Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SEMNEZI şi aprinzi becul - BANI DE LA STAT, energie de la soare

Publicat: 26 iunie 2019 - 15:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Proprietarii gospodăriilor izolate, neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice, pot obţine bani din bugetul public pentru achiziţionarea şi instalarea unui sistem fotovoltaic, sesiunea de depunere a proiectelor fiind deschisă până în data de 7 iulie 2019, potrivit anunţului postat pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Din Ghidul de finanţare rezultă că locuinţa celui care solicită sprijinul financiar trebuie să fie la cel puţin 2 km faţă de reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Potrivit art. 5, finanţarea nerambursabilă este în procent de sută la sută din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie.

foto-Carl-Attard-pexels.com_b

Cheltuieli eligibile
Banii se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului. Sunt considerate cheltuieli eligibile:
a) achiziţia sistemului fotovoltaic pentru o putere de cel puţin 1 kwp, având ca principale părţi componente: panou fotovoltaic, încărcător, baterii (acumulatori), invertor, materiale conexiuni şi siguranţe, modul înregistrare - stocare date şi comunicaţie a acestora, structura de montaj a sistemului, tablou electric de curent continuu-alternativ;
b) achiziţia instalaţiei electrice exterioare şi interioare în imobil;
c) montajul şi punerea în funcţiune a sistemului fotovoltaic, a instalaţiei electrice exterioare şi interioare, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice; d) TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
Programul a fost lansat prin Dispoziţia preşedintelui AFM, din 4 aprilie 2019, iar suma alocată acestei sesiuni este de 230.000.000 de lei.

Rolul primăriilor
Potrivit Ghidului de finanţare, dosarele sunt depuse de primării, printr-un reprezentant legal sau un împuternicit. O UAT solicită finanţarea nerambursabilă pentru un anumit număr de sisteme fotovoltaice. Într-un tabel vor fi trecute datele de identificare ale deţinătorului gospodăriei izolate, care va utiliza sistemul fotovoltaic, adresa amplasamentului, datele de identificare ale amplasamentului, conform evidenţelor UAT (cadastru/registrul agricol etc.), precum şi puterea sistemului fotovoltaic ce urmează a fi instalat. Programul va fi, aşadar, derulat prin intermediul primăriilor, care vor trebui să aibă acordul consiliilor locale, dar şi acordul scris al deţinătorului, adică al gospodarului izolat. Totodată, solicitantul, adică reprezentantul legal sau împuternicitul primăriei, se angajează, printre altele, să înregistreze şi să ţină evidenţa contabilă a investiţiei realizate în cadrul programului, s-o menţină pentru o perioadă de cel puţin un an de la data recepţionării lucrării şi, o dată cu punerea în funcţiune, s-o dea spre folosinţă cu titlu gratuit deţinătorului gospodăriei deservite de sistemul fotovoltaic. Solicitantul trebuie să fie de acord să finanţeze partea ce îi revine din valoarea eligibilă totală aferentă proiectului, precum şi toate costurile neeligibile necesare implementării proiectului, după caz. Totodată, pe întreaga perioadă de funcţionare a sistemului fotovoltaic realizat prin program, să asiste utilizatorul (gospodarul izolat) în toate demersurile legate de menţinerea funcţionării sistemului în parametri optimi şi de înlăturarea deficienţelor în perioada de garanţie.


IZOLAŢI ÎN CÂMPIE
AFM a publicat deja pe site lista gospodăriilor izolate, la nivel de judeţ/UAT/localitate componentă, listă pe care a primit-o de la Ministerul Energiei. În judeţul Alba sunt 240 de gospodării izolate, eligibile pentru acest program, cele mai multe în satul Pânca, din comuna Bucerdea Grânoasă, suma alocată fiind de 950.000 de lei. Tot în Bucerdea Grânoasă, mai sunt satele Cornu, cu 21 de gospodării, şi Pădure, cu 19 gospodării. De precizat că Bucerdea Grânoasă nu se află în zona montană, ci în zona colinară a judeţului, în apropierea Blajului. În judeţul Botoşani, judeţ de câmpie, au fost identificate 205 gospodării izolate neelectrificate, cele mai multe, 56, fiind, curios, chiar în municipiul Botoşani, suma alocată fiind de 1.400.000 de lei. În Copălău, sat renumit pentru cultura usturoiului, au fost identificate 12 gospodării izolate, care vor beneficia de sisteme fotovoltaice. La nivel naţional, sunt eligibile 7136 de gospodării izolate. Finalmente, beneficiarii acestui program vor fi şi numeroşi fermieri care au locuinţe izolate, departe de reţeaua de electricitate.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/237 (ediţia 1-14 iunie 2019)

Vizualizat: 576 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?