Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

S-a deschis sezonul la secetă... Așa spun semnele!

Publicat: 27 mai 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dacă ar fi să ne luăm după vorbele din popor, după rău urmează bine, după ploaie răsare soarele și invers, iar necuratul nu e întotdeauna atât de negru

Click pe poza pentru galerie!

Dar experiența ultimilor ani schimbă complet sensul pildelor bătrânești, iar interpretarea semnelor cerești s-a adaptat oarecum la o realitate pe care nu o mai putem ascunde după... vorbe.

Așa că norii, deși mustesc deasupra ogoarelor, nu ne aduc întotdeauna ploaia așteptată, după rău urmează și mai rău, iar seceta crapă pământul în ciuda unei rețele hidrografice cu al cărei potențial pentru irigații ne mândrim. Pe hârtie. Iar necuratul, câteodată, e chiar mai negru decât pare.

Când vine vorba de scenarii ratate la capitolul "punere în practică", cei cu rateurile excelează de la an la an, pe motiv că "semnele" n-au fost clare și i-au luat pe neașteptate sau pe nepregătite, cum doriți.

Rezultatele sunt mereu aceleași, caraghios de previzibile: avem ce iriga, am avea și apă, dar n-avem instalații să o ducem la hotar. Și dacă toate astea vor fi fost rezolvate, cu siguranță nu am avea bani pentru energia consumată. Și până găsim toate cele necesare, a mai trecut o vară fierbinte și mai vedem ce facem și dregem la anu'.

Agricultorul român însă a învățat limbajul... semnelor cerești și nu se mai ia după "prezicerile" unora sau după strategiile altora atunci când vine vorba de cultura pământului. Semne bune anul are când ai cu ce să faci agricultură și știi ce-i trebuie solului și plantelor ca să-ți aducă roade bogate. Și chiar de-i secetă, ai învățat că adaptarea nu e doar o opțiune dintr-o sută. E o necesitate care înghite bani și muncă mai multă, însă fără de care ai sta priponit cu ochii spre cer, așteptând un alt semn de interpretat.

Când domnii de prin instituțiile agricole îți spun să stai liniștit, cât ei lucrează la strategiile pentru pământul tău, e semn că trebuie să te pui serios și rapid pe treabă. Altfel, vei avea șansa de a planta strategii și de a recolta iluzii. Dinspre Minister vin vești bune, cum că au crescut suprafețele contractate pentru irigat. Doamne-ajută ca de data asta să avem cu ce, cum, cu cine...

Prognozele pentru grâu și rapiță sunt și ele optimiste și, chiar dacă a ajuns în pământ târziu în primăvară, porumbul a răsărit frumos și dă și el semne de producții bune. Cum s-ar spune, măcar anul ăsta să-și scoată și agricultura pârleala. Chiar dacă acum s-a răcorit bine și plouă prin țară, seceta și arșița nu ne vor ocoli, după cum spun agronomii și prognozează meteorologii. Ba dimpotrivă, se pare că va lovi și mai tare decât în 2012. Gurile rele șușotesc deja pe la colțuri de tarlale... "scapă cine poate"!

Până la urmă, dincolo de hazard, de legi și de bani, de bune și de rele intenții, de oficiali care se-ncurcă în cifre și uită subvențiile prin conturile ministerului, dincolo de toate acestea agricultura trebuie să aibă parte de un an bun. Pur și simplu. Iar noi, vorbitorii despre agricultură și alții, privitori de pe margine, vedem totuși că ea, seceta, a mai pălit puțin în fața ploilor de la mijloc de mai. Pe câmpuri grâul e pe-alocuri bălai și dă semne că s-ar coace bine anul ăsta. Să fie într-un ceas bun?

Vizualizat: 676 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?