Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

România, un teren de vânătoare și-un s(t)at fără câini

Publicat: 22 august 2014 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

“Vai de târla fără câini și de casa făr’ stăpâni!” spune o arhicunoscută expresie populară de la noi, ce definește o comunitate umană lăsată de izbeliște, în voia tuturor vicisitudinilor, fără ocrotire și fără direcție

Click pe poza pentru galerie!

Ei bine, rândurile de mai jos mi-au fost inspirate de recentele dezbateri și de analiza propunerii legislative privind modificarea și completarea Legii vânătorii.

În opinia crescătorilor de ovine, Legea nr. 407/2006 - a vânătorii și a protecției fondului cinegetic, actualizată - are multe lacune și, prin urmare, aduce prejudicii unor categorii sociale, fiind ticluit în ascunzișul codrului numai de oamenii “în verde”, cei care vor să aibă trofeele pe masă, fără a fi consultați și reprezentanții fermierilor, cu care intră adesea în conflict.

Nu este o noutate. De multe ori s-a întâmplat ca unele acte normative elaborate de aleșii neamului să protejeze un anumit grup de interese.

Potrivit Legii vânătorii, ciobanii nu au voie să dețină la stână mai mult de doi câini de pază. Adică blândele oițe mioritice sunt lăsate la voia prădătorilor! Ca și țara, de altfel!

În ultimii ani, în codrul, frate vitreg cu românul, s-au întâmplat destule nenorociri. Presa - câinele de pază al democrației - a semnalat nenumărate incidente în care sălbăticiunile pădurii, fie ei urși sau lupi și nu numai, au coborât și au dat iama prin stâne, ori cazuri în care turmele de porci mistreți au devastat culturile agricole și pășunile. Și cine le suportă pagubele? Tot ei, agricultorii!

Crescătorii de animale au semnalat nu o dată conflicte deschise cu administratorii fondurilor de vânătoare, care vin să facă regulile pe pășunile concesionate sau arendate de fermieri, care amendează, justificat sau nu, proprietarii de ovine și de taurine și uneori mai împușcă și câinii de pază. Pare-se că vânătoarea este o activitate ocupațională în care uneori distracția este în primul plan. (Așa cum sună și versurile “Vânând noi petrecem o viață ferice” și “Nu este pe lume plăcere mai mare/ Decât vânătoarea...” din “Corul vânătorilor” de Carl Maria Von Weber).

Au fost situații în care protagoniștii - asociațiile de vânători - au sancționat crescătorii de animale cu sute de lei pentru că patrupedele de pază de la stână nu aveau bățul legat la gât! Deci, după ce că legea limitează folosirea câinilor de pază la târlă, mai trebuie să poarte și jujeul la gât, ca nu cumva să prindă prădătorul! Adică nu ajunge că un câine de pază nu poate alerga după un urs sau o haită de lupi, mai trebuie să poarte și opritorul legat de gât?!

Jujeul incomodează animalul domestic să gonească după sălbăticiuni, dar poate provoca și răni la nivelul picioarelor. Este o situație parcă desprinsă din Evul mediu întunecat. Orice asociație de protecția animalelor o poate considera o barbarie, un tratament brutal pentru bietele patrupede. Până acum, probabil, nu s-a „lătrat” îndeajuns de tare în spațiul public!

Și cum “pe ciobanul fără câine lupii-l lasă fără pâine”, oierul din zona de deal, spre exemplu, va fi nevoit să „angajeze”, alături de cei doi cerberi legali, și o turmă de animale de companie?! După jujeu, o botniță ar mai trebui atașată ciobănescului românesc și situația va fi sub control!

Propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii vânătorii, se află pe ordinea de zi a Comisiei de Agricultură a Parlamentului; legea va trebui modificată pe ici pe colo, prin părțile esențiale. Dar, cum aleșii țării afișează o suspectă disponibilitate de a rezolva favorabil toate cerințele venite din teritoriu și de a îndrepta strâmbătățile legislative, acum, în precampania electorală, tare mă tem că se va amâna până la eternizare și acest subiect, cum de fapt au fost multe altele! Pe sistemul: „Câinii latră, caravana (electorală) trece!”

De un sfert de veac, România a fost și este un teren de vânătoare. Chiar suntem un s(t)at fără câini de pază, anihilați de legi care apără prăduitorii?

Vizualizat: 573 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!