Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

VREM SĂ NE ŢINEM TINERII ÎN ŢARĂ, DAR CE LE OFERIM?

Publicat: 31 ianuarie 2020 - 11:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Elevii de la liceele agricole sunt cei de la care aşteptăm generaţia viitoare din agricultură şi cercetare. De la care vom avea pretenţii să ne pună pâinea pe masă. Ei, copiii de la agricol vor o şcoală ca afară, dar la ei în ţară! Cum îi ajutaţi?

Fie că vorbim de apa din sol, de temperaturi cu plus sau cu minus, de ger şi fără ger, de precipitaţii sau de lipsa lor, extremele îşi dovedesc din plin ineficienţa în practica agricolă. De fapt, la ce-or fi bune extremele? Să luăm exemplul unităţilor de învăţământ preuniversitar agricol, actuale licee şi colegii tehnologice, în majoritatea lor. Foste licee agricole, grupuri şcolare etc., denumiri schimbate şi răschimbate după bunul plac al celor care s-au perindat pe la Ministerul educaţiei. Dar, vorba poporului adaptată, conducătorii se schimbă, năravul ba!

Apropos de extreme... am plâns după şcolile profesionale care te scoteau meseriaş cu patalamaua la mână. Erau bune, adaptate vremurilor şi nevoilor de acum 20-30 de ani. Apoi, gata cu profesionala că deh, s-au schimbat timpurile şi nu mai era nevoie de producţie. Consumul e în floare, avocaţi, jurişti, jurnalişti, filozofi de toate naţiile pe bandă rulantă. Şi, ne trezim în ultimii ani că nu mai avem pe cine angaja în agricultură, cercetare, industrie (câtă a mai rămas). Ne trezim că teoria a bătut practica până când aproape nu a mai rămas nimic din ea, că manualele de agricultură n-au mai reuşit să ţină pasul cu tehnologia, că munca e pentru proşti, deh, că e o ruşine cică să stai la coada vacii sau pe câmp, de unde toţi cei cu teoria au pretenţia la o pâine! Şi ştiţi când ne-am trezit? Taman în epoca 4.0 a industrializării, adică era roboţilor, a dronelor, a sistemelor interconectate. Adică agricultura viitorului!

Mai avem vreo 60 de licee agricole, adică şcoli care mai au ceva clase de liceu şi şcoală profesională cu profil agricol. A apărut învăţământul dual, Doamne-ajută, care a adus, în sfârşit, colaborarea cu mediul privat şi asociaţiile profesionale din agricultură. Dar, ce să vezi. Multe din profilurile nu îşi regăsesc corespondentul în nomenclatorul de meserii sau nu sunt adaptate la cerinţele de pe piaţa muncii din zonele în care se găsesc liceele. Sau, mai rău, au căzut guvernanţii într-o altă extremă... Colac peste pupăză au trecut la desfiinţarea claselor de liceu! Oameni buni, specialişti şi angajaţi din Educaţie şi Agricultură, coborâţi puţin în realitatea din teren. Mediul rural, în care se află majoritatea liceelor agricole, nu va răspunde bine în momentul în care dispare singura clasă de liceu cu profil agricol de pe o rază de 50-100 de kilometri! Daţi şcolii profesionale meritul şi rolul care i se cuvine, dar lăsaţi clasele de liceu în pace, mai ales că în sfârşit există solicitări pentru acestea.

Universităţile agronomice vor absolvenţi de licee agricole, care să vină în învăţământul superior cu o bază de cunoştinţe asimilate deja. Cercetarea are nevoie de specialişti ca de aer. Fermierii au nevoie de agricultori şcoliţi şi învăţaţi cu practica. Nu mai spun de firmele din domeniu care acuză lipsa de personal specializat. Şi voi? Voi ce faceţi? N-aţi găsit altceva mai bun de făcut decât să desfiinţaţi clasele de liceu?! Laitmotivul este, bineînţeles, promovabilitatea foarte slabă la bacalaureat. Un examen final neadaptat liceului cu profil agricol, aşa cum ar fi normal. Ministerul Agriculturii şi-a asumat, timid ce-i drept, implicarea în bunul mers al învăţământului preuniversitar agricol. Cel puţin pe hârtie. Declaraţiile sunt puţine şi ambigue iar faptele spre deloc.
Elevii de la liceele agricole sunt cei de la care aşteptăm generaţia viitoare din agricultură şi cercetare. De la care vom avea pretenţii să ne pună pâinea pe masă. Ei, copiii de la agricol vor o şcoală ca afară, dar la ei în ţară! Cum îi ajutaţi?

ziua liceelor_foto grup_b

ZIUA LICEELOR AGRICOLE LA AGRIPLANTA - ROMAGROTEC 2019
Eveniment organizat în cadrul proiectului SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL

ziua liceelor_alba iulia_14_b

ziua liceelor_alba iulia_13_b

ziua liceelor_alba iulia_12_b

ziua liceelor_alba iulia_11_b

Cudalbi 1_b

Vizualizat: 2063 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!