Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Zero şanse de „albire” pentru laptele românesc!

Publicat: 25 mai 2009 - 21:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
În anii de după revoluţie, la majoritatea produselor agricole de bază, importurile au reprezentat aproximativ 70% din consum.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu laptele materie primă. În acest sector, doar după aderarea noastră la UE importurile au început să crească. Dar momentul de cumpănă pentru laptele românesc îl reprezintă data de 31 decembire 2009.

Click pe poza pentru galerie!

Din această zi, conform articolului 42 din Tratatul de Aderare, România şi-a luat angajamentul să nu mai solicite măsuri de tranziţie pentru industria laptelui, ceea ce înseamnă că toate fabricile din România vor fi nevoite să proceseze numai lapte conform normelor europene şi să aplice marca de sănătate ovală, care dă dreptul ca tot laptele procesat în ţară să poată fi comercializat pe teritoriul comunităţii.

Cât lapte conform normelor UE producem la ora actuală? Instituţiile statului susţin că avem în jur de 60 la sută. Însă un calcul simplu arată că această valoare e de-a dreptul fantastică!!!

Astfel, conform Institutului Naţional de Statistică, în 2008 România a produs 1.122.700 tone lapte materie primă, iar subvenţia de 0,3 lei s-a dat pentru 400.000 de tone. Prin regula de trei simplă, aflăm că laptele pentru care s-a acordat prima de calitate pe 2008 reprezintă numai 36% din tot laptele procesat.

Din cauza imperfecţiunilor legislative, prima de calitate a fost obţinută şi de mulţi crescători cu o singură vacă, ajutaţi fireşte şi de unii procesatori, care ştiu foarte bine că tehnic, aceşti crescători nu pot să obţină lapte conform.


Estimez că la sfârşitul anului 2008, laptele cu adevărat conform normelor europene se situează între 15 şi 25%, procent valabil şi în prezent. Ceea ce înseamnă că şansele ca după 2010 să importăm 60-70% din necesarul de lapte materie primă sunt foarte mari.

Cum excedent de lapte în ţările din jurul nostru este suficient şi avem deja o „tradiţie” îndelungată la importul de produse agricole de bază, cum avem chiar şi euro împrumutaţi de la organismele internaţionale, care mai direct, mai indirect, ne obligă la „înghiţit în sec”... se pare că ne-am dotat cu toate cele necesare pentru distrugerea sectorului lapte autohton.

Şi de data asta nici nu putem arunca vina în altă ogradă! Timp pentru a aduce tot laptele produs în România la standardele impuse de UE am avut. Ba mai mult... În 2003 s-a lansat în mare vervă un program de acţiuni pentru îmbunătăţirea calităţii şi salubrităţii laptelui materie primă, realizat de Direcţia zootehnică din Ministerul agriculturii şi aprobat prin Ordinul numărul 1106/2003.

Însă atât de prost a fost gândit acest program, încât şansa de a schimba ceva în domeniul calităţii laptelui era practic nulă!!! Anticipând perspectivele sumbre pentru laptele românesc, în anul 2004 revista Ferma a prezentat ministrului Sârbu un proiect propriu pentru redresarea sectorului lapte, care însă a fost respins cu vehemenţă de specialiştii din minister. Aceeaşi soartă a avut-o şi propunerea noastră prezentată ministerului agriculturii în anul 2006.

Cu o consecvenţă debordantă, incompetenţa specialiştilor din minister a ieşit din nou la iveală când, presaţi de Comisia Europeană, elaborează un alt program, aprobat prin ordinul 686 din 9 octombrie 2006, care era atât de prost conceput, încât nici un element nu putea fi pus în aplicare pe teren.

Programul realizat în 2007 de către aceiaşi specialişti într-ale agriculturii, cu toate că acordă fermierilor care produc lapte conform o primă de 0,3 lei/litru de lapte, nu schimbă practic cu nimic lucrurile. Fiind realizat cu la fel de multă incompetenţă ca şi precedentele programe, dă practic posibilitatea fabricilor de procesare să acorde actele necesare obţinerii primei de 0,3 lei/litru şi crescătorilor cu o vacă! În schimbul actelor care atestă că laptele este conform, procesatorul scade preţul de achiziţie de la aceşti crescători.

Şi tocmai preţul astfel „ajustat” este folosit de fabrici drept pretext pentru diminuarea preţului la care colectează lapte cu adevărat conform din fermele comerciale! Cum? Pe principiul „există şi variantă mai ieftină” şi „dacă nu îţi convine, stau şi alţii la coadă!”

Aşadar, un simplu exerciţiu de logică demonstrează cum o mare parte din cei 120.000.000 lei alocaţi anual de minister pentru programul de calitate a laptelui sunt folosiţi pentru a scădea artificial preţul oferit de procesatori fermierilor care produc laptele conform în România.

Ba mai mult, diferenţele obţinute în urma acestor manevre absolut mârşave se transformă într-o sumă frumuşică şi suficientă pentru bunăstarea procesatorului. Evident, în defavoarea industriei româneşti a laptelui, a crescătorilor de taurine din România şi până la urmă în detrimentul nostru, al tuturor celor care mai sperăm într-o agricultură cu adevărat rentabilă!

Vizualizat: 778 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
nicoleta dragomir
|
06. 10, 2009. Wednesday 13:07
Comentariu editorial
... Chiar v-as invita pe forumul nostru sau aici, prin intermediul comentariilor si, mai departe daca doriti, prin revista Ferma, la un dialog deschis si argumentat. Si "transparent"... Faptul ca nu semnati comentariul dvs. si va folositi de "anonimat" atunci cand ne acuzati subtil ca vorbim fara dovezi despre un subiect atat de "sensibil", nu poate decat sa ne duca cu gandul ca ori sunteti angajat DSV, ori...? Sincer, din moment ce noi ne declaram identitatea si ne argumentam informatiile la orice ora, ar fi interesant sa stim din ce postura vorbiti dvs... Va multumim inca o data pentru precizari si va asteptam la discutii. Toate cele bune ptr activitatea dvs. Nicoleta Dragomir, redactor-sef revista Ferma
2.
nicoleta dragomir
|
06. 10, 2009. Wednesday 13:04
Comentariu editorial
Stimata Doamna sau Stimate Domn, In primul rand multumim pentru interesul aratat publicatiei noastre si in special subiectului "lapte-calitatea laptelui". In al doilea rand, editorialul nu "loveste foarte tare" in nimeni, adica in nici o institutie a statului (nici nu ar fi nevoie sa lovim noi, de altfel, "rezultatele" institutiilor in cauza sunt suficient de vizibile si fara ajutorul nostru), ci condamna incompetenta, nepasarea si jocurile de culise ale celor care au inteles ca laptele trebuie sa se "scurga" prin sita propriului buzunar (lucru verificat prin propria noastra experienta, neplacuta de altfel, traita din plin cu "specialistii" statului). Chiar nu stiu in ce masura ar avea DSV-ul sau APIA vreo implicare in povestea asta, cu exceptia faptului ca foarte multi dintre angajatii acestor doua institutii trag si ei ponoasele unei foarte proaste organizari si a unor legi pe care, chiar daca le contesta, trebuie sa le aplice...
1.
Asteptam dovezi concrete domnule Radis
|
06. 01, 2009. Monday 12:22
Editorialul dvs. loveste foarte tare in DSV , APIA, etc Daca nu aveti dovezi lasati-o mai moale cu "Teoria Conspiratiei" 1. Cate Laboratoare autorizate sunt in Romania care pot elibera buletine de analiza necesare pentru subventi. 2. Considerati ca DSV-teritoriale sunt complice la "marsaviile" procesatorilor? Astept raspunsul dvs. in nr viitor cu publicarea de nume si dovezi. Nu uitati ca sunteti formator de opinie si ar trebui sa aveti mai multa responsabilitate in ceea ce declarati!
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?