Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

A doua generaţie CLAAS LEXION vine în forţă

Publicat: 29 august 2019 - 01:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În plin sezon de recoltat, în Franţa, Claas a prezentat în premieră a doua generaţie de combine Lexion, şapte modele hibrid şi şase modele cu scuturători şi puteri ale motorului de la 790 CP şi până la 313 CP, pregătite să îndeplinească toate cerinţele clienţilor privind performanţa şi calitatea grânelor recoltate.

Constructorul german, recunoscut la nivel mondial ca specialist în treierat, a introdus sistemele extrem de eficiente de treierat APS Synflow Hybrid şi APS Synflow Walker, pe combine hibrid şi pe cele cu scuturători. Sistemul de asistenţă pentru operator Cemos Automatic al noului Lexion sporeşte funcţionalitatea, controlând şi optimizând în mod automat şi inteligent setările utilajului.

A doua generaţie CLAAS LEXION vine în forţăClick pe poza pentru galerie!

Noile Claas Lexion 8000 şi 7000, cu puteri de până la 790 CP
Noile modele LEXION 8000 şi 7000 sunt echipate cu motoare MAN şi Mercedes-Benz, în conformitate cu conceptul Claas Power Systems. Motoarele dezvoltă între 790 CP/581kW - pentru modelul Lexion 8900 - şi 408 CP/300kW - pentru modelul Lexion 7400. Astfel, Lexion 8900 dispune de 150 CP/110 kW în plus faţă de Lexion 780. Respectarea cerinţelor standardului de emisii Stage V este asigurată prin folosirea filtrelor de particule diesel şi a convertizoarelor catalitice SCR. Noile combine Lexion sunt echipate, de asemenea, cu sistemul Dynamic Power care reglează în mod flexibil puterea motorului în funcţie de condiţiile de utilizare.
Noul concept de acţionare a combinei Lexion a fost conceput pentru fiabilitate maximă. Acesta necesită mai puţine curele de acţionare, toate variatoarele au fost ranforsate şi pot fi conectate la sistemul central de lubrifiere. Sistemul Dynamic Cooling este disponibil pentru toate modelele Lexion şi asigură o răcire uniformă, reducând în acelaşi timp efortul de curăţare a filtrului de aer.
Cu excepţia modelului Lexion 7400, toate modelele noi sunt disponibile cu şenile Terra Trac cu suspensie independentă, cu o viteză maximă de deplasare de 40 km/h, pentru protecţia maximă a solului, confort pe teren şi transportare rapidă. Toate modelele pot fi furnizate şi ca versiuni cu roţi, pe care se pot monta anvelope cu un diametru de până la 2,15 m (42 inch) pe puntea faţă, respectiv până la 1,75 m (34 inch pentru Lexion 8900) pe puntea spate.

Lexion cu o nouă "inimă": APS SYNFLOW HYBRID
APS Synflow Hybrid continuă conceptul de succes al combinării unei unităţi de treierat tangenţial cu un pre-accelerator şi o separare secundară axială. Diametrul bătătorului cu 10 bare raşpel a fost mărit la 755 mm. Acesta este urmat de o tobă de alimentare nouă, mai mare, cu diametrul de 600 mm. Lăţimea unităţii este de 1.700 mm pentru modelele din gama 8000, respectiv de 1.420 mm pentru gama 7000. Diametrul mai mare al bătătorului creează un unghi de contact de 132o. Aceste caracteristici, împreună cu sincronizarea turaţiilor, permit un flux de material recoltat drept, lin şi economic.
Pentru adaptarea rapidă la toate tipurile de culturi şi condiţii de lucru, toate segmentele contrabătătorului sunt reglate hidraulic şi în paralel în CEBIS. Un sistem de protecţie la suprasarcină previne blocajele. Bara contrabătătorului poate pivota în fluxul de material recoltat în faţa bătătorului. Acest lucru permite controlarea extrem de precisă a agresivităţii unităţii, de exemplu pentru decorticarea orzului. La fel ca şi în cazul tuturor celorlalţi parametri ai sistemului de treierat, dispozitivul de comandă pentru bara contrabătătorului este integrat în Cemos Automatic. Toate segmentele contrabătătorului pot fi accesate din lateral şi pot fi înlocuite cu uşurinţă. Cu turaţii cuprinse între 160 şi 920 rpm, APS Synflow Hybrid este potrivit pentru toate culturile care necesită treierat.

Dimensiuni noi pentru buncărul de boabe şi tubul de descărcare
Noile modele Lexion 8000 şi 7000 au o capacitate a buncărului de boabe cuprinsă între 10.000 şi 18.000 litri. Buncărul de boabe poate fi acum accesat uşor şi în siguranţă din partea din spate. Acest lucru înseamnă, de exemplu, că protecţiile melcului pot fi adaptate la condiţiile şi la tipurile de recoltă, fără a fi necesare scule. O funcţie opţională de asistenţă la descărcare, disponibilă pentru recoltarea seminţelor de iarbă, garantează descărcarea fiabilă chiar şi în condiţii dificile.
Şapte tuburi diferite de descărcare, cu lungimi de până la 12 m şi debit de descărcare între 110 l/s şi 130 l/s, sunt disponibile. În plus, pentru Lexion 8900, 8800, 8700 şi 7700 este accesibilă o versiune cu un debit de descărcare de 180 l/s. Un ambreiaj uscat acţionat hidraulic reglează mecanismele de antrenare pentru descărcare, pentru o pornire lină. Atunci când descărcarea este oprită, melcii de alimentare din buncărul de boabe sunt dezactivaţi automat, mai întâi pentru a descărca complet tubul, reducând în mod semnificativ sarcina şi gradul de uzură.
Tubul de descărcare al noului Lexion are un unghi de pivotare în faţă de 105o. Acest lucru înseamnă că operatorul are vizibilitate excelentă din cabină asupra procesului de descărcare.

Motoare noi pentru combinele AVERO
În cadrul conferinţei internaţionale de presă au mai fost evidenţiate noutăţile aduse în ceea ce priveşte motorizarea combinelor de recoltat Avero, care respectă acum standardul de emisii Stage V. În plus, noua dispunere a echipamentului de control al emisiilor în compartimentul motorului facilitează accesul pentru întreţinere.
De asemenea, Avero 160 are acum o tobă de batozare cu o lăţime de 1.060 mm şi un diametru de 450 mm. Modelul Avero 240 este echipat cu sistemul de treierat APS (pre-separare accelerată) care include accelerarea preluării materialului şi capacitatea de separare a până la 30% din boabe în zona de pre-curăţire. Acest lucru înseamnă un randament mai mare cu până la 20% în acelaşi consum de carburant.
În cazul modelelor Avero 240 şi 160, separarea boabelor reziduale este realizată cu patru scuturători cu patru trepte. Cu ajutorul ghearelor agitatorului, sistemul de separare intensivă poate gestiona volume mari de paie şi asigură o separare maximă a boabelor reziduale.
Şi buncărul de boabe cu o capacitate mare contribuie la sporirea productivităţii, având un volum de 5.600 l. Descărcarea are loc în mai puţin de două minute. Operatorul are o vizibilitate bună asupra buncărului şi eşantionarea boabelor poate fi realizată cu uşurinţă. Fereastra de inspecţie din cabină permite verificarea directă a retururilor.

Presa ROLLANT 520 - fiabilă în orice condiţii
Noua presă Rollant 520 pentru baloţi cilindrici cu cameră fixă este echipată cu un concept nou de role, lubrifiere optimă a lanţului şi aspect modern.
Rollant 520 produce baloţi cu diametrul de 1,25 m şi lăţimea de 1,20 m. Camera de presare are în total 16 role, cu un nou design: opt din tablă de oţel cu grosimea de 3 mm, iar celelalte opt din tablă de oţel cu grosimea de 4 mm. Profilul nervurat al rolelor asigură o rotire precisă a balotului, chiar şi în condiţii de umiditate. Funcţiile de depozitare şi transmitere a puterii sunt realizate de arborii de transmisie laterali. Aceştia sunt fixaţi cu flanşe pe corpul rolelor şi pot fi înlocuiţi separat, dacă este cazul, la fel ca rolele. Această construcţie şi-a dovedit eficienţa în cadrul modelelor Rollant 620 şi 540 şi este disponibilă acum şi în segmentul de bază.
Rolele de balotare sunt acţionate pe ambele părţi. Rotorul, axul principal de acţionare şi rolele părţii din spate sunt puse în mişcare de lanţuri Zubakki de un inch. Uleiul care lubrifiază lanţul este pompat dintr-un rezervor de 4 litri cu o pompă excentrică reglabilă.
Presiunea de balotare este controlată prin intermediul cilindrilor de închidere a părţii din spate. Pentru o densitate maximă a baloţilor, cilindrilor li se pot aplica presiuni de până la 150 bari. Sistemul MPS II este disponibil opţional pentru Rollant 520. Cu ajutorul acestuia, trei dintre rolele de balotare pivotează în cameră pentru compactarea suplimentară, rotirea timpurie a baloţilor şi obţinerea unei forme perfect uniforme a acestora.
Sunt disponibile variante echipate cu unitatea de tăiere Rotocut, cu rotorul Rotofeed şi cu greblă de alimentare.
Pentru modelul Rollant 540, utilizatorul poate alege între legarea cu plasă sau cu sfoară, fără a fi nevoie de unelte pentru schimbarea modului de legare.

În numerele viitoare ale revistei Ferma vom continua prezentarea noutăţilor Claas 2019.


PRECIZIE PRIN TEHNOLOGIE AVANSATĂ
Noul design al cabinei Lexion asigură operatorului un loc de muncă modern cu mai mult spaţiu şi cu izolaţie fonică îmbunătăţită. Conceptul clar de operare cu ajutorul terminalului CEBIS permite operarea utilajului în mod intuitiv. Cele mai importante funcţii sunt integrate în cotieră.
Sistemul Cemos Automatic reglează automat setările utilajului pentru un randament şi o calitate optimă a treieratului. Funcţiile noi ale combinei Lexion, precum plăcile de contrabătător şi bara pivotantă a contrabătătorului, sunt integrate în sistem şi, prin urmare, controlate automat.
Noua arhitectură electronică include scanerul Field Scanner bazat pe laser, care ghidează combina de-a lungul marginii culturii spre stânga sau spre dreapta sau de-a lungul urmelor tehnologice. De asemenea, noul Lexion poate utiliza şi sistemul Telematics pentru integrarea optimă în software-ul de gestionare a fermei.

Articol publicat în revista Ferma nr. 13/240 (ediţia 1-14 august 2019)

 

Vizualizat: 481 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?