Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Studiu: unele neonicotinoide ar putea fi benefice albinelor!

Publicat: 18 decembrie 2019 - 11:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Oamenii de ştiinţă suedezi au demonstrat că utilizarea unui produs din clasa neonicotinoidelor nu prezintă nici un fel de risc pentru sănătatea albinelor şi chiar poate avea o influenţă pozitivă asupra activităţii acestora.

Povestea neonicotinoidelor este din ce în ce mai nuanţată. Europa a interzis utilizarea a trei dintre aceste insecticide pentru a proteja populaţiile de albine. Alte două produse pe bază de neonicotinoide sunt încă permise, dar nu se ştie prea multe despre impactul lor asupra albinelor. Noi cercetări publicate în jurnalul ştiinţific "Environmental Science & Technology" indică faptul că unul dintre aceste produse autorizate controlează în mod eficient dăunătorii şi chiar pot ajuta albinele!

albina-polenizare_bNeonicotinoidele sunt folosite pe scară largă pentru a proteja culturile împotriva insectelor care le pot distruge. Unele dintre aceste culturi beneficiază de polenizare, dar tratamentul cu pesticide poate expune albinele şi alte insecte benefice reziduurilor din polen şi nectar. Această expunere ar putea ucide albinele sau le-ar putea afecta comportamentul - de exemplu, prin diminuarea abilităţilor de hrănire - contribuind la scăderea populaţiei de albine. Acest rezultat a dus la interzicerea a trei insecticide din clasa neonicotinoidelor, cu risc ridicat în Europa.

Cercetătorii suedezi Maj Rundlöf şi Ola Lundin, de la Universitatea Lund, respectiv Universitatea Suedeză de Ştiinţe Agricole, au fost curioşi să afle dacă utilizarea unuia dintre produsele pe bază de neonicotinoide mai puţin riscant ar fi sau nu dăunătoare pentru albine şi culturile înflorite pe care le folosesc pentru hrană.

Într-un studiu de teren, aceştia au descoperit că aplicarea tiaclopridului neonicotinoid pe trifoi roşu nu a avut efecte negative observabile asupra bondarilor. Mai mult decât atât, tratamentul cu Tiacloprid a controlat în mod eficient dăunătorii şi a determinat o creştere a prezenţei bondarilor în culturile vizate. Pe de altă parte, dacă acest neonicotinoid nu ar fi disponibil, fermierii ar putea înlocui trifoiul roşu cu alte culturi fără flori, mai puţin sensibile la infestările dăunătorilor, au motivat cercetătorii suedezi.

Potrivit acestora, studiul indică faptul că anumite insecticide neonicotinoide, încă permise în Uniunea Europeană, ar putea fi benefice albinelor, prezentând un risc scăzut pentru aceste insecte polenizatoare, protejând în acelaşi timp culturile cu flori ca sursă importantă de hrană. Cercetătorii spun, de asemenea, că insecticidele neonicotinoide nu ar trebui considerate un grup omogen atunci când se efectuează evaluări ale riscurilor.

Vizualizat: 829 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?