Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ziua Universală a IEI - Liceul din Miroslava, în haine de sărbătoare

Publicat: 27 iulie 2019 - 00:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Începând cu anul 2013, de Sânziene, sau în ”Noaptea cerurilor deschise”, cum se spune în popor, este sărbătorită Ziua Universală a IEI. Această parte a portului popular românesc este, de altfel, o componentă principală şi întruneşte şi ideea de feminitate, deoarece denumirea de ”ie” se utilizează doar pentru cămaşa populară feminină. 

Această sărbătoare nu putea trece neobservată la Liceul Agricol ”Mihail Kogălniceanu” de la Miroslava, jud Iaşi, unde anul acesta Ziua Universală a IEI a ajuns la cea de-a treia ediţie. Partener media al evenimentului a fost REVISTA FERMA.

Traditii_b

Costumul popular moldovenesc - piesă de muzeu
Trebuie să menţionăm că în cadrul Muzeului Etnografic ”Dumitru Bunea” din Palatul Sturdza, liceul din Miroslava are o secţiune specială dedicată portului popular românesc, ce cuprinde piese cu o vechime de peste o sută de ani. Trebuie să menţionăm că muzeul liceului a luat fiinţă la iniţiativa profesorului Dumitru Bunea în anii 1980, care prin dragostea şi dăruirea pentru tradiţii şi istorie a reuşit să realizeze cel mai mare muzeu liceal din România. De-a lungul celor peste 30 de ani de existenţă, obiectele expuse au fost donate de către elevii Liceului Agricol de la Miroslava. Piesele cele mai valoroase au ajuns la muzee precum Astra Sibiu sau Palatul Culturii din Iaşi, donaţie motivată şi de faptul că la Miroslava nu sunt condiţii ideale de păstrare şi de conservare a acestor piese. {i, de ce să nu remarcăm, viitorul acestui muzeu este unul incert, mai ales pentru că - tipic concepţiei greşite a românului - tot ce fac alţii nu este bun şi, prin urmare, este desfiinţat.
În colecţiile Muzeului pot fi întâlnite piese de mare valoare şi de interes pentru ilustrarea universului artistic şi utilitar al ţăranului român din centrul Moldovei. Muzeul este structurat în şase secţii:
1. Unelte agricole pentru cultura mare;
2. Zootehnia în Moldova;
3. Industria casnică în Moldova;
4. Portul popular în zona Iaşi;
5. Centre ceramice tradiţionale din zona Iaşi;
6. Istoria şcolii şi a învăţământului agricol românesc din Moldova.

Traditii_b
În cadrul secţiei Istoria şcolii şi a învăţământului agricol românesc din Moldova, începând cu 10 septembrie 2018, cu sprijinul Revistei Ferma şi a unor colaboratori apropiaţi, a fost organizată o expoziţie permanentă de fotografii cu generaţiile de elevi începând cu primul absolvent, din anul 1834 - Mihail Kogălniceanu, sub denumirea ”Sala Absolventului - {i eu sunt urmaş al lui Mihail Kogălniceanu”.
Programul sărbătorii de Ziua Iei a cuprins o paradă a porturilor populare din Zona Moldovei şi a Basarabiei, program artistic realizat de copii de la Ansamblul ”Tezaur” de la Ciurbeşti, comuna Miroslava, jud. Iaşi, de elevi din Basarabia, de la Liceul Teoretic Sculeni, precum şi de la Ansamblul folcloric din satul Blândeşti, Ungheni. Au dat curs invitaţiei oficialităţi locale şi judeţene, copii şi părinţi din zonă.
Cu această ocazie, elevii Liceului Agricol Miroslava şi-au prezentat produsele obţinute în laboratoare: dulceaţă de ardei iute, dulceaţă de morcov, fursecuri de lavandă şi multe altele.
Pe această cale, trebuie să îi mulţumim lui Bogdan Cotruţă pentru fotografiile care ilustrează această scurtă relatare, absolvent al liceului - şi el ”urmaş al lui Mihail Kogălniceanu”, promoţia 2004.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

 

Vizualizat: 413 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?