Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

"Agricultură ca la carte" cu Massey Ferguson

Publicat: 16 decembrie 2020 - 19:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Acum în agricultură toate lucrările trebuie făcute la timp şi dacă nu ai utilaje în care să te urci şi să dai cheie, fără să mai stai să te uiţi la ele sau să le repari, întârzii...

În urmă cu 12 ani a început să cumpere şi să lucreze pământ în zona unde părinţii săi au o afacere în domeniul HoReCa, iar acum, Alin Gavrilă lucrează 1500 ha, în două ferme (700 ha şi 800 ha) pe raza localităţilor Rojişte şi Calopăr (jud. Dolj) şi alte 1000 ha prestări servicii. Cea de-a doua fermă a fost achiziţionată în urmă cu numai un an.

 

Producții sub așteptări


Anul acesta a avut în cultură grâu, floarea-soarelui şi 100 ha cu mazăre. Seceta şi-a făcut simţită prezenţa şi producţiile medii realizate nu au fost la nivelul aşteptărilor, 5200 kg/ha la grâu şi 2130 kg/ha la floarea soarelui. În urmă cu un an, în ferma de la Rojişte producţia medie a fost de 8300 kg/ha la grâu şi 3900 kg/ha la floare.

Alin Gavrilă si tractorul Massey Ferguson_b

 "Trebuie să faci calculul şi să cumperi ceea ce îţi trebuie, de calitate, nu ieftin, dar bun. La ora actuală cred că aproape toate tractoarele fac acelaşi lucru, nu mai este o diferenţă foarte mare între ele, dar nu tot ce este scump este şi bun" - ALIN GAVRILĂ, fermier din jud. Dolj

 

Două tractoare Massey Ferguson


În ultimii ani a cumpărat numai utilaje noi: maşinide erbicidat, semănători, utilaje pentru prelucrarea solului şi altele. Anul acesta a cumpărat două tractoare Massey Ferguson seria 8700S Dyna-VT, de 300 CP şi 370 CP de la General Leasing. A ales aceste tractoare după ce a studiat mai multe oferte. Criteriul principal a fost raportul calitate/preţ, precum şi faptul că a văzut aceste tractoare în lucru la alţi fermieri. Primul tractor a fost cumpărat în luna mai şi până acum a lucrat deja 800 de ore, fără nici cea mai mică problemă. În urmă cu două luni a cumpărat încă un tractor, dovadă clară că fermierul este mulţumit atât de Massey Feguson cât şi de colaborarea cu General Leasing. "Am ales Massey Ferguson după ce am studiat piaţa şi caracteristicile tehnice. Şi am făcut o alegere bună, consumul este mic, sunt fiabile şi au toate opţiunile necesare", ne-a declarat Alin Gavrilă.

Iar fermierul intenţionează să cumpere încă un tractor Massey Feguson la începutul anului viitor.

 

"Nu mai merge să dăm cu pasul"


Cu gama de maşini şi utilajele pe care le are acum fermierul a făcut toate lucrările la timp pe cele 2500 de hectare lucrate. În toamnă a semănat aproape 1500 ha cu grâu, a arat 800 ha şi mai are alte cca. 400 ha de arat. Totul cu patru tractoare de peste 300 CP dotate cu GPS, întoarcere la capăt de rând şi precizie de 2,5 cm. "Nu mai merge să dăm cu pasul. În ziua de astăzi agricultura trebuie făcută «ca la carte» şi la timp. Să ai oameni şi să fie totul pus la punct", a explicat Alin Gavrilă. Buna organizare şi faptul că fermierul lucrează împreună cu oamenii săi face ca totul să meargă cu spor.

Massey Ferguson incarcator_b

Service prompt


Toate tractoarele au GPS-uri şi fermierul poate să urmărească pe telefon cu ce viteză şi câte hectare lucrează fiecare. Tractoarele sunt "suflate" zilnic şi gresate periodic, iar lucrările de service sunt făcute la timp de către General Leasing. "Toate tractoarele se pot strica, dar dacă îţi face programare la service peste 3 zile, atunci nu mai cumperi a doua oară de la ei. Ştiu că trebuie să ai grijă de fiecare client. Mai mic sau mai mare, acel client îți bagă niște bani în buzunar. Dacă nu te porți frumos cu el şi nu este mulţumit. nu se mai întoarce. Aşa este şi cu furnizorii din agricultură. Noi (fermierii) ne cunoaştem, vorbim şi zvonul se duce foarte repede. Ştie fiecare ce utilaje are şi dacă ai o problemă, imediat se află, vorbele bune nu se duc aşa repede...", a spus Alin Gavrilă.

Relaţia bună pe care fermierul o are cu reprezentanţii General Leasing ne-a fost confirmată şi de către reprezentantul General Leasing cu care fermierul se cunoaşte de foarte mult timp. Relaţia lor este una deosebită, de prietenie şi încredere. "Alin face lucrurile cum trebuie şi afacerea sa are o dezvoltare explozivă. Lucrurile sunt gândite, le-a luat pas cu pas şi foarte important este faptul că el stă cu oamenii pe teren. Indiferent ce se întâmplă, ştie că are tot suportul nostru, chiar dacă uneori nu se poate în 5 minute, aşa cum ar vrea", ne-a spus Robert Săraru, reprezentant vânzări General Leasing, adăugând: "Noi nu ne dorim doar să vindem, ne interesează să vindem şi în viitor. Avem utilaje fiabile, căutăm cea mai bună finanțare şi o prezentăm clientului, care i-a decizia finală. Îmi doresc să fim sănătoşi, să avem putere de muncă şi, bineînţeles, să colaborăm în continuare cel puţin la fel de bine".

 

"Vreau să stau mai liniştit"


Urmează încă două săptămâni de arat şi apoi două luni pauză. Desigur, mai sunt multe de făcut: "În agricultură trebuie să investeşti tot timpul. Ştiu ce înseamnă şi utilajele second-hand. Acum cumpăr numai utilaje noi şi vreau să le amortizez în 4-5 ani şi apoi să le schimb. Vreau să fac numai 700-800 de ore pe an cu un tractor, să lucreze fiecare în parametri. Vreau să stau mai liniştit. Dacă ai un utilaj nou şi bine pus la punct, dai cheie şi pleci la câmp", a spus în încheiere Alin Gavrilă.

 

PLANURI DE VIITOR


Din experienţa ultimilor ani, Alin Gavrilă ştie că are nevoie de spațiu pentru depozitare: "Vreau să cumpăr silozuri verticale, să văd dacă reuşesc, pentru că am făcut deja investiţii foarte mari. Important este să fii capitalizat şi să vinzi producţia atunci când preţul îţi convine. Până atunci, muncim pentru alţii".

Fermierul are capacitate mare de recoltare, dar depinde de transportul şi manipularea cerealelor. "Am trei combine mari, dar încărcarea şi descărcarea ne ia foarte mult timp, de aceea am cumpărat şi încărcătorul telescopic Massey Ferguson TH.7038. Acum pot executa rapid mai multe operaţii în fermă şi mă ajută mult şi la semănat şi fertilizat", ne-a spus Alin Gavrilă.

 

 

 

 

Vizualizat: 2186 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?