Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Schimb de experienţă în ferme: Ce au în comun fermierii din Franţa cu cei din România!

Publicat: 29 decembrie 2021 - 17:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Absolvent al Facultăţii de Agronomie din Timişoara, Mihai Iancu junior este cel care a adus un suflu nou exploataţiei familiale odată cu implementarea proiectului ”Instalarea tinerilor fermieri”, în 2017, când a cumpărat 5 juninci şi un taur Galloway, cu care a înlocuit vacile Bălţate.

familia Iancu, tatal si fiul_b

FOTO: Mihai Iancu Sr., Mihai Iancu Jr.

În urmă cu patru ani, Mihai Iancu Jr. a fost într-un schimb de experienţă în Franţa, printr-un program organizat de Asociaţia Quimper - Sântămăria Orlea - Pays de Haţeg. Anul acesta, prin programul Erasmus şi în colaborare cu Asociaţia Quimper şi Asociaţia Intercomunală Ţara Haţegului, 7 elevi şi două profesoare de la ”Maison familiale rurale” (MFR) Plabennec-Ploudaniel au făcut practică în ferme din Haţeg. Astfel stagiarii francezi Ludovik Simon şi Kevin Kevran (18 ani) au lucrat timp de trei săptâmâni în ferma familiei Iancu, iar ceilalţi au fost repartizaţi la ferme din Densuş, Pui, Bărăşti şi Subcetate (jud. Hunedoara). 

Noi i-am vizitat în penultima zi a şederii elevilor francezi, prilej cu care primarul localităţii, Ioan Vlad, le-a înmânat acestora certificatele de participare la program. Prezenţi au fost şi Anca Rusu, voluntar al Asociaţiei Intercomunale Ţara Haţegului, şi Ioan Bârsescu, localnic care a lucrat timp de mai mulţi ani în Franţa.

stagiar francez (1)_b

Foto: Stagiarul francez Ludovik Simon şi primarul Ioan Vlad

 

Liceul MFR Plabennec-Ploudaniel funcţionează în sistem alternativ şi este echivalentul învăţământului dual de la noi: în fiecare lună elevii au două săptămâni de şcoală şi două săptămâni de practică în ferme.

stagiar francez_b

Foto: Stagiarul francez Kevin Kevran, Ioan Vlad şi Mihai Iancu jr.

 

Ce au în comun fermierii din Franţa cu cei din România


Ludovik şi Kevin sunt fii de fermieri şi fac practică în fermele părinţilor lor, situate undeva în nordul Franţei. Ambele ferme sunt mixte: cultivă porumb, orz şi rapiţă şi cresc vaci de lapte. Obişnuiţi cu munca, tinerii s-au implicat activ în toate activităţile din ferma familiei Iancu.

Întrebat despre diferenţele observate între fermele părinţilor lor şi cele din Ţara Haţegului, Ludovik Simon a remarcat mai ales că "dotarea tehnică este mult superioară în Franţa, la fel şi dimensiunea parcelelor. Desigur, structura solului diferă, la fel şi clima, iar de aici şi diferenţele de producţie".

Ca asemănări, cei doi au evidenţiat "hărnicia şi dragostea pentru pâmânt şi animale, dar şi pasiunea pentru tehnica agricolă". Aici cei doi tineri francezi au preferinţe clare: Ludovik este fan Valtra, iar Kevin fan John Deere.

schimb de experienta in ferma familiei Iancu, studenti francezi_b

Foto: Mihai Iancu Jr. (stg) alături de stagiarii francezi Kevin Kevran (mijloc) şi Ludovik Simon

 

Asociere pentru binele comunităţii


Asociaţia Quimper - Sântămăria Orlea - Pays de Haţeg a adus ajutoare în zonă imediat după 1989, iar din anul 2000 au început şi schimburile culturale şi de experienţă între elevi. Din 2008, împreună cu Asociaţia intercomunală Ţara Haţegului se organizează şi schimburile de experienţă dintre fermieri. "Francezii folosesc asocierea în folosul comunităţilor locale şi acolo am învăţat multe lucruri interesante pe care le-am pus în practică atât la pensiunea noastră, cât şi în comună", precizează Mihai Iancu Sr.

Anul acesta, patru primari din Asociaţia Intercomunală Ţara Haţegului şi-au asumat susţinerea unor şcoli de vară, prin care circa 200 de copii din zonă, alături de voluntari din Franţa, au învăţat limba franceză.

Mihai Iancu Sr., Mihai Iancu Jr., Kevin Kevran şi Ludovik Simon, Anca Rusu, Ioan Vlad şi Ioan Bârsescu (jos cu pălărie)_b

 De la stg. la dr.: Mihai Iancu Sr., Mihai Iancu Jr., Kevin Kevran şi Ludovik Simon, Anca Rusu, Ioan Vlad şi Ioan Bârsescu (jos cu pălărie)


Ce le lipseşte fermierilor din Sălaşu de Sus


Având o suprafaţă totală de 22.300 ha, din care mai puţin de jumătate teren agricol, în comuna Sălaşu de Sus agricultura şi agroturismul sunt principalele activităţi. În ultimii ani, prin arendare şi comasare se lucrează suprafeţe tot mai mari. Există vreo 50 de fermieri activi care practică o agricultură peste nivelul de subzistenţă. Totuşi, una dintre problemele crescătorilor de animale din zonă rămâne lipsa unui abator.

 

Nu se poate fără muncă


Dacă la început, oamenii erau sceptici în ceea ce priveşte proiectele cu fonduri europene, "acum nu există destui bani pentru câţi doritori sunt să acceseze aceste fonduri", ne-a declarat Ioan Vlad, adăugând: "Tinerul a priceput că nu se poate fără muncă şi fără meseriaşi, iar acum avem perspective bune pentru dezvoltarea comunei noastre. Terenurile sunt lucrate şi a apărut o nouă generaţie de fermieri".

 

Şansa e agroturismul

 

În plus, agroturismul poate fi "şansa" revigorării satului românesc şi, implicit, a micilor fermieri şi afaceri locale. Probabil acesta este singurul efect pozitiv al crizei pandemice prin care trecem. Numeroasele pensiuni din zonă au beneficiat de afluenţa turiştilor. Dacă înainte veneau mulţi turişti străini, acum vin mult români, în grupuri mici, de obicei familii care se cunosc între ele. "Omenii se reîntorc la rădăcini şi caută ceva ce au pierdut. Zona rurală are avantajele ei, dar contează mult serviciile conexe turismului, începând de la o mâncare curată. Asocierea, colaborarea şi parteneriatul public-privat sunt soluţiile pentru dezvoltarea comunităţii locale", consideră Ioan Vlad.

CITEŞTE AICI POVESTEA FERMEI DE FAMILIE A LUI MIHAI IANCU JUNIOR! 

 

 

un reportaj de

GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 1908 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?