Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

A murit HELMUT CLAAS, PIONIER al UTILAJELOR AGRICOLE

Publicat: 07 ianuarie 2021 - 15:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Helmut Claas, pentru o perioadă lungă director general, preşedinte al Consiliului de supraveghere şi preşedinte al Comitetului acţionarilor grupului CLAAS, a decedat pe 5 ianuarie 2021, la vârsta de 94 de ani.

helmut-claas-deces_b_b

Foto: Helmut Claas în 2016, la vârsta de 90 de ani

Reprezentanţii Grupului Claas transmit că moartea lui a venit ca un mare şoc. Împreună cu familia şi toate rudele, nu doar peste 11.000 de angajaţi din întreaga lume îl deplâng pe Helmut Claas, dar şi o întreagă industrie, care a pierdut o personalitate europeană marcantă.

 

De la o firmă de utilaje agricole cu 100 de angajaţi, la unul dintre cei mai importanţi producători de utilaje agricole la nivel global


Helmut Claas s-a născut în 1926 la Harsewinkel. Părinţii săi, August şi Paula Claas, au condus o mică firmă de utilaje agricole, cu o forţă de muncă de aproximativ 100 de persoane. A terminat ucenicia ca instalator pentru utilaje, după ce a absolvit şcoala. A urmat experienţa practică în companii de prelucrare a metalelor şi formarea practică suplimentară în turnare. După un studiu complementar al agriculturii la Paris, a preluat planificarea şi înfiinţarea unui distribuitor CLAAS în Franţa, care funcţionează acum sub numele de CLAAS France SAS. S-a alăturat firmei de familie înfiinţată de părinţii săi în Harsewinkel, în 1958. Aici s-a dedicat iniţial domeniului său de specialitate, ingineria.

În 1962 a fost numit director general. Helmut Claas a acceptat funcţia de asociat care răspunde în mod personal atunci când compania a fost reorganizată ca societate în nume colectiv în 1978. În 1996, ca parte a restructurării companiei într-o societate pe acţiuni, el a trecut de la rolul de director general la funcţia de preşedinte atât al Consiliului de supraveghere, cât şi al Comitetului acţionarilor.

 

Dominator, Lexion, Jaguar şi Xerion – dezvoltate sub conducerea lui Helmut Claas


Helmut Claas s-a concentrat întotdeauna în mod special asupra dezvoltării produselor de pionierat şi producerea lor în serie într-un mod rentabil. În epoca sa, după succesul modelului DOMINATOR, a apărut noua construcţie a combinei LEXION, care este astăzi cea mai eficientă combină din lume. De asemenea, combina de recoltat furaje JAGUAR şi tractorul XERION de mari dimensiuni au fost dezvoltate sub conducerea lui Helmut Claas, autorul poveştii de succes.

În 2003, a reuşit să facă un pas important către viitorul companiei: CLAAS a preluat afacerea completă cu tractoare de la Renault Agriculture din Franţa. Şi în alte privinţe, internaţionalizarea a continuat să progreseze odată cu înfiinţarea şi extinderea unităţilor de producţie în Rusia, SUA şi China.


Distincţii internaţionale


Patru universităţi de renume internaţional din Ungaria, Regatul Unit, Bulgaria şi Germania au acordat doctorate onorifice (Dr. h. C.) lui Helmut Claas. În anul 2000 a primit titlul onorific de „doctor în ştiinţe agricole” de la Universitatea din Stuttgart-Hohenheim. Această universitate l-a făcut, de asemenea, senator de onoare în 2004.

În iunie 2009, Universitatea Goryachkin din Moscova i-a conferit un titlu onorific de profesor. Tot în 2009, Helmut Claas a fost numit Cavaler al Legiunii de Onoare Franceze ca recunoaştere a eforturilor sale de pionier în domeniul cooperării franco-germane. În noiembrie 2013, Helmut Claas a fost introdus, în cele din urmă, în Galeria celor mai celebri producători de echipamente din SUA (Hall of Fame of American Equipment Manufacturers (AEM)). Un alt moment important a fost acordarea medaliei Diesel de către Institutul German de Invenţii în 2017.

Premii personale, precum cetăţenia onorifică a oraşului său natal Harsewinkel, Germania, Medalia pentru Merit a statului german Baden-Württemberg, precum şi Ordinul de Merit al ministrului francez al agriculturii completează activitatea sa de-o viaţă.

 

Fermier în Marea Britanie


Helmut Claas a fost în primul rând fermier. El a condus o fermă în East Anglia, Marea Britanie şi a stat adesea acolo cu soţia sa, Erika. Îi plăcea să păstreze legătura cu fermierii din împrejurimi şi a fost foarte interesat de problemele legate de firmele agricole. El a fost, de asemenea, pasionat de vânătoare.

Helmut Claas se ocupa de mult de dezvoltarea continuă a afacerii de familie, deoarece generaţia următoare a preluat deja conducerea grupului CLAAS. În consecinţă, astăzi, fiica sa, Cathrina Claas-Mühlhäuser, gestionează procesul decizional şi dezvoltarea grupului de companii de succes.

Moartea lui Helmut Claas lasă în urmă, în lumea tehnicii agricole, un gol care nu poate fi umplut. Familia sa, toţi acţionarii, Comitetul executiv al grupului şi personalul deplâng trecerea în nefiinţă a unei mari personalităţi şi vor continua să dezvolte grupul CLAAS aşa cum acesta şi-ar fi dorit.


Despre CLAAS: De la o afacere de familie, la vânzări 4 miliarde euro, în 2020 şi peste 11.400 de angajaţi în toată lumea


CLAAS (www.claas-group.com) este o afacere de familie fondată în anul 1913 şi unul dintre cei mai importanţi producători de utilaje agricole la nivel global. Compania cu sediul în Harsewinkel, Westfalia, este lider pe piaţa europeană de combine de recoltat. CLAAS este lider mondial în ceea ce priveşte un alt mare grup de produse, combinele autopropulsate de recoltat furaje. Totodată, CLAAS este un nume de referinţă de top la nivel mondial în ingineria agricolă, în domeniul tractoarelor, preselor de balotat şi al utilajelor agricole de recoltat furaje verzi. Portofoliul de produse al companiei CLAAS include, de asemenea, tehnologie a informaţiei de ultimă oră în ceea ce priveşte agricultura. CLAAS are peste 11.400 de angajaţi la nivel mondial şi a generat vânzări de 4 miliarde de euro în exerciţiul financiar 2020.

 

 

 

Vizualizat: 1313 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?