Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Toamna se numără... scumpirile

Publicat: 22 octombrie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aproape că nu mai există sezon fără scumpiri la anumite categorii de produse agroalimentare şi la inputurile necesare desfăşurării activităţilor agricole. Cum intrăm în decembrie, de pildă, ne ajung din urmă scumpirile la carnea de porc, puse pe seama tradiţiilor de sărbători, când creşte consumul, dar şi pe seama creşterii preţului la furajele pentru animale.

Click pe poza pentru galerie!

Primăvara devreme, agricultura nu scapă fără scumpiri la sămânţă, pesticide şi prestări servicii (aici suferă mai ales cei care nu deţin toate utilajele necesare prelucării solului). Dacă e vară, foarte cald şi secetă prelungită, cu siguranţă apa devine mai scumpă şi, inerent, preţul irigaţiilor usucă şi mai tare bugetul agriculturii.

Toamna, da, e vremea recoltelor şi a speculei generalizate în ceea ce priveşte preţurile. De la legume, fructe, cereale, până la carne şi lapte, totul devine mai scump. Cel puţin teoretic. Practic, statisticile arată că în luna septembrie a acestui an s-au înregistrat scumpiri de sub un procent.

Tot acum intră în scenă şi principalii actori: de o parte producătorii, de cealaltă procesatorii şi, în funcţie de anumiţi factori, pe la mijloc se situează Ministerul agriculturii. Anumiţii factori sunt fie politici, fie financiari, fie de conjunctură. Sau toţi la un loc.

Miza anunţării scumpirilor agroalimentare nu este mare, însă efectele pe termen scurt şi mediu justifică oarecum interesele comerciale de fiecare parte implicată. În ceea ce priveşte procesatorii, motivaţiile acestora sunt în general constante, indiferent de sezonul agricol: majorarea costurilor la materia primă, preţurile crescute la combustibili şi utilităţi, majorarea taxelor şi impozitelor.

Producătorii sunt, de regulă, victime sigure în ceea ce priveşte sportul naţional cu aruncarea mâţei moarte peste gard. Îi arată cu degetul şi procesatorii, şi mulţi dintre consumatorii finali, şi chiar unii reprezentanţi media mai puţin documentaţi. De fapt, în cele mai multe cazuri, preţul “la poarta fermei” rămâne la acelaşi nivel sau chiar scade, în timp ce creşte vertiginos (şi de multe ori, artificial) preţul de raft al produselor agroalimentare.

În această perioadă, cele mai mari fluctuaţii sunt însă la nivel declarativ. Cu cât, când şi de ce se scumpesc alimentele? Dacă procesatorii anunţă scumpiri de până la 30 la sută (în panificaţie, spre exemplu), ministrul Agriculturii spune că aceste majorări nu sunt justificate şi că de vină pentru specula care se naşte în jurul preţurilor sunt adaosurile comerciale nejustificat de mari.

Acelaşi ministru a avansat trei ipoteze diferite într-o singură săptămână: ba că vor fi scumpiri de până la 10 la sută, ba că până la 8 procente, ba că - ultima variantă - nu ar trebui să se scumpească deloc produsele agroalimentare, pe baza analizelor ministerului.

În toată această prognoză nesigură, din ce în ce mai multe alimente importate invadează piaţa românească şi coşul zilnic al consumatorilor interni, mai ales pe fondul scăderii puterii de cumpărare. Iar certitudinea este că în această privinţă nu se face mai nimic... Norocul multor producători stă în noul trend al târgurilor tradiţionale care sunt organizate în marile oraşe. Dar acestea nu suplinesc nici pe departe golurile lăsate în agricultura românească de lipsa unor politici coerente care să sprijine producţia internă!

Vizualizat: 544 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?