Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

4 soluţii Kverneland pentru viitorul sezon

Publicat: 13 august 2022 - 16:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Producătorul norvegian a ales Italia pentru a-şi prezenta noua gamă de produse cu care se va adresa clienţilor în viitorul sezon, decizie motivată şi de recenta achiziţie a 80% din acţiunile companiei ROC.

Grupul Kverneland, proprietate a corporaţiei Kubota, a încheiat anul 2021 cu o creştere de 14% şi o cifră de afaceri de 546 milioane de euro. Pentru acest an compania estimează un volum global al vânzărilor de 20 miliarde de euro, din care 5,2 miliarde numai în Europa!

 

Agricultura la 50oC


Într-o Italie parcă mai fierbinte ca oricând, cu temperaturi la sol de peste 50oC, şi într-o zonă (Portomaggiore - provincia Ferrara) aflată sub nivelul mării, unde agricultura depinde în bună măsură de irigaţii, Kverneland a organizat, pe 21 şi 22 iunie, o întâlnire cu peste 80 de jurnalişti de la cele mai importante instituţii media de pe continent, printre aceştia având privilegiul să mă număr şi eu, mulţumită AgroConcept, reprezentantul exclusiv al mărcii Kverneland în România. Agenda evenimentului a inclus vizite la fabrica Kverneland din Ravenna, unde sunt produse şi asamblate presele de balotat, şi la uzina ROC din Rimini, respectiv o sesiune de demonstraţii în câmp cu noile echipamente şi sisteme ce vor fi disponibile din 2023.

 

1. Ecomat On-land

Arătura superficială păstrează apa în sol

Şi pentru că întâi de toate Kverneland este recunoscut drept un specialist al pregătirii terenului înainte de semănat, norvegienii au venit în Italia cu un nou tip de plug denumit Ecomat On-land, despre care se spune că este o soluţie eficientă împotriva compactării solului.

  • Disponibil cu 8 sau 10 trupiţe, acesta a fost proiectat să lucreze la adâncimi de 6 până la 18 cm.
  • În funcţie de condiţiile solului, de viteza de lucru şi de resturile vegetale, lăţimea pe fiecare brazdă poate fi reglată de la 30 la 50 cm, pentru a obţine cele mai bune rezultate la arat.
  • Potrivit producătorului, cu Ecomat On-land consumul de combustibil este scăzut datorită forţelor de tracţiune mai mici.
  • Un alt avantaj important este eliminarea compactării solului, deoarece presiunea nu este în brazdă, ci în stratul superior al solului, care este imediat arat. De asemenea, se obţine o îmbunătăţire a profilului de sol în condiţii nefavorabile, mai ales pe solurile grele.

4 solutii Kverneland pentru viitorul sezon 1_b

Foto 1: Ecomat On-land reduce riscul de compactare a solului în urma arăturii

2. Buncărul frontal f-drill

Mai multă flexibilitate

Totodată, Kverneland a lansat o nouă generaţie de rezervoare frontale f-drill, care oferă o flexibilitate suplimentară fermierilor şi prestatorilor de servicii, întrucât sunt adaptate pentru toate tipurile de sisteme agricole. Suportă atât seminţe fine, cât şi boabe mai mari, fiind posibilă însămânţarea şi fertilizarea într-o singură trecere, precum şi aplicarea combinată a mai multor tipuri de sămânţă. Materialul din care au fost construite aceste buncăre - polietilenă de înaltă densitate - protejează rezervorul de coroziune, făcându-l să fie și relativ uşor.

Sunt disponibile două versiuni: una compactă, cu o capacitate de 1.600 de litri, respectiv f-drill maxi, de 2.200 litri. Modelul standard este echipat cu o unitate de dozare ELDOS. Doze mai mari de aplicare pot fi atinse prin versiunea duo, deoarece două unităţi ELDOS distribuie de două ori până la 400 kg/ha de îngrăşământ sau seminţe. Utilajul poate fi controlat cu ajutorul IsoMatch Tellus Pro, IsoMatch Tellus GO+ sau cu orice alt terminal compatibil ISOBUS.

4 solutii Kverneland pentru viitorul sezon 2_b

Foto 2: Noul rezervor f-drill

3. Tehnologia Pudama

Depozit de îngrăşământ sub fiecare sămânţă

A fost prezentată şi o nouă metodă de însămânţare de precizie pentru porumb. Dezvoltată în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Köln, tehnologia Pudama facilitează plasarea unui depozit de îngrăşământ iniţial exact sub sămânţă, acolo unde este nevoie pentru un start bun în vegetaţie. În demonstrații, Pudama a fost utilizată în combinaţie cu semănătoarea Optima TFprofi SX.

• Potrivit Kverneland, avantajul noii metode de semănat este o mai bună absorbţie a îngrăşămintelor şi reducerea cantităţii de fertilizant - cu până la 25%, fără a scădea potenţialul de producţie!

• La o viteză de deplasare de 15 km/h rezultă o frecvenţă de 25 de porţii de îngrăşământ pe secundă.

• Sincronizarea aplicării seminţelor şi a materialului fertilizant se obţine cu ajutorul unui sistem de senzori.

• Aplicarea ţintită şi discontinuă a îngrăşământului doar în zona boabelor de porumb permite o utilizare mult mai bună a nutrienţilor de către rădăcinile plantei. În plus, scade semnificativ poluarea apelor cu nitraţi şi fosfaţi.

4 solutii Kverneland pentru viitorul sezon 3_b

Foto 3: Tehnologia Pudama, un sistem ultra-localizat de aplicare a fertilizanţilor

4. Cultivatorul Enduro

Acum şi în varianta tractată

Între timp, cultivatorul de mirişte Enduro a devenit disponibil şi în versiunea tractată. Enduro T şi Enduro Pro T, cu lăţimi de lucru de 4 m, 4,5 m şi 5 m, pot opera la viteze de până la 40 km/h şi sunt ideale pentru fermele de dimensiuni medii, întrucât nu au nevoie de un necesar de putere ridicat. Cu cele trei rânduri de organe active, acestea prelucrează, nivelează şi consolidează solul într-o singură trecere. Adâncimea maximă de lucru este de 35 cm în cazul Enduro Pro T, respectiv 30 cm la Enduro T. Ambele modele pot fi echipate cu două tipuri de gheare, pentru o afânare profundă sau pentru activităţile pe terenuri dificile sau cu pietre.

4 solutii Kverneland pentru viitorul sezon 4_b

Foto 4: În timpul prezentării, s-au folosit seminţe de sfeclă în loc de îngrăşământ pentru a vedea mai uşor cum funcţionează sistemul

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1511 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?