Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tractorul inteligent sau inteligența tractorului?

Publicat: 01 septembrie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Imaginea idilică a tractoarelor de altădată, care se „plimbă lin” pe ogoarele țării, este din ce în ce mai mult înlocuită de tractoarele moderne, de mare putere și echipate high-tech

Click pe poza pentru galerie!

Trei caracteristici diferențiază tractoarele de astăzi: puterea, eficiența și confortul. De fapt, scopul auto-proclamat al oricărui producător este acela de construi un tractor parțial sau complet automatizat și care să fie ghidat în întregime prin GPS. Iar importanța esențială a tractorului în toate operațiunile agricole rămâne de necontestat.

La urma urmei, un tractor poartă, trage și acționează aproape toate echipamentele agricole!
Pentru mulți dintre noi, un tractor poate părea o mașină foarte scumpă. Mai ales pentru cei care nu cunosc beneficiile pe care un tractor le aduce într-o fermă. Iar într-un tractor sunt înglobate tehnologii de ultimă oră, comparabile cu cele din industria auto și de camioane.

Decizia unui fermier de a cumpăra un tractor ține mai ales de clasa de putere. El va depinde de mărimea fermei și sarcinile specifice pe care tractorul trebuie să le îndeplinească. Tractoarele de mare și foarte mare putere (de până la 600 CP), adevărați giganți, au nevoie de suprafețe mari și foarte mari. Tractoarele din clasa de mijloc (210-250 CP) sunt cele mai cerute de piața europeană și pot fi folosite într-un mod flexibil, chiar în fermele specializate sau mixte.

Indiferent de puterea lor, tractoarele de azi oferă confort. Și asta deoarece oamenii stau cu orele în cabină, timp în care trebuie să fie concentrați asupra muncii și nu asupra... durerilor de spate. Până la urmă, chiar și transmisia continuu variabilă este tot o chestiune de confort. Ajută șoferul să mențină viteza potrivită în orice moment.

Constructorii de mașini agricole au dezvoltat soluții inteligente, integrate, de comunicare între tractor și mașinile/echipamentele agricole și operator. Prin sistemele de bord, laptop, telefon sau tabletă, se pot controla și gestiona aproape toate funcțiile importante ale unui tractor. Comunicarea se face în ambele direcții: de la tractor la operator și de la operator la tractor sau echipament agricol.

Navigația prin satelit asigură o precizie de lucru de până la 2 cm. Cabina unui tractor seamănă tot mai mult cu un birou, din care operatorul poate urmări nu numai activitatea utilajului respectiv, ci chiar o flotă întreagă de tractoare, combine sau alte mașini agricole.
Organismele UE de reglementare a poluării mediului au fost atente și la tractoare. Astfel că, biocombustibilii și AdBlue, alături de sistemele complexe de recirculare a gazelor arse sunt acum folosite și de motoarele tractoarelor, pentru a polua cât mai puțin.

Sistemele de ghidare electronice și de navigație prin satelit au devenit banale tehnologii pentru fermierii de astăzi. Iar tractoarele vor începe în curând să se conducă singure. Tehnica și tehnologiile moderne conduc performanța în agricultură. Mai rămâne totuși de aflat răspunsul la câteva întrebări. Și... să nu o uităm pe cea mai importantă dintre ele: Pe noi cine ne conduce?!

Vizualizat: 1316 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?