Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

VREM SĂ NE ŢINEM TINERII ÎN ŢARĂ, DAR CE LE OFERIM?

Publicat: 31 ianuarie 2020 - 11:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Elevii de la liceele agricole sunt cei de la care aşteptăm generaţia viitoare din agricultură şi cercetare. De la care vom avea pretenţii să ne pună pâinea pe masă. Ei, copiii de la agricol vor o şcoală ca afară, dar la ei în ţară! Cum îi ajutaţi?

Fie că vorbim de apa din sol, de temperaturi cu plus sau cu minus, de ger şi fără ger, de precipitaţii sau de lipsa lor, extremele îşi dovedesc din plin ineficienţa în practica agricolă. De fapt, la ce-or fi bune extremele? Să luăm exemplul unităţilor de învăţământ preuniversitar agricol, actuale licee şi colegii tehnologice, în majoritatea lor. Foste licee agricole, grupuri şcolare etc., denumiri schimbate şi răschimbate după bunul plac al celor care s-au perindat pe la Ministerul educaţiei. Dar, vorba poporului adaptată, conducătorii se schimbă, năravul ba!

Apropos de extreme... am plâns după şcolile profesionale care te scoteau meseriaş cu patalamaua la mână. Erau bune, adaptate vremurilor şi nevoilor de acum 20-30 de ani. Apoi, gata cu profesionala că deh, s-au schimbat timpurile şi nu mai era nevoie de producţie. Consumul e în floare, avocaţi, jurişti, jurnalişti, filozofi de toate naţiile pe bandă rulantă. Şi, ne trezim în ultimii ani că nu mai avem pe cine angaja în agricultură, cercetare, industrie (câtă a mai rămas). Ne trezim că teoria a bătut practica până când aproape nu a mai rămas nimic din ea, că manualele de agricultură n-au mai reuşit să ţină pasul cu tehnologia, că munca e pentru proşti, deh, că e o ruşine cică să stai la coada vacii sau pe câmp, de unde toţi cei cu teoria au pretenţia la o pâine! Şi ştiţi când ne-am trezit? Taman în epoca 4.0 a industrializării, adică era roboţilor, a dronelor, a sistemelor interconectate. Adică agricultura viitorului!

Mai avem vreo 60 de licee agricole, adică şcoli care mai au ceva clase de liceu şi şcoală profesională cu profil agricol. A apărut învăţământul dual, Doamne-ajută, care a adus, în sfârşit, colaborarea cu mediul privat şi asociaţiile profesionale din agricultură. Dar, ce să vezi. Multe din profilurile nu îşi regăsesc corespondentul în nomenclatorul de meserii sau nu sunt adaptate la cerinţele de pe piaţa muncii din zonele în care se găsesc liceele. Sau, mai rău, au căzut guvernanţii într-o altă extremă... Colac peste pupăză au trecut la desfiinţarea claselor de liceu! Oameni buni, specialişti şi angajaţi din Educaţie şi Agricultură, coborâţi puţin în realitatea din teren. Mediul rural, în care se află majoritatea liceelor agricole, nu va răspunde bine în momentul în care dispare singura clasă de liceu cu profil agricol de pe o rază de 50-100 de kilometri! Daţi şcolii profesionale meritul şi rolul care i se cuvine, dar lăsaţi clasele de liceu în pace, mai ales că în sfârşit există solicitări pentru acestea.

Universităţile agronomice vor absolvenţi de licee agricole, care să vină în învăţământul superior cu o bază de cunoştinţe asimilate deja. Cercetarea are nevoie de specialişti ca de aer. Fermierii au nevoie de agricultori şcoliţi şi învăţaţi cu practica. Nu mai spun de firmele din domeniu care acuză lipsa de personal specializat. Şi voi? Voi ce faceţi? N-aţi găsit altceva mai bun de făcut decât să desfiinţaţi clasele de liceu?! Laitmotivul este, bineînţeles, promovabilitatea foarte slabă la bacalaureat. Un examen final neadaptat liceului cu profil agricol, aşa cum ar fi normal. Ministerul Agriculturii şi-a asumat, timid ce-i drept, implicarea în bunul mers al învăţământului preuniversitar agricol. Cel puţin pe hârtie. Declaraţiile sunt puţine şi ambigue iar faptele spre deloc.
Elevii de la liceele agricole sunt cei de la care aşteptăm generaţia viitoare din agricultură şi cercetare. De la care vom avea pretenţii să ne pună pâinea pe masă. Ei, copiii de la agricol vor o şcoală ca afară, dar la ei în ţară! Cum îi ajutaţi?

ziua liceelor_foto grup_b

ZIUA LICEELOR AGRICOLE LA AGRIPLANTA - ROMAGROTEC 2019
Eveniment organizat în cadrul proiectului SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL

ziua liceelor_alba iulia_14_b

ziua liceelor_alba iulia_13_b

ziua liceelor_alba iulia_12_b

ziua liceelor_alba iulia_11_b

Cudalbi 1_b

Vizualizat: 3168 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?