Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tragicomedia numită agricultură

Publicat: 25 martie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În rolurile principale: primarul războinic, veterinarul corupt, samsarul şi oierul ciomăgit

Click pe poza pentru galerie!

Nimic mai palpitant decât începutul de an în agricultură! Dacă la capitolul vegetal lucrurile sunt clare, adică nu sunt bani pentru lucrările de sezon şi fiecare se descurcă pe cont propriu, dacă i-a mai rămas ceva de investit după recoltele de anul trecut, în zootehnie mişună problemele precum apar ciupercile otrăvitoare după o ploaie bună.

De vreo lună de zile ne sună crescători de animale din toată ţara ca să ne spună cam ce minunăţii se mai întâmplă pe la ei prin comune. Te cruceşti şi tot nu-ţi vine să crezi că în România zilelor noastre, la foarte multe primării domneşte legea pumnului şi a şantajului de cea mai joasă speţă.

Şi pentru ce? Pentru că primarii şi consilierii locali (nu toţi!), aleşi pe multe promisiuni - a se citi minciuni electorale - s-au declarat stăpâni absoluţi ai păşunilor comunale şi nu le mai ajung taxele de păşunat pe care le-au încasat de-atâta amar de timp şi n-au făcut nimic pentru păşune. Acuma vor şi banii pe suprafaţă, iar dacă legislaţia naţională are mari scăpări care îi favorizează, cu atât mai bine!

Dar de aici până la a aplica ciomagul pe spatele unor crescători care s-au dus să depună cererile pentru concesionarea păşunii... e deja prea mult! Da ce, te pomeni că o fi şi primăria tot proprietatea edilului absolut? Mergeţi oameni buni la APIA şi la minister, la asociaţiile care vă reprezintă, şi spuneţi-vă problemele, pentru că oficialii de la agricultură ne declară că la ei nu ajunge nimic...

Totul e roz bombon în agricultură! Să nu mai punem la socoteală şi faptul că au prins brusc unii primari dragul de animale şi îşi fac asociaţii ca să poată încasa plăţile directe din postura de mari reprezentanţi ai crescătorilor...

Dar pentru că e plin sezon de miei, să trecem la actul cu numărul 2. Crotalierea şi vânzarea mieilor de Paşte. Aici se bat pentru supremaţie medicul concesionar şi samsarul, între cei doi existând, de multe ori, o relaţie de sprijin reciproc avantajoasă.

Dacă în ţară sunt la ora asta foarte mulţi miei necrotaliaţi, şi chiar tineret de anul trecut neidentificat, comercianţii au în traistă crotaliile (de unde oare?!) şi merg din poartă în poartă să-şi impună preţurile care, ca în fiecare an, vor strica piaţa şi vor atinge inevitabil buzunarul şi aşa cam gol al oierilor.

Sunt zone unde crescătorii au înţeles foarte clar că anul ăsta e criză de miei şi pot să hotărască ei un preţ mai mare, dar la fel de bine sunt foarte mulţi cei care preferă 7-8 lei pe kilogram, sau chiar mai puţin, de teamă că trece Paştele şi rămân cu mieii nevânduţi.

În multe cazuri, problema cea mai mare este că, în lipsa crotaliilor, nici nu prea au de ales... Iar cârdăşia mizerabilă dintre unii medici concesionari şi comercianţii de miei bate toate limitele legale. Mulţi "oficiali" cunosc problema, cei mai mulţi o ignoră dar, şi asta e cel mai grav, sunt mulţi cei care o încurajează.

Vizualizat: 664 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?