Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Adio roabă, furcă şi lopată!

Publicat: 06 iulie 2021 - 15:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Multe dintre lucrările curente de manipulare a furajelor şi dejecţiilor din orice fermă zootehnică pot fi efectuate simplu şi rapid cu un mic ajutor motorizat: încărcătoarele frontale articulate Weidemann.

IMRE EROSS, Fermier din județul Harghita_b

Munca manuală este principalul motiv pentru care unii fermieri abandonează activitatea sau doresc mecanizarea lucrărilor din fermă. În această situaţie s-au aflat şi fraţii Eross, Imre şi Peter, care au o fermă de vaci de lapte în Bârzava, comuna Frumoasa, în apropiere de Miercurea Ciuc. Pentru lucrările de manipulare a furajelor şi dejecţiilor, cei doi fraţi au folosit, până anul trecut, tractorul cu încărcător frontal. Dar pentru multe alte operaţiuni curente, uneltele de bază au fost roaba, furca şi lopata... Pentru a ușura munca zilnică, au hotărât să achiziţioneze un încărcător frontal articulat Weidemann.

 

Cum au devenit fermieri "full time"?

 

Familia Eross a deținut întotdeauna în gospodărie câteva bovine cu lapte. Imre şi Peter au avut fiecare un alt "job", tâmplar şi tinichigiu auto, iar în timpul liber lucrau pământul familiei şi ajutau la îngrijirea animalelor. Din anul 2000, au crescut progresiv numărul de animale şi, odată cu implementarea mai multor proiecte europene şi cu modernizarea fermei, cei doi fraţi au devenit fermieri "full time". Printr-un proiect, au construit un grajd pentru 20 de bovine şi au cumpărat un tanc pentru răcirea laptelui.

 

Producție medie: 20-22 l/zi


Acum, în fermă cresc 23 de vaci cu lapte şi 20 de viţele. Mulsul se face la conductă, în grajd, cu o instalaţie de muls montată de către compania HU-RO SRL. Producţia medie de lapte este de circa 20-22 litri/zi/vacă, iar în fermă sunt reţinute numai femelele. Pentru producerea furajelor, fraţii Eross lucrează 20 hectare de teren, proprietate a familiei şi în arendă.

incarcator frontal Weidemann 1280_b

Prin ultimul proiect de finanțare, fraţii Eross au cumpărat un tractor de 90 CP, cu încărcător frontal, o cositoare şi o greblă Krone, o remorcă de 8 tone pentru transport, o remorcă de împrăştiat gunoi şi alte câteva utilaje. În fermă mai aveau o presă de balotat, semănătoare şi alte utilaje, precum și două tractoare vechi (Fiat) de 45 CP, încă în stare bună de funcţionare, folosite pentru lucrările din câmp şi la transport.

 

Un încărcător personalizat


Înainte de a cumpăra utilajul Weidemann 1280, fraţii Eross au văzut în lucru, la două ferme vecine, două încărcătoare de la renumitul producător. Următorul pas a fost să discute cu reprezentantul Tehnodiesel despre avantajele fiecărui model. ”Am apreciat faptul că specialiştii Tehnodiesel au venit în fermă, la faţa locului, şi au văzut exact ce ne trebuie; nu am discutat doar la telefon. Ne doream un încărcător care să se poată «strecura» şi prin grajdul vechi, unul potrivit, nici prea mic, nici prea mare. Simplu şi tehnic", a spus Imre Eross.

 

Modelul perfect pentru fiecare fermă şi fermier

 

În general, fermierii se "pricep" la tractoare și știu, de exemplu, dacă au nevoie de unul de 90, 120 sau de 200 cai putere, pentru că lucrează cu anumite implemente şi au o anumită suprafaţă de teren. În schimb, în ceea ce priveşte încărcătoarele frontale, cei mai mulţi fermieri nu au încă experiența utilizării acestora. "Încărcătoarele frontale articulate sunt utilaje specializate, care «nu se aleg» doar după numărul de cai putere. Trebuie, în primul rând, să știi ce vrei să faci cu acel utilaj: tipul fermei, ce manipulezi, sarcina maximă necesară, înălţimea de ridicare, condiţiile de lucru, spaţiul de manevră, etc. Noi prezentăm avantajele fiecărui model şi căutăm modelul perfect pentru fiecare fermă şi fermier, pentru ca acesta să fie mulţumit. De multe ori clientul «ocheşte» un utilaj și/sau vrea unul cât mai ieftin. Noi ne asigurăm că varianta aleasă, chiar dacă uneori este mai scumpă, e utilă și adecvată fermei", ne-a declarat Heinz Prainer, director de vânzări Tehnodiesel.

Heinz Prainer, Imre ÅŸi Peter Eross_b

 "Singurul nostru regret este că n-am cumpărat încărcătorul Weidemann în urmă cu zece ani. Viaţa noastră ar fi fost mult mai uşoară" - IMRE EROSS, Fermier din județul Harghita

 

Contează cine lucrează cu utilajul


Dacă se lucrează în familie, atunci se vede o diferență între modul de exploatare și cel de întreținere a utilajelor, față de fermele unde se schimbă des operatorul.

 

Un Weidemann e întotdeauna manevrabil şi versatil


Fraţii Eross folosesc zilnic încărcătorul frontal articulat Weidemann, utilaj pe care l-au cumpărat în august 2020. La mijlocul lunii mai 2021, maşina avea peste 200 de ore de funcţionare. Pe lângă lucrările zilnice din fermă, încărcătorul Weidemann 1280 a mai fost folosit pentru amenajarea unor drumuri de acces, pentru realizarea unei canalizări, la curăţat zăpada şi la alte activităţi. "Înainte făceam unele lucrări cu tractorul cu încărcător frontal, dar sunt diferenţe mari între tractor şi încărcătorul frontal articulat. Acesta este un utilaj specializat, manevrabil şi versatil, care ne permite accesul în spaţii mult mai înguste şi joase", afirmă Imre Eross.

 

Foarte ușor de condus


În plus, încărcătorul frontal articulat este foarte ușor de condus, pentru că are transmisie hidrostatică. "Practic, dintr-un buton schimbi sensul de mers și din pedală porneşti sau opreşti. E un avantaj major faţă de un tractor cu ambreiaj clasic, unde trebuie să foloseşti schimbătorul de viteze şi pedalele. De asemenea, consumul şi costurile de întreţinere sunt mult mai mici, iar confortul e sporit", a adăugat Heinz Prainer.

Un alt avantaj al încărcătoarelor Weidemann este schimbarea rapidă a accesoriilor, direct din cabină, fără ca operatorul să coboare.

Mauch, compania-mamă a societăţii Tehnodiesel, lucrează de peste 30 de ani cu încărcătoarele Weidemann, iar specialiştii firmei merg în fiecare fermă pentru a acorda consultanţă nu doar pentru achiziţia de utilaje, ci şi pentru construcţia fermelor, astfel încât mecanizarea lucrărilor să fie făcută cu uşurinţă.

 Siglă Tehnodiesel_b

DATE DE CONTACT

DN 6, KM 10, Jud. Timiş RO307041

Dudeştii Noi, România

T: +40 (0) 256 378003;

info@tehnodiesel.com;

www.tehnodiesel.com.

Vizualizat: 3967 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?