Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura nu este o LOTERIE

Publicat: 16 aprilie 2020 - 18:35
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6   | Print | Trimite unui prieten

Seceta din această primăvară nu este cu mult mai gravă decât în anii trecuţi. Şi anul trecut am avut o iarnă blândă care a fost urmată de un val de precipitaţii, timp de mai multe luni. Acestea au fost foarte bune pentru culturile prăşitoare, dar au compromis păioasele, în special calitatea recoltei de grâu. "Prin comparaţie cu anul trecut, în acest an, perspectiva pentru următoarele luni este mai neclară. Nu ştim nici cum va reacţiona piaţa după ce această criză va trece. Pentru noi (APIMAR), criza coronavirus este pe locul trei ca importanţă şi efecte asupra business-ului. Principalul factor negativ care influenţează activitatea fermierilor, şi implicit a noastră sunt condiţiile climaterice din aproape toată ţara. Pe locul doi se situează lipsa aproape totală a fondurilor şi a proiectelor, şi abia pe locul trei criza provocată de coronavirus" apreciază Leontin Coca, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR).

Agricultura este o afacere

În multe situaţii, criza de apă, cumulată cu variaţiile mari ale temperaturii şi cu aplicarea unor tratamente şi/sau fertilizare a condus la afectarea gravă a culturilor agricole de toamnă.

Există o veche zicală: "în jocurile de noroc cea mai bună variantă câştigătoare este să nu joci!" Acest lucru nu este valabil pentru agricultură. "Agricultura nu este o loterie" spune Leontin Coca. "Agricultura este o activitate economică care poate fi planificată şi făcută după nişte principii agrotechnice şi de afaceri. Comparaţia agriculturii cu loteria nu este adevărată. Acum este nevoie mai mult decât oricând de marfă produsă în curtea ta, pe hectarul tău sau pe mia ta de hectare. Agricultura este o afacere care trebuie asigurată mai mult de 100% cu tehnologie. Trebuie semănat în epoca optimă, nu trebuie să aştepţi ploaia ca să semeni. Poate sunt subiectiv, desigur, suntem interesaţi ca fermierii să facă investiţii în agricultură. Dar investiţiile de care aceştia au nevoie trebuie făcute. De exemplu, dacă au o semănătoare care nu îşi mai face treaba şi dacă au posibilitatea să investească într-o semănătoare care lucrează cu 14km/oră şi cu precizie de 98%, atunci nu trebuie să stea pe gânduri" remarcă Leontin Coca.

Leontin Coca_b

Service-ul este cel mai solicitat

Membrii APIMAR se străduiesc ca toate activităţile să continue normal. Aprovizionarea cu piese de schimb se face absolut firesc, iar activităţile de service sunt şi mai solicitate, chiar dacă se munceşte în condiţiile de siguranţă impuse de starea de necesitate. Mulţi dintre dealeri au chiar mai mult de lucru decât în mod obişnuit, pentru că multe din variantele alternative de aprovizionare cu piese nu mai sunt disponibile şi atunci se apelează la piesele "originale".

Şi pentru furnizorii de maşini şi echipamente agricole "home office-ul" este dispus de măsurile de distanţare socială. Vânzările de maşini şi utilaje agricole sunt încetinite de situaţia generală şi de apetitul investiţional redus, nu din lipsa posibilităţilor de deplasare. Criza aceasta ar trebui să dea un impuls agriculturii, care este un domeniu esenţial şi existenţial, fără de care nu se poate.

Dacă vrei să fii sănătos, trebuie să ai şi ce să pui pe masă. La fel, dacă nu merge tractorul, trebuie reparat. "Principiul românesc "merge şi aşa" nu ar trebui aplicat în agricultură. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să fim pregătiţi pentru condiţii extreme - secetă prelungită şi ploi fără număr. Este simplu. Nu poţi să ştii când şi în ce condiţii va trebui să lucrezi" este concluzia lui Leontin Coca.

Vizualizat: 2042 | Video Video 1 2 3 4 5 6 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?