Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

5 motive să recoltaţi cu Oros Sun

Publicat: 14 iulie 2021 - 17:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Aş recomanda tuturor fermierilor să vadă cum se lucrează cu un heder special pentru floarea soarelui”, spune Somogyi Zoltán, fermier din Bihor, după ce a recoltat cu un echipament Oros Sun, cu pierderi de maximum 0,6%.

Somogyi Zoltán si OROS SUN_b

"Cred că suntem primii în Europa la suprafaţa cu floarea soarelui. Vă daţi seama cât se pierde pentru că nu avem echipament special de recoltat?"SOMOGYI ZOLTÁN, Fermier din jud. Bihor

Somogyi Zoltán lucrează 300 ha, din care, anual, 50-70 ha sunt cu floarea soarelui. Până anul trecut, a recoltat floarea soarelui cu un echipament pentru porumb, despre care spune că „este foarte bun pentru porumb, dar la floarea soarelui am lucrat greu şi cu pierderi foarte mari”.

Anul trecut, şi-a luat un echipament special pentru recoltat floarea soarelui - Oros Sun 670, pe 6 rânduri, pentru o combină Claas Tucano 320. Ce l-a convins la echipamentul Oros?

 

1. Pierderi de maximum 0,6%


Pierderile la recoltat floarea soarelui cu echipament de porumb sunt de minimum 2-2,5%, în condiţii optime, iar la recoltat cu Oros Sun, în diferite condiţii, pe sole diferite, pierderile sunt de maximum 0,6%, spune Florian Constantinescu, reprezentantul în România al grupului Linamar, producătorul echipamentelor de recoltat Oros.

Oros Sun poate lucra cu o viteză de până la 7-8 km la oră, iar pierderile rămân la fel de mici.

 

2. Tăvi vibrante


O altă caracteristică importantă a echipamentului Oros Sun sunt tăvile profilate vibrante: pe tavă există un palpator care merge pe o camă şi, la o viteză mare, face ca tava să vibreze. De asemenea, tava este înclinată spre combină, astfel încât fluxul de material recoltat este direcţionat rapid spre combină, ca să nu existe pierderi.

Masa de recoltat se poate ridica până la 1,4 m, deci sunt recoltate doar capitulele de floarea soarelui.

 

3. Teren curat dintr-o singură trecere


Tocătorul, opţional, înseamnă o trecere mai puţin, deci economie de combustibil şi de timp, iar faptul că este amplasat către spatele echipamentului face să nu existe deloc scuturări în timp ce tulpinile de floarea soarelui sunt tocate. Resturile vegetale rămase după recoltarea cu Oros Sun cu tocător au 7-10 cm înălţime.

„După floarea soarelui, punem întotdeauna grâu, fără arătură. După recoltat, facem două treceri cu un disc greu, apoi semănăm. Când nu aveam hederul Oros, înainte de cele două treceri cu discul, mai treceam şi cu un tocător, ca să tocăm sau să mai sfărâmăm resturile vegetale, care aveau cel puţin 50 cm”, spune fermierul bihorean.

 

4. Accesorii opţionale


Protecţiile pentru anvelope, un accesoriu opţional important pentru echipamentul Oros Sun, au rolul de a împinge resturile de tulpini care rămân în pământ, astfel încât combina să nu le calce.

Echipamentele de recoltat Oros Sun sunt disponibile în variante cu 6, 8, 12 sau 16 rânduri, cu 70 cm sau 76 cm între rânduri şi pot fi adaptate pentru orice tip de combină şi în orice culoare doreşte fermierul.

 

5. Raportul calitate-preţ foarte bun


este un alt atu al echipamentelor de recoltat Oros. „Pentru fermierii care au peste 50 ha cu floarea soarelui, e păcat să nu-şi cumpere un echipament de recoltat specializat. În trei ani de zile aproape pot să-şi recupereze investiţia doar din reducerea pierderilor”, mai spune Florian Constantinescu.

un articol de VIOLETA MÂȚ

mai multe pe această temă www.oros.hu

Vizualizat: 973 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?