Cei care nu folosesc agricultura de precizie vor avea costuri de producţie foarte mari şi nu-şi vor mai permite să vândă la acelaşi preţ cu cei care utilizează aceste tehnologii, ceea ce îi va scoate de pe piaţă. Agricultura de precizie a devenit deja foarte importantă pentru ca fermierii să rămână competitivi, prin scăderea costurilor şi creşterea productivităţii în fermele lor”, afirmă Petru Costa, specialist agricultură de precizie Ipso Agricultură.

Petru Costa (stg.) È™i Ionel Pistrui_b 

Petru Costa (stg.) şi Ionel Pistrui

 

JD SMART FARMING


3417 utilaje conectate, în România;

734 pachete de servicii;

1543 ferme care utilizeazăOperationsCenter;

2.937 ore de instruire pentru management digital, realizate de specialiştii Ipso.

 

TRACTORUL AUTONOM JOHN DEERE


John Deere a lansat deja, la începutul acestui an, tractorul autonom 8R410, care se aseamănă foarte mult cu tractoarele convenţionale din această serie, însă este prevăzut cu tehnologie de ultimă generaţie pentru controlul şi monitorizarea tractorului şi a implementului ataşat.

Tractorul poate lucra atât cu operator, cât şi în regim autonom, comandat prin intermediul aplicaţiei Operations Center Mobile.

Tractorul autonom este disponibil deocamdată doar în SUA, deoarece legislaţia din Europa nu permite utilizarea vehiculelor autonome.

 

un reportaj de

VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 2203 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?