Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Stimulente financiare pentru asociere

Publicat: 27 octombrie 2009 - 23:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Pentru a încuraja crearea formelor asociative în agricultură, MAPDR acordă, prin Măsura 142, finanţare pentru înfiinţarea grupurilor de producători. Obiectivul general este dezvoltarea echilibrată a relaţiilor dintre producători şi sectoarele de procesare şi comercializare, precum şi adaptarea producţiei din punct de vedere calitativ şi cantitativ la cerinţele consumatorilor.

Click pe poza pentru galerie!

Înfiinţarea grupurilor de producători

Beneficiarii sunt grupurile de producători recunoscute oficial începând cu 1 ianuarie 2007 până la 31 decembrie 2013.

Excepţie de la finanţare fac grupurile de producători recunoscute preliminar în sectorul legume-fructe şi cele care au primit sprijin prin Programul SAPARD sau de la bugetul naţional; organizaţiile de producători din sectorul legume-fructe care beneficiază de sprijin prin Regulamentul CE 2200/1996, precum şi cele ale producătorilor de hamei.

Sprijinul public nerambursabil de sută la sută se acordă pentru următoarele activităţi agricole: culturi de câmp, horticultură, viticultură (viţă de vie pentru vin), creşterea animalelor pentru lapte, creşterea animalelor (excluzând laptele), a granivorelor (porci şi păsări) şi cu caracter mixt (creşterea animalelor pentru lapte şi carne/culturi vegetale şi creşterea animalelor).

• Schema de sprijin. Suma se calculează anual în funcţie de valoarea producţiei anuale comercializate (VPC) de către grupul de producători recunoscut, astfel:

- 5% în primii doi ani, 4% în al treilea an, 3% în anul patru, 2% în al cincilea an, din VPC-ul de până la un milion de euro;
- 2,5% în primii doi ani, 2,0% în al treilea an şi câte 1,5% în anul al patrulea şi respectiv al cincilea din VPC-ul care depăşeşte un milion de euro.

Schema de plată cuprinde şi ratele anuale acordate în primii cinci ani de la data recunoaşterii grupului de producători.

Prima rată se achită la un an de la recunoaşterea grupului de producători.


Sprijin pentru sectorul legume-fructe

Producătorul de legume-fructe, membru al unui grup recunoscut preliminar, poate accesa, în nume propriu, programe prin măsurile de dezvoltare rurală (Măsura 121; Măsura 123 etc.), iar alocarea proiectului eligibil este susţinută în procent de 50 la sută.

Pentru recunoaşterea unui grup de producători şi pentru accesarea ajutorului trebuie să existe minim cinci producători de fructe şi/sau legume şi, totodată, nişte criterii interne de organizare şi de funcţionare.

• Tipuri de finanţare

- Pentru organizaţiile de producători se acordă sprijin financiar în valoare de 4,1% din VPC, precum şi 50% din valoarea totală a programului operaţional.
- În vederea constituirii şi facilitării activităţilor administrative se acordă 10% în primii doi ani, 8% în al treilea an, 6% în al patrulea an şi 4% în al cincilea an, din VPC.
- Un alt ajutor financiar se adresează direct grupurilor de producători recunoscuţi preliminar, care acoperă 75% din valoarea investiţiilor eligibile conform planului de recunoaştere şi cei 10% din VPC.

• Măsurile eligibile se referă la investiţiile în construcţii noi şi/sau modernizări pentru depozitarea şi păstrarea produselor, infrastructură internă şi utilităţi; achiziţionarea de noi utilaje, de instalaţii şi de echipamente; pentru îmbunătăţirea controlului intern al calităţii produselor şi al subproduselor; achiziţionarea în leasing de noi mijloace de transport specializate; pentru procesarea produselor agricole ale membrilor etc.


SPRIJIN PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIRI FUNCIARE

Conform HG nr. 269/2009, cuantumul subvenţiei care se acordă producătorilor agricoli din sectorul de îmbunătăţiri funciare, în 2009, este de 700 lei/hectar.

• Prin Măsura 121 - „Modernizarea exploataţiilor agricole” şi prin Proiectul „Reabilitarea şi reforma sectorului de irigaţii” se pot accesa fonduri pentru achiziţionarea instalaţiilor de irigaţii.
• Prin Măsura 125 - „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii” se pot accesa fonduri nerambursabile de până la un milion de euro, pentru modernizarea şi retehnologizarea infrastructurii de irigaţii, precum şi pentru alte amenajări şi lucrări de îmbunătăţiri funciare.


MĂSURA 142

Până în prezent, pentru măsura 142 - „Înfiinţarea grupurilor de producători" din cadrul PNDR, s-au depus 6 dosare, valoarea totală fiind de 491.877 euro, ceea ce reprezintă mai puţin de trei la sută din suma alocată în intervalul 2007-2009.

Potrivit reprezentanţilor MAPDR, pe această măsură s-au depus cele mai puţine proiecte, iar principala cauză este reticenţa la asociere şi refuzul fiscalizării, mulţi dintre producători preferând să vândă în continuare în pieţe.

Sesiunea de depunere a proiectelor pentru Măsura 142 a fost deschisă în data de 3 decembrie 2008 şi este continuă. Alocarea financiară pentru această măsură este de 138.855.905 euro, dintre care 20.828.386 euro, pentru perioada 2007-2009.
Vizualizat: 614 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?