Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Subvenţia spală memoria colectivă şi scapă „turma” de probleme

Publicat: 25 noiembrie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Nici o masă fără... brânză”, cam aşa şi cu prezenţa mai marilor agriculturii pe la întâlnirile oierilor de prin ţară

Click pe poza pentru galerie!

Oficialii, de la cei locali şi până la cel mai înalt nivel, n-au ratat aproape nici un mare festival al oierilor (expoziţie sau bursă a oilor) - prilej numai bun pentru a câştiga capital de imagine şi electoral, adică piesa de rezistenţă în caz de vreo remaniere sau demitere nejustificată.

La schimb, oierii şi-au pretins doar drepturile băneşti la nivel european, bani pe care să-i aibă cât mai repede, ca să nu se caute prin buzunare pentru furaje, taman în toiul iernii. O relaţie reciproc avantajoasă, am fi zis. Dar, vorba aceea... “totul până la bani”!

La multe dintre sărbătorile câmpeneşti, devenite peste noaspte chermeze de protocol, am înghiţit şi noi „în sec” vorbele de prisos şi fără acoperire rostite cu multă emfază de la tribună de invitaţii cei mai speciali ai oierilor.

Pe care a trebuit să le consemnăm: „indicatorii bugetari vă dau dreptul să nu mai coborâţi sub ceea ce a fost ajutorul din 2010. Vă asigur că este superior...”, declara ministrul, în timp ce, neoficial, le promitea oierilor nu mai puţin de 60 lei/cap de oaie. Numai că ministrul nu semnează-n lege ce-i dictează conştiinţa... destul de încărcată cu problemele din sector, ci ceea ce-i spune „foamea” bugetară ce trece adesea prin „stomacul” statului.

Atragerea de capital electoral intră în fişa postului oricărui politician, cu atât mai mult cu cât acesta, a se citi „ministru”, ar putea primi girul puterii pentru a elibera importante sume de bani din bugetul statului către un electorat extrem de calculat, abil şi foarte atent la venituri şi cheltuieli. Adică, oierul - cel care echilibrează balanţa comercială a României an de an şi care ridică agricultura la rang de principal „contribuabil” al PIB-ului românesc.

Dar foarte bine că, în loc să judece lucrurile din rapoarte şi statistici, să emită ordine semnate „ca primarul”, oamenii de stat coboară în teren şi le vorbesc electorilor din ciobănie despre cât de importanţi sunt pentru PIB-ul ţării şi pentru Europa, ce viitor strălucit îi aşteaptă. Şi cu toate acestea, le transmit subliminal că fără providenţa ministerială n-ar face „nici o brânză”.

De ani de zile, miniştrii ascultă păsurile întreprinzătorilor mioritici. Oierii n-au uitat că cineva s-a interesat de problemele lor şi au ales în consecinţă. Au trecut anii, păsurile lor au rămas aceleaşi, promisiunile de la tribună, rostite tot mai cu aplomb la fel, iar rezolvarea problemelor... în stadiu de proiect.

Pare-se că „îmbunarea” celor care fac partea leului în agricultură e mult mai democratică! Această formă de lobby smulge mai multe promisiuni deşarte în locul celor cu final fericit. Dar oierii, şi nu numai ei, uită de toate necazurile atunci când aud rostindu-se de la tribună cuvântul „subvenţieeeee”.

Iată „momeala electorală” care spală memoria colectivă, magnetizează şi exploatează o latură ascunsă, dar foarte dezvoltată - aceea de a agonisi. De la „Să se dea!” şi până la „O să se dea!” e doar o chestiune de ... discurs electoral.

Promisiunea ca promisiune, dar bani să fie cât de cât. Atât cât să le acopere taxa pe păşune, luată în arendă sau doar în folosinţă, impozitul pe teren sau cota parte plătită administraţiei locale pentru un loc în care să-şi păstorească oile, prestaţia medicului veterinar şi multe alte mici servicii de pe urma cărora oierul supravieţuieşte.

Cum s-ar zice, să-şi scoată şi el pârleala. Căci după ce a prosperat decenii la rând, mulţi s-au găsit acuma să se-nfrupte din agoniseala lui dijmuită: de la medici veterinari, inspectori de control ai statului, până la samsarii şi comercianţii de pe piaţă.

Cert este că nu aduce anul ce aduce... numărătoarea. S-au înmulţit oile (pe hârtie, cel puţin)! Aşa că oierii, după ce s-au strofocat să dea bine în faţa oficialilor, s-au ales cu doar câţiva leuţi în plus faţă de subvenţia de anul trecut.

Şi pentru că toamna se numără protestele, adică se adună supărările crescătorilor de animale, în timp ce pregăteam revista pentru tipar, fermierii îşi scandau nemulţumirea în faţa Ministerului Agriculturii. La prima „strigare” a protestatarilor, Valeriu Tabără n-a avut nici o reacţie. Despre ce va urma şi concluziile protestului, în numărul din decembrie al revistei.

Ceva însă ar fi de spus. Oierii au lipsit de la proteste, deşi multe voci din interiorul Federaţiei RomOvis susţin că ar fi trebuit să fie şi ei prezenţi acolo, alături de crescătorii de bovine, să ceară bani mai mulţi de la Minister. Alţii, se pare, s-au mulţumit cu „cât este” şi au ales să rămână liniştiţi acasă...

Vizualizat: 623 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!