Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Stâlpăritul sau strigătul de neputinţă al proastei guvernări!

Publicat: 12 mai 2014 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De câte ori este întrebat despre felul în care vor fi ajutaţi fermierii care au avut de suferit din pricina fenomenelor meteorologice extreme, fie secetă, fie căderi de zăpadă, fie inundaţii, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, răspunde invariabil: „statul nu poate acorda la infinit despăgubiri”, „resursele bugetare sunt limitate”, „fondurile mutuale să intervină ori de câte ori se înregistrează pierderi de venit”

Click pe poza pentru galerie!

După care ministrul nu uită să “plombeze”: “am intervenit în 2012 cu ajutor de minimis când zăpezile au afectat legumicultorii”. Atunci, da. Chestiunea este că acum fondurile mutuale sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire, cel puţin pentru legumicultorii ale căror solarii au fost distruse de zăpadă în iarna precedentă.

Dar ce face Executivul nostru? (sau al lor?!?) Păi ce să facă, elaborează “taxa pe stâlp”, aprobă OUG 102/2013 privind impozitarea construcţiilor speciale. În ceea ce priveşte agricultura, această măsură financiar-fiscală priveşte clădirile agrozootehnice, depozitele, silozurile, adăposturile pentru animale, heleşteiele, bazinele din piscicultură, serele, solariile, ciupercăriile…

Taxa pe stâlp nu gripează, oare, “cel mai important motor de creştere, în zilele noastre”? Ba bine că nu! Chiar dacă aparent este mic, de doar 1,5 la sută din valoarea bunurilor supuse impozitării, noul bir va creşte presiunea fiscală asupra fermierilor. La un profit de 10 la sută, un punct şi jumătate procentual este destul de mult!

În ultimă instanţă, orice măsură fiscală este strigătul de neputinţă al unei proaste guvernări! “Noi avem probleme cu încasarea taxelor. De pildă, TVA-ul. Foarte multe companii ascund valorile adăugate şi, prin urmare, nici nu se prezintă la ghişeu să plătească TVA. Pe când astfel de obiective sunt la vedere şi ele vor putea fi impozitate cu exactitate”, recunoaşte Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Halal filozofie: dacă sunt probleme cu colectările, haideţi să mai punem un bir! Statul este un aparat greoi şi neperformant şi,  asemenea zeului hindus Shiva, are patru mâini numai bune pentru luat! De dat înapoi, nici pomeneală! Cândva, Einstein îndemna la „cumpătare”: „Nu fura! Statul urăşte competiţia!”

Şi apoi, cine îl opreşte pe stat să nu devină performant în colectarea mai bună a veniturilor la buget? Probabil corupţia generalizată, evaziunea fiscală şi, nu în ultimul rând, clientelismul politic!
Mai mult, ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea, „avocatul diavolului”, spune că impozitul pe construcţii speciale nu reprezintă o taxă nouă, ci eliminarea unei excepţii.

Să înţelegem că „stâlpăritul” este o măsură financiar-fiscală reparatorie, cu o mare încărcătură etico-morală şi de echitate? Altminteri, dacă era un nou bir, ar fi îngroşat numărul şi valoarea taxelor, domeniul în care suntem, de departe, campioni comunitari. Doar din 2013 şi până acum, guvernul a mărit fiscalitatea prin introducerea a peste 20 de noi măsuri financiar-fiscale. O vorbă străveche spune că „în boul care trage, tot în el se loveşte cu biciul!”

Evident că toate mijloacele de producţie trebuie să fie impozitate. Dar de ce nu ar intra în regim de impozitare şi „construcţiile speciale politice”? Unele eşuate! Dacă tot vrea Guvernul să extindă baza de impozitare, de ce nu ar emite o Ordonanţă de Urgenţă pentru instituirea impozitului pe iresponsabilitate?

Sau pe prostie ori pe incompetenţă? Cum la fel de bine ar putea impune taxă pe tupeu, pe neruşinare sau pe cinism, pe lichelism sau pe cameleonism politic, unde suntem campioni balcanici! Cu siguranţă ar creşte încasările spre beneficiul public!

Vizualizat: 614 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?