Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGRICULTURA la un CLICK distanţă se face tot cu OAMENI!

Publicat: 25 mai 2017 - 12:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tractoarele autonome sunt deja o certitudine, roboţii au preluat de mult din muncile oamenilor şi în fermele zootehnice. Se caută soluţii automatizate chiar şi pentru culesul căpşunilor. Până şi oile sunt tunse de roboţi cu laser, în unele părţi ale lumii.

Cu toate acestea, mai avem nevoie şi de oameni în agricultură. Şi încă de unii suficient de bine instruiţi încât să poată controla aceste maşini inteligente.

Deşi primele tractoare inteligente fără cabină vor apărea foarte curând pe piaţă (prototipul există deja), încă va fi nevoie de oameni care să le „conducă”, chiar dacă de la distanţă. Iar aceştia vor trebui să înveţe, de fapt, o meserie nouă. Un fermier îmi spunea recent că noul lui tractor merge singur. Lucrează chiar el pe tractor şi i se pare la fel de uşor ca şi folosirea telefonului mobil. Smartphone-ul, de fapt. Adică, un telefon inteligent.

„Şoferul” tractorului nu va mai fi nevoit să accelereze, să ocolească obstacole în câmp sau să întoarcă la capătul rândului, ci doar să programeze, pe un calculator sau o tabletă, toate lucrările pe care trebuie să le facă tractorul, apoi să îl urmărească, tot pe calculator, cum îşi face singur treaba. Intervenţia umană va fi redusă, dar esenţială. „Alfabetizare digitală” au numit unii această nouă meserie pe care trebuie să o înveţe tractoriştii zilelor noastre.

Chiar dacă aratul, semănatul, fertilizatul şi toate celelalte lucrări dintr-o fermă vor fi făcute, cu precizie chirurgicală, printr-un click pe ecranul tabletei, va fi nevoie în continuare de mecanici agricoli. Firmele care vând utilaje agricole în România şi fermierii deopotrivă se plâng de multă vreme de lipsa acestora. Lipsa lucrătorilor specializaţi în domeniul mecanizării agricole a devenit acută, spune Ovidiu Ranta, profesor de mecanziare la USAMV Cluj-Napoca. Situaţia este atât de gravă, încât Ranta crede că ar trebui să se implice chiar Ministerul Agriculturii în a rezolva problema, ca să nu ajungem să importăm tractorişti din China.

Până se trezeşte statul român că nu mai avem şcoli agricole şi meseriaşi în mecanizare, firmele mari care vând utilaje se organizează singure să pregătească specialiştii de care agricultura românească are nevoie.
Pentru majoritatea fermierilor din România, cu câteva excepţii, maşinile agricole autonome fac parte dintr-un viitor ceva mai îndepărat decât pentru alţii. Noi, spun oamenii din domeniul mecanizării agricole, încă avem prea puţine tractoare, comparativ cu fermierii din statele din Vest, cu care concurăm pe piaţa liberă. Nu avem nici măcar statistici naţionale clare.
Este sigur totuşi că parcul agricol se învecheşte, chiar dacă tot mai mulţi fermieri români caută să cumpere tractoare şi utilaje noi.

Violeta MÂŢ
(din însemnările lui Ion, tractorist din viitor)

Vizualizat: 1497 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?