Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Zino Agha îşi doreşte o fermă mai pe... butoane!

Publicat: 13 mai 2022 - 09:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Scriam cu doi ani în urmă despre Zino Agha, irakianul... argeşean aşezat la Vâlsăneşti, cel care a lăsat viaţa de Bucureşti ca să ajungă la coada vacii! O spune nonşalant, cu mândrie şi detaşare!

A început cu o fermă de Charolaise, dar şi-a repoziţionat din mers afacerea spre vaca de lapte, a deschis o brânzărie şi un magazin pentru desfacerea lactatelor. 

 

A TRECUT DE LA CARNE LA LAPTE


“Văzând că piaţa bovinelor de carne nu oferă prea multe oportunităţi, de anul trecut am început să vând din vacile Charolaise şi m-am reprofilat pe vaca de lapte, dar şi pe creşterea caprelor. Am găsit pe internet şase juninci gestante din rasa Bălţată Românească şi vreo 60 de capre carpatine. Nu mă aşteptam ca treaba să meargă atât de bine", susţine Zino Agha.

Zino Agha 01_b

Acum are 22 de vaci care, în perioada de lactaţie, dau între 16-18 litri la mulsoare, şi 210 de căpriţe, multe luate în pază de la săteni, care dau şi ele câte doi litri. Laptele obţinut îl prelucrează tradiţional prin brânzărie şi-l valorificp la fermă.

 

O FERMĂ MAI... „PE BUTOANE”


Ferma Vâlsăneşti cere investiţii, până acum a „înghiţit” circa 200 mii de euro. Zino Agha se gândeşte să obţină fonduri pentru modernizarea afacerii, îşi doreşte o cameră de muls mai performantă, grajduri dotate cu tehnică mecanizată, toate alimentate de la energia fotovoltaică.   

Aşa cum vede el Ferma Vâlsăneşti în viitorul imediat, i-ar fi de ajuns o infuzie de 500 mii de euro. „Am încercat să accesez o linie de credit de 70.000 lei, nu este o sumă prea mare, dar nu am reuşit pentru că băncile s-au uitat la istoricul firmei şi n-am mai fost eligibil”, spune fermierul.

 Zino Agha 02_b

 

AFACERILE CARE SUSŢIN FERMA


Zino Agha va depune proiecte pentru atragerea de bani europeni, în lunile următoare. Până atunci a găsit soluţia finanţării: va accesa fonduri pentru activităţi nonagricole, care se obţin mai lesne, pentru amenajarea unui parc de distracţie (cu tiroliene, întreceri cu arcul, jocuri de paintball).

De asemenea, Zino Agha are şi alte businessuri pentru a susţine ferma: o fabrică de proteine în Irak şi o şcoală de fitness în România, la Domneşti. 

Zino Agha 05_b 

 

ZINO VREA SĂ FIE VETERINAR


„Acum, în perioada Paştilor, sunt fătările la capre. Vreau să fac lapte cât mai mult, să cumpăr până la 300 de animale şi să asigur o producţie ritmică pentru un an întreg. Dacă văd că va merge bine cu caprele, voi renunţa încet, încet la văcuţe. Am luat iepuri, au fătat, aştept ca puii să crească ca să-i pot vinde la piaţă. De asemenea, voi creşte un nucleu de porci de rasă; încerc să diversific activitatea”, explică fermierul argeşean.

Zino Agha are ambiţia să urmeze un curs de tehnică veterinară pentru că „vreau să învăţ despre animale, să pot pune un diagnostic corect, să le salvez atunci când apare vreo urgenţă, să nu mai fiu nevoit să chem veterinarul. Animalelor mele le fac injecţii, însă vreau să învăţ să le fac cezariană atunci când va fi nevoie”.

Zino Agha 03_b 

 

BRÂNZETURILE DE LA VÂLSĂNEŞTI


Laptele obţinut e curat, bine strecurat, pus în sticle sau depozitat în tancul de răcire. La prepararea brânzeturilor se foloseşte numai cheag de ied, preţurile sunt ca peste tot în zonă, aliniate. „Fac separat produse din lapte de vacă şi de capră 100% naturale: telemea proaspătă sau maturată, caş dulce sau afumat, caşcaval, urdă. Cu brânza de burduf de vacă a fost ca o ambiţie! Mulţi mi-au spus că nu iese. S-au înşelat! E un produs reuşit şi apreciat, e ceva mai dulceag şi nu înţeapă la limbă!”, explică crescătorul.

De brânzărie se ocupă Loredana, soţia lui Cucu Liţă, omul de bază în fermă. Vin la Vâlsăneşti clienţi din toată ţara, dar mai ales din Bucureşti, Constanţa şi Giurgiu, pentru a cumpăra produse naturale şi sănătoase. 

Zino vrea să scoată la vânzare produse din carne, ştie că îi va fi greu cu aprobările, şi să deschidă magazine cu produsele Fermei Vâlsăneşti în Bucureşti, Curtea de Argeş şi Piteşti.

 

FERMĂ SUPRAVEGHEATĂ CU DRONA

 

Zino Agha 07_b

În urmă cu doi ani, când seceta a muşcat din plin, ferma a pierdut mult furaj. Trebuia să obţină undeva la vreo 800 de baloţi rotunzi de fân de câte 300 kg fiecare şi nu a realizat decât jumătate. Dintr-o suprafaţă de 10 hectare semănată cu lucernă amestecată cu ovăz nu s-a putut strânge nimic. 

Ferma Vâlsăneşti exploatează aproximativ 50 ha teren arabil și pășune, pe baza contractelor de arendă, şi alte 8, proprietate. Angajaţii de elită sunt în număr de patru: un şef de fermă (tehnician zootehnist), un mecanic de utilaje agricole şi doi îngrijitori. Locul de păşunat al văcuţelor este împrejmuit cu gard electric, iar din când în când animalele sunt supravegheate şi numărate cu... drona! Caprele sunt duse separat, pe zăvoaie.

Exploataţia are înzestrarea tehnică la strictul necesar, precum și utilaje specifice activităţii zootehnice.

 Zino Agha 06_b

ZINO AGHA: M-AM REDESCOPERIT!


Fermierul este de aproape 5 ani în branşă, fără să fi avut experienţă. „În 2017 nu ştiam că există vacă de carne, am învăţat totul din mers. Mă bazez pe oamenii mei care ştiu să crească animale, muncesc cu ei cot la cot, nu mă consider şef, nici pe ei nu îi consider angajaţi; suntem ca o familie la fermă. Fetiţele mele... de Bucureşti au prins drag de animale. Pentru mine ferma aceasta, situată într-un mediu natural de o frumuseţe rară, a fost o provocare; chiar pot spune că aici m-am redescoperit".

 Zino Agha_fotocitat_b

Încerc să elimin munca fizică, să dezvolt mai multă tehnologie. Vreau să depun proiecte pe fonduri europene pentru o cameră modernă de muls, să investesc în automatizare! Vreau ca animalul să se poată mişca în voie, să păşuneze, să se adape şi să se adăpostească singur.

ZINO AGHA

Ferma Vâlsăneşti, jud. Argeş

 

După o investiţie de 100.000 euro în zootehnie, Zino Agha şi-a construit o fermă modernă. Iată cum arăta la început ferma de carne a fermierului din Vâlsăneşti!

               

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 1595 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?