Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Statul de tip tătuc reînvie sau nu a sucombat niciodată?!

Publicat: 01 aprilie 2015 - 11:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Când vine vorba de democrație, toată lumea este pentru. Când este vorba să ne plătim cotizația, toată lumea se abține. Nimeni nu e împotrivă. Oficial măcar. Un partid, un sindicat, o cooperativă, un ceva acolo care are de-a face cu democrația are nevoie și de bani ca să existe. Conferințele, chiriile sediilor, secretarele, hârtia de copiator, agrafele de birou, toate acestea costă bani. Chiar și costumul președintelui, că doar nu o să negocieze cu guvernul în izmene! 

Click pe poza pentru galerie!

Iar acum, păcatele noastre, suntem și membri UE și e nevoie de reprezentare și la acest nivel. Dar aici, cotizațiile sunt ca pentru domni. Fiecare își plătește însă cotizația. E o regulă clară a participării într-un forum democratic. Cum este Copa Cogeca, de exemplu. Cum sunt, de altfel, toate organizațiile din lumea democratică. 

Mai deunăzi, Camera Deputațior, ca for decizional, a adoptat legea prin care statul e obligat să achite cotizațiile federațiilor din agricultură care ne reprezintă sau ne vor reprezenta la Bruxelles. Din banii contribuabililor, adică. Dar nu asta e principala problemă - la urma urmei și fermierii contribuie la buget - ci faptul că astfel statul va avea încă o pârghie prin care să mânuiască și așa destul de frageda mișcare sindicală ori patronală din acest sector. Cum naiba să mai negociezi ceva cu cel care îți asigură existența?! Mă întreb și eu așa, ca Moromete...

Chiar și campaniile electorale se vor bugeta tot de la sânul generos al maicii patrii. Chipurile că așa nu vor mai da găleți la alegători. Cum îi vine unuia o idee mai năstrușnică, cum sar aleșii noștri să voteze cu amândouă mâinile. Iar guvernul social-democrat, sărăcuțul de el, se chinuie să nu moară înainte de a îndeplini visul liberalilor. Ca pe la noi, nu? Doar Iohannis poate mai crede în „România lucrului bine făcut”. Dar mă întreb, iar, ca mucalitul de Moromete, dacă tot punem sămânța pe cărare, la ce mai zgâriem aiurea pământul? Apropos de țărână, că tot veni vorba, în Anul Internațional al Solului poate ar fi cazul ca parlamentarii să facă o lege care să îi oblige pe fermieri să participe la cursuri de fertilizare și, poate chiar înaintea cadastrului, să facă analize de sol înainte de a-l otrăvi pentru multă vreme. Vorba lui Larențiu Baciu, spusă pentru a nu știu câta oară, „agricultura este totuși o știință” și încă una care exploatează cel mai mare organism viu de pe planetă iar la noi, din păcate, „prea mulți amatori intervin brutal asupra solului, fertilizând după ureche”. Dar așa se întâmplă când nu avem camere agricole care să stabilească reguli în această branșă. Reguli care să fie impuse de organizațiile profesionale, capabile să discearnă ce e rău și ce e bine, și asta cu mult înainte de a cere statului să facă legi care, de cele mai multe ori sunt prost aplicate. Ori sunt pur și simplu încălcate, pentru că sunt absurde sau anacronice. 

Fermierii chiar trebuie să se adune și să se organizeze în asociații solide, independente, care să poată pune mâna ferm la gâtlejul politicienilor de orice fel. Fără să lupte cu morile de vânt prin acțiuni sterile plătite de la buget sau din cine știe ce fel de buzunare interesate. Înainte de a cere ceva, oricui, trebuie să învățăm că democrația costă și dacă nu suntem dispuși să ne asigurăm că instituțiile, asociațiile, cooperativele au bugete clare, din surse oneste și verificabile până la ultimul ban, întotdeauna cel care va aduce banii va face și regulile. 

Și să nu uitați vreodată, dragi agricultori, că nimic durabil nu se face fără sacrificii. Nu vă lăsați organizațiile profesionale la mila bugetului. Dați un euro pentru fiecare hectar, animal sau tonă de produs și adunați-vă mănunchi în jurul celor care vă reprezintă. Ca să știe toată lumea că ei vă reprezintă pe voi și numai pe voi!

Vizualizat: 561 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Sunt de acord cu anonimul!
|
04. 02, 2015. Thursday 09:50
De obicei fermierii sunt stapani sau macar in acea tripla ipostaza a omului muncii. Asa ca, daca vorbim de organizatii reprezentative ale fermierilor observatia dumneavoastra e rezolvata in mare masura. Cu groapa de compost sunt intru-totul de acord cu dumneavoastra.
1.
despre
|
04. 02, 2015. Thursday 08:35
doua lucruri de comentat 1. un presedinte de sindicat, de asociatie, etc. este necesar sa fie angajat si sa nu practice meseria, ca atunci se ocupa de... 2. in strategia de gestionare deseuri cu cele 3 componente: menajer, constructii si gospodarie, trebuia ca fiecare administratie sa aibe si ... groapa de compost a returilor vegetale ce apoi faceau bine la teren
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?