Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

"Trăiesc un an ce mă va duce la faliment" - Viorel Ilaș, agricultor

Publicat: 16 septembrie 2015 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cât a fost vara de lungă (ba chiar și în prelungiri!), Ministrul Agriculturii a condus, cu aplomb, caravana PNDR 2014-2020 și, la toate criticile și recomandările primite cum că mai bine ar sta la București să muncească, în loc să se plimbe, el a dat vina pe presă că nu a promovat PNDR-ul așa cum și-a dorit MADR-ul! Sincer, nici nouă nu ne place modul în care promovează Ministerul noul PNDR...

Click pe poza pentru galerie!

Și, ca să fim mai expliciți, redăm în continuare o mostră de discurs pe care am fi dorit să-l auzim de la Daniel Constantin: "Dragi agricultori, trăim în anul de grație 2015 un moment istoric, datorită noilor orientări ale PAC și Capitolului 8.2.12., M17 din noul PNDR privind Gestionarea riscurilor în agricultură. Din acest moment, nici un fermier nu trebuie să se mai teamă de falimentul cauzat de condițiile meteo nefavorabile (secetă, ploi abundente, îngheț, grindină), de bolile plantelor și ale animalelor, pentru că UE îi despăgubește pe fermierii care sunt în această situație. Cu condiția ca aceștia să fie afiliați unui Fond Mutual. Deci nici d-voastră, domnule Viorel Ilaș, nu trebuie să vă mai temeți de faliment, decât în cazul în care faceți greșeli tehnologice și de management în fermă. Beneficiul major al acestei viziuni este că și agricultorul va fi supus acelorași riscuri de faliment ca și cei din industrie, comerț și servicii și astfel băncile vor putea să acorde credite pentru dezvoltarea activității d-voastră, fără să se lovească de riscurile inerente ale unui faliment cauzat de condițiile meteo extreme". Asta doream să auzim noi, cei din presă, și cred că și agricultorii de la d-voastră, domnule Ministru. Când colo, aflăm că despăgubirile din acest an, dacă vor veni, se vor da din banii publici, ai noștri, ai tuturor, în loc să fie alocate sumele de la UE prevăzute taman pentru acest capitol. Ori asta este nu grav, ci foarte grav! 

De aceea, în locul unui discurs liniștitor, de genul celui prezentat anterior, care ar fi adus măcar puțin optimism în rândul agricultorilor, auzim doar de măsuri guvernamentale care sfidează bunul mers al agriculturii în România! De pildă, în ședința de Guvern din 24 iunie a.c., Executivul a mărit cu 3 milioane de euro plafonul alocat ajutorului specific pentru crescătorii din zonele defavorizate. Lăudabil! Doar că banii provin din FEGA și erau destinați constituirii unui Fond Mutual în agricultură... Reamintim că fonduri pentru înființarea Fondului existau încă din 2009, dar s-au pierdut pe motiv de lipsă de competență guvernamentală... În ritmul ăsta și în absența Fondului Mutual care să poată distribui fondurile europene prevăzute pentru despăgubiri, fermierul român riscă să rămână din nou cu buza umflată și cu traista goală... inclusiv în anii care vin. Și, evident, într-o situație defavorizată față de neamț, austriac sau francez.

Mai mult decât atât, Guvernul României, adoptând OUG 58/2013 distruge practic baza legală a înființării Fondurilor Mutuale, prin eliminarea atribuțiilor Camerelor Agricole (Legea 283/2010 republicată îîn temeiul Legii 122/2012, art. 19 privind atribuțiile Camerei Agricole  - Înființează fonduri mutuale ale agricultorilor și administrează/desemnează administratorii acestora). Mai mult, Ministrul Agriculturii sabotează discuțiile privind modificarea legii Camerelor Agricole prin neprezentare sau proastă desemnare pentru reprezentare la întâlnirile și ședințele pe acest subiect...

E drept, nici liderii fermierilor nu prea se înghesuie să facă presiuni sau să insiste puțin la Minister cu problema Fondului Mutual, adoptând o variantă mai ușor accesibilă când vine vorba de despăgubiri... dau în judecată ANM-ul pentru prognoze nerealiste. Dacă tot e cu țapul ispășitor, le sugerăm și alți vinovați: poate cerul că a fost prea albastru sau soarele că prea a exagerat cu toropeala. Și totuși, banii... unde sunt banii păgubiților???

 

Dănuț RADIȘ

FUNDAȚIA REVISTEI FERMA

www.fundatiaferma.ro

Vizualizat: 631 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Lexion 670 Montana, o combina pentru zone colinare IPSO Agricultura, desfasurare de forte la Jucu
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?