Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

“Vom mânca îngheţată în loc de pâine”

Publicat: 12 decembrie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tabără are dreptate când spune că susţinerea agriculturii e mai importantă decât creşterea pensiilor şi salariilor, chiar dacă i-au sărit în cap o grămadă de comentatori, plus toţi pensionarii şi salariaţii de la stat

Click pe poza pentru galerie!

Principiul subvenţiilor în agricultură e simplu: dai azi producătorilor agricoli câte un leu de la bugetul la care contribuim cu toţii, pentru ca aceştia să poată produce mâncare ieftină, pentru care o să plătim, în viitor, mai puţin decât ne-ar fi costat fără leul ăla dat fermierilor. Părerea asta a lui Valeriu Tabără, ca ministru al Agriculturii, cum spune el, e corectă.

Treaba, lui, ca ministru, ar fi fost, însă, să-i convingă şi pe colegul lui de la Finanţe şi pe şeful lui de la Guvern şi pe cine o mai fi ştiut el că împarte banii, să le dea agricultorilor fix atât cât le-a promis de la începutul anului, adică aproape 74 de euro pe hectar, nu să vină la sfârşitul anului să se plângă că n-are de unde să dea mai mult de jumătate din banii promişi, că Ialomiţianu şi Boc nu vor să dea mai mult.

Vorba unui cititor de-al nostru, care comenta pe agroinfo.ro: „Bine că bani pentru patinoare sunt. Vom mânca îngheţată în loc de pâine”.

Subvenţiile nu sunt menite să îmbogăţească producătorii agricoli, ne spunea, recent, un fermier, ci compensează pierderile de producţie care apar în bugetul fiecăruia, ca să poată susţine preţurile produselor agricole, atunci când toate costurile cresc.

E adevărat că anul acesta au fost producţii mari, însă preţul de vânzare a cerealelor a scăzut cu 30-40% faţă de anul trecut, în timp ce motorina, îngrăşămintele, seminţele s-au scumpit cu aproape 20%, spun producătorii agricoli, iar din cauza secetei, anul agricol următor a început cu stângul.

Cioloş ştie şi el foarte bine că agricultura nu se poate face fără bani. De-aia şi spune în gura mare când vine prin România că “nici o ţară cu agricultură importantă nu şi-a câştigat locul pe piaţă doar datorită ploilor şi soarelui”, ba din contră, natura e imprevizibilă, aşa că politicile bugetare ar trebui să fie exact opusul.

La noi, însă, cine să-l asculte? După ce şi Tabără şi Boc le-au promis tot anul aproape 74 de euro pe hectar fermierilor, care şi-au făcut planuri şi datorii între timp, în ultimul moment loveşte criza, bugetul trebuie „abordat prudent” şi şeful Guvernului anunţă ca pe un fapt important şi o mare realizare: că fermierii nu vor primi anul viitor mai puţini bani decât au primit în 2011.

La final, aşa, şoptit, ca şi scrisul mărunt de tot de la reclamele care încearcă să te păcălească, recunoaşte că în banii ăştia, tot atâţia ca în 2011, intră şi sprijinul din fondurile europene. Sau, mai direct, cum spune preşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru, care zice, totuşi, că el, personal, „nu-l bănuieşte pe domnul ministru (Valeriu Tabără - n.red.) că nu a făcut tot ce depindea de el”: „Ministrul Finanţelor încearcă să ne prostească. Spune că ne dă bani la nivelul anului trecut.

Păi dacă se întâmpla aşa, tot era mai bine, că primeam 50 de euro. Practic criză este şi în Uniunea Europeană, dar SAPS-ul e cel promis. Aşa şi autorităţile de la Bruxelles puteau spune că ne acordă jumătate din bani”.

Băsescu pare cel mai perfid jucător: laudă peste tot recoltele şi eforturile producătorilor agricoli, contribuţia lor salvatoare la economia ţării, le promite că îi înţelege şi că o să îi ajute el acolo unde nu îi ajută nimeni, dar când vine vorba de dat bani, îi faultează brutal: da, agricultura a produs mult, dar e slab fiscalizată (ceea ce e adevărat, într-un fel, dar tot treaba statului ar fi să rezolve problema asta) şi n-a dat chiar aşa mulţi bani la buget.

Cu alte cuvinte, nu mai veniţi să cereţi bani de la stat, că şi-aşa voi aţi păstrat grosul şi v-aţi umflat buzunarele din producţiile record de anul ăsta.

Banii pentru 2011, pe care agricultorii îi vor primi la anul, sunt hotărâţi: 37,22 de euro pe hectar din partea statului, care vor fi plătiţi din bugetul pe 2012, aprobat deja de Guvern. Nici cei mai idealişti sau mai bătăioşi nu cred că suma mai poate creşte după discutarea bugetului în Parlament.

Poate pentru anul viitor, că-i electoral, agricultorii vor primi mai mulţi bani. E drept că bugetul pentru subvenţii va fi mai mic decât cel de anul acesta, dar şi cei care rezistă până atunci s-ar putea să rămână mai puţini...

Vizualizat: 408 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?