Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Vasile Târziu: Green Deal ne cam sperie, poate fi cu două tăişuri

Publicat: 22 octombrie 2021 - 19:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vasile Târziu practică agricultura din 1993 şi se mândreşte cu faptul că este a cincea generaţie de fermier din familia sa. A început prin a lucra împreună cu fratele său cele 10 hectare retrocedate în baza Legii 18. Astăzi exploatează 2.600 de hectare în apropiere de graniţa cu Ungaria. Iată ce spune despre Green Deal!

Vasile Tarziu, fermier_b

Politicile europene au un rol determinant în evoluţia acestui domeniu de activitate. „Ne întrebăm acum ce se va întâmpla peste doi ani, când se vor aplica noile reglementări ale Politicii Agricole Comune, mai cu seamă acele măsuri cuprinse în aşa-numitul Green Deal, care pe noi fermierii ne cam sperie. Dacă nu vom şti să gestionăm cum trebuie aceste reguli, există inclusiv pericolul de a ne pierde subvenţiile, care în multe ferme unde s-au făcut investiţii reprezintă practic cota de profit”, consideră fermierul timişean.

 

O armă cu două tăişuri


Pentru că acest Green Deal va veni la pachet cu o serie de restricţii şi condiţionalităţi legate de reducerea cantităţii de pesticide şi de îngrăşăminte chimice aplicate pe culturile agricole, se pune la modul cel mai serios problema dacă fermierii români sunt pregătiţi pentru o asemenea reformă. „E foarte greu de înlocuit aceste produse consacrate, cu substanţe pe care le folosim de zeci de ani şi care şi-au făcut treaba într-o oarecare măsură, cu ceva nou despre care nu cunoaştem prea multe şi nici cum reacţionează plantele. Pot apărea scăderi drastice de producţie sau să prolifereze în sol anumiţi factori patogeni de care cu greu vom putea scăpa!”, avertizează timişeanul, precizând totodată că schimbările anunţate ar trebui să fie aplicate şi adaptate la specificul fiecărei ţări în parte.

 tractor New Holland T8.435 Agroconcept.jpg_b


Schimbările climatice


Factorii climaterici constituie deja astăzi o mare provocare pentru agricultură. Şi chiar dacă se vorbeşte despre un proces ireversibil pe care nu-l vom mai putea controla, Vasile Târziu are propria sa teorie legată de schimbările climatice. „Aceste evenimente extreme sunt influenţate de un anumit ciclu care apare la nivel planetar o dată la 25 de ani. Vorbim aici de temperaturi foarte ridicate, precipitaţii agresive, fronturi atmosferice care se poziţionează într-o anumită zonă şi nu o mai părăsesc mult timp, aşa cum s-a întâmplat în zona noastră în această vară. Cel mai grav lucru este însă creşterea accentuată a temperaturii la nivel global. Pentru că orice tehnologie ai aplica solului şi cu orice intervenţii super-sofisticate asupra culturilor ai veni, factorii climaterici îţi pot înjumătăţi producţia sau ţi-o pot compromite în totalitate. Singura soluţie ar fi irigaţiile, însă statul român nu a făcut din asta o prioritate”, se plânge fermierul din Cenad. În anii care vor urma, mai mult ca sigur acesta va demara pe cont propriu un plan de investiţii în sisteme de irigaţii.

 

Criza forţei de muncă


Un alt aspect pe care cu siguranţă orice fermier ar trebui să-l aibă în vedere în anii care vor urma este legat de criza forţei de muncă. Faptul că în mediul rural avem o populaţie din ce în ce mai îmbătrânită şi pare tot mai greu de găsit oameni interesaţi să lucreze în agricultură. „Probleme cu forţa de muncă există probabil în orice fermă. Pentru că oamenii sunt tot mai slab pregătiţi, nu există şcoli profesionale, sau prea puţine, care să susţină această cerere. Eu am încercat să compensez această lipsă de personal calificat prin faptul că am cumpărat utilaje din ce în ce mai mari şi mai performante. (...) Putem vorbi, desigur, despre roboţi şi tractoare autonome, soluţii pe care inclusiv New Holland le-a dezvoltat, dar acestea sunt bune doar în anumite condiţii şi pe suprafeţe întinse, fără obstacole, iar mentenanţa este făcută de către specialişti. În plus, sunt tehnologii foarte scumpe şi greu de amortizat”, a constatat Vasile Târziu.

 fermierul Vasile Tarziu si tractorul Nhew Holland_b

N-a venit nici un tânăr să se angajeze la mine în fermă în ultimii doi-trei ani, deşi salariile sunt foarte bune. Este o totală lipsă de interes. Şi aş fi de acord să vină fără să fie pregătit profesional. Numai să-i placă să înveţe meserie - VASILE TÂRZIU, fermier din jud. Timiş

Vizualizat: 1776 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?