Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un orăşean atras de glie

Publicat: 20 august 2018 - 15:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Aflu cu uimire că fermierul Cătălin Voinic din comuna Slobozia Moară, judeţul Dâmboviţa, s-a născut într-un cartier bucureştean, a copilărit acolo, ”cu cheia de gât”, cum se spune, apoi a absolvit un liceu, de profil auto. Însă Revoluţia din decembrie 1989 i-a schimbat viaţa. 

Cătălin a decis, la majorat, să părăsească oraşul şi să se stabilească la ţară, fiindcă unul dintre bunicii lui tocmai reuşise să recupereze nişte pământ din suprafeţele de teren agricol stăpânite înainte de naţionalizarea din anii 50. ”M-a atras glia”, îmi explică omul, iar cuvintele acestea sunt rostite cu tot adevărul, nu sunt doar un clişeu.

Cătălin Voinic_b

Recolte bune, preţuri mici
Ar fi fost prea frumos ca legumicultura să-i fi adus atunci câştigurile râvnite, deşi scotea bani buni şi din cultivarea cartofilor şi a verzei. Bine orientat în piaţă, Voinic a vândut, prin anii ’90, maşini ARO. ”Piese?”, întreb cu uimire. ”Nu, maşina cu totul”, precizează Cătălin. Din banii obţinuţi, tânărul venit de la oraş a cumpărat un tractoraş, nou-nouţ. ”Nu-l mai am. I l-am dat unui văr de la Lunguleţu. Încă funcţionează. Între timp, am mai schimbat patru tractoare. Am cumpărat şi cu banii mei, dar am beneficiat şi de fonduri europene, prin SAPARD”, îşi aminteşte Cătălin. De la cele câteva hectare primite de la bunicul lui, fermierul a ajuns să lucreze în prezent în jur de 20 de hectare, incluzând şi terenuri luate în arendă: ”Să ştiţi că am şi eu terenuri date în arendă. Aşa am stabilit cu alţi fermieri, ca să le avem cât de cât comasate”.
Cu terenul stă bine, cu utilajele la fel, dar cum au fost producţiile anul trecut? ”Recolte bune, dar preţuri mici”, pune omul degetul pe rană. Nemulţumit de preţuri, fermierul a renunţat să mai recolteze cartofii de pe o suprafaţă de 3,5 ha. ”Am făcut un calcul şi reieşea că nu îmi voi scoate cheltuielile. Recoltatul costă 10 bani, care se adaugă la cheltuielile de producţie. Trăgând linie, preţul obţinut la piaţă era mult mai mic decât investiţia mea”, îmi prezintă Voinic aritmetica unui sezon agricol. Unde mai pui că sămânţa o aduce direct din Olanda, prin noiembrie-decembrie şi o ţine într-un depozit unde temperatura este de maxim 4 grade C. Cumpără un camion într-un an. Soiurile sunt Carrera şi Arizona şi plăteşte 2 lei/kg, plus cheltuielile de transport.

Varza_b
BANII CARE NU MAI VIN
”Piaţa e o junglă”, spun, deseori, fermierii. {tiu ei ce ştiu, unii dintre ei fiind chiar victime. A păţit-o şi Cătălin Voinic, având de recuperat de la o firmă de distribuire suma de 56.000 de lei! ”Era o firmă din Bucureşti, lucram cu ei de 12 ani. Au dat faliment şi eu n-am mai primit nici un leu. Mai sunt şi alţii ca mine, firma aia avea de plătit fermierilor sute de mii de lei”, îmi spune omul cu năduf. Pierzându-şi un client important şi banii cuveniţi pentru marfa livrată, fermierul a fost nevoit să caute alţi clienţi. Pentru cartofi a găsit o firmă de distribuire din Crevedia. Recoltează cartofii în big-bag-uri şi le furnizează un camion pe zi. Pentru varză, a încheiat un contract cu un procesator local. Acesta a deschis cu ani în urmă o făbricuţă de murături şi achiziţionează cantităţi importante de varză din producţia locală. A rezolvat, aşadar, Cătălin Voinic problema pieţei pentru anul acesta, care promite să fie un an bun. Dar cum va fi la anul sau peste doi ani? Există predictibilitate în economie sau, dimpotrivă, incertitudine? ”Aş vrea să fie o stabilitate a preţurilor. Uite, preţul motorinei a crescut cu 1 leu”, spune fermierul, ştiind bine ce înseamnă pentru afacerea lui agricolă scumpirea combustibililor. Noroc că primăria nu a ridicat taxele şi impozitele. Asta le-ar mai fi trebuit!

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)

 

Vizualizat: 314 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?