Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Taraba, evaziunea şi morcovul electoral

Publicat: 22 mai 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

M-a surprins recenta declaraţie a ministrului interimar al Agriculturii, Stelian Fuia, cea din urmă în calitate de agricultor şef

Click pe poza pentru galerie!

‘Mnealui a venit la taraba publică pentru a expune o maaaaaare noutate: evaziunea fiscală din sectorul legume - fructe de import ajunge la 80 la sută! Iată ce zice: “Toate controalele se fac la intrarea în Uniunea Europeană şi cei care fac controalele sunt grănicerii din Bulgaria. Dupa aceea, intră pe piaţa europeană şi marfa circulă liberă în comerţul intracomunitar". Aşadar, ţara noastră importă… evaziunea!

Legumele şi fructele intră cu eticheta evaziunii legată de coadă, iar ţapii ispăşitori ar fi taman vecinii noştri, bulgarii! Fostul premier Emil Boc care s-a luptat eroic, zi de vară până-n seară, să stârpească răul, declara că “evaziunea cu legume şi fructe este un sport la modă şi ne plângem că nu ne putem vinde produsele româneşti, când, de fapt, suntem cu o grămadă de probleme legate de evaziunea fiscală pe acest domeniu”.

De la tarabă, Fuia a coborât în zona comercializării, dezvăluind un adevăr arhicunoscut: “majoritatea celor care vând în pieţe nu sunt producători agricoli”! Ei, na! de parcă nu se ştie acest lucru! Nu trebuie să ai studii hardvardiene ca să constaţi această tristă realitate: importurile evazioniste de legume şi fructe din spaţiul comunitar falimentează cultivatorii autohtoni!

Toate grupurile de producători au strigat mai tare ca la piaţă că în momentul în care trufandalele din solariile lor ar trebui să iasă la vânzare, se deschide sezonul la importurile de legume şi fructe din afară cu preţuri mai mult decât josnice!

Oare de ce nu a făcut mai nimic ministrul Fuia, chiar şi în scurtul timp cât a fost înscăunat la Agricultură? Mai ales că şi-a luat drept consilier pe legumicultură tocmai un cunoscut producător din Matca, cel care nu de puţine ori şi-a exprimat public revolta faţă de toată mizeria din sectorul de legume şi fructe. Nu s-ar fi găsit soluţii? Ei, aş!

Ministrul Fuia a arătat cu degetul şi spre pieţele agroalimentare unde tronează “mafia tarabelor”, constatând că “pentru fermierul mic este mult mai comod să vândă din portbagaj, pentru că face un pic de evaziune, nu plăteşte TVA şi câştigă banii cash". Păi vinde “la botul calului-putere”, pentru că nu găseşte un spaţiu de vânzare în condiţii civilizate! Intermediarii sunt cei care, de cele mai multe ori, fac legea în piaţă, unii închiriază tonetele pe întreg anul.

Dacă s-ar fi vrut ordine la tarabă, atunci ar trebuit făcut un singur lucru, cerut nu o dată de agricultori: eliberarea certificatelor de producător de către primării să fie condiţionată şi de o adeverinţă de la APIA. Astfel, în pieţe vindeau numai truditorii pământului.

Nu cu mult timp în urmă, Stelian Fuia a manifestat cel puţin dezinteres faţă de oamenii de ştiinţă, el însuşi provenind din cercetarea agricolă românească. La o dezbatere organizată de Academia de {tiinţe Agricole şi Silvice, în comuna Matca, ministrul nici măcar nu a rămas să asculte vocea cercetării, care cerea elaborarea unei strategii naţionale privind triplarea în următorii ani a suprafeţelor de sere şi solarii în România.

Stelian Fuia a plecat fuioaga, lăsând distinşii invitaţi din ţară să-şi bată gura de pomană!
Din moment ce candidează la preşedinţia judeţeană a Călăraşilor, Stelian Fuia se află în campania electorală. Deci, sunt absolut convins că interimarul Fuia n-a avut timp să se gândească la varza de Bruxelles, la păstârnacul otoman sau la căpşunica mediteraneană, ci mai degrabă la morcovul… electoral!

Vizualizat: 546 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?