Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sub cupola Marelui Circ, clovnii cu pătlăgica roşie-n nas!

Publicat: 14 septembrie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nici nu s-a răcit bine scandalul cu softul, cu moftul, cu indolenţa ministerială, care a dus la întârzierile justificate sau nu în acordarea banilor către agricultultori şi iată că la orizontul de aşteptare se prefigurează o alta: scandalul marilor subvenţii care ar putea fi înapoiate! 

Click pe poza pentru galerie!

Circul a căpătat accente exagerate, chiar groteşti. Aşadar, de la întârzierile-record, la subvenţii-record! Pentru 2015, un ialomiţean va încasa peste 500.000 Euro pentru 42 ha puse cu tomate de câmp pentru industrializare (subvenţia totală poate ajunge până la 1.629 Euro/ha.) Un cultivator de cartofi din Covasna a primit de la APIA 1,4 milioane Euro pentru 60 ha de cartofi pentru sămânţă, iar patru producători au reuşit să obţină subvenţiile-record de peste 23.000 Euro/ha, pentru cartoful de sămânţă. Ei trebuiau să recolteze peste 20,2 t/ha şi să valorifice producţia. O fi atât de greu? Sau, aşa cum susţin unii, în sector se lucrează fără acte?!

 

Se pare că lucrurile sunt făcute în aşa fel încât… să nu ajungă la strugurii copţi! 

“Eu şi aşa voi pierde 24 de milioane Euro pentru că nu reuşesc să acopăr sumele respective. Să vă spun că pentru un hectar de tomate în câmp voi da 10.800 Euro. Aici nu e glumă. Dacă nu-i dau, atunci va trebui să-i dau înapoi la Bruxelles. Şi-mi asum această decizie”, declara Achim Irimescu, ministrul Agriculturii. Vorbele rostite cu atâta demnitate şi siguranţă de Achim Irimescu îmi conturează silueta unui clovn cu pătlăgica roşie în nas! Un circ în toată regula! Cu tot hei-rup-ismul ministerial în a împărţi eurofondurile pentru sprijinirea agriculturii, nu s-a reuşit mare lucru. Să ai bani alocaţi şi să nu poţi să-i iei - asta e este culmea înţelegerii raţionale! 

Probabil că vom fi din nou arşi la polonic de către UE şi va trebui să înapoiem o parte din fondurile bugetate. Nu ar fi prima dată, ne-am obişnuit, suntem căliţi. Pârliţi şi căliţi!


Subvenţiile-record îi uimesc mai ales pe micii fermieri care, pentru a supravieţui zilei de mâine, săvârşesc acte de ascetism sau de eroism cotidian. 

România a cerut Înaltei Cancelarii de la Bruxelles subvenţii pentru 1.200 ha cultivate cu tomate de vară-toamnă, din care eligibile la plată au rămas doar 167. Numai în jurul fostei fabrici de conserve de la Tecuci erau cultivate câteva mii de hectare. APIA Galaţi a făcut cunoscut că există un singur beneficiar (cu 10 ha) care va primi subvenţia pentru tomata de industrializare! 

Fermierii sunt convinşi că acolo sus, la minister ceva nu s-a înţeles şi că „buba” ar fi la „scufia” instituţiei! Spre exemplu, la castraveţii de câmp, în România se subvenţionează 800 ha, cu 500 Euro/ha, cu condiţia ca minim 5% din sămânţa certificată să fie de provenienţă românească. Or, norma de consum specific/ha este de 3 kg sămânţă. În unele ferme de câmp se cultivă castraveţii în sistem palisat. Tehnologic, sunt suficiente la semănat 35.000 seminţe/ha. Cu 3 kg, grădinarii pun şi 20 ha. Cum de s-a luat în calcul aşa ceva? O altă nedumerire. De ce pentru cartoful timpuriu, sprijinul cuplat a fost estimat la 700 Euro/ha pentru 30.000 ha acreditate, iar pentru castravetele de câmp (800 ha), 500 Euro/ha?

 

“Fermierii, pe măsură ce şi-au luat banii, sunt foarte mulţumiţi cu sume la care nu se aşteptau. Acum ne vine rândul să justificăm aceste subvenţii. Dacă nu reuşim să justificăm aceşti bani, riscăm să fie banii recuperaţi înapoi de la fermieri!”, declarase Irimescu. Acordarea unor subvenţii-record este un risc pe care ministrul şi l-a asumat atunci când fermierii erau înfierbântaţi, precum zacusca, din princina întârzierii banilor de la APIA.

 

Sub cupola Marelui Circ European, guvernanţii României par nişte clovni cu pătlăgica roşie-n nas!

Vizualizat: 638 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!