Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

România fără români, agricultură fără agricultori...

Publicat: 16 martie 2018 - 13:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Este rău că fermierii europeni primesc subvenții mai mari decât fermierii români, deși facem parte cu toții din aceeași Uniune Europeană. Este păcat că exportăm materii prime în loc să vindem străinilor cașcaval și lapte.

Dar cel mai trist mi se pare altceva: faptul că atât de mulți români aleg să plece la muncă în alte țări, pustiind satele și holdele autohtone, lăsând fermele fără mână de lucru și copiii fără părinți.
După unele statistici, în ultimii 10 ani au plecat din România 3,4 milioane de persoane, cifră care pentru mine sună fabulos. Aceleași statistici mai spun că România este pe locul 2 în lume în ceea ce privește emigrația, după Siria, țară măcinată de război civil, după cum bine știm. Măi, să fie!
În străinătate pleacă oameni din toate categoriile profesionale, însă, o bună parte dintre aceștia o reprezintă agricultori ori locuitori ai satelor, potențiali agricultori. Dovada cea mai bună, dacă mai e cumva nevoie de așa ceva, este depopularea masivă a satelor și comunelor patriei. Criza enormă de forță de muncă din agricultură, criză care macină încet dar sigur fermele de pretutindeni, de toate felurile, de la cultură mare și viticultură până la creșterea animalelor. Ne lipsesc atât oamenii calificați, cât și cei necalificați. Lipsesc și ingineri, lipsesc și medici veterinari. Lipsesc tractoriști și păstori de animale.
Și dintre cei rămași să practice agricultură, un procent mare sunt la vârsta a doua ori trecuți de vârsta a doua. Atenție că anii trec, iar din urmă vin prea puțini să schimbe ștafeta!
De ce este grav acest lucru? Sigur, ar fi multe de discutat. Fiind vorba de o problemă atât de complexă, trebuie să știm că rezolvarea ei nu se poate face decât cu cap, în timp și cu mari eforturi (disponibilizarea unor resurse importante). Iar dacă noi, la început de 2018, nici măcar nu conștientizăm realitatea, vă cam dați seama care sunt șansele de succes.
Bani de investiții se pot găsi. Legislația poate fi îmbunătățită numai să vrem. Însă oamenii o dată plecați, mai greu îi aduci înapoi, asta ca să nu fiu foarte pesimist.  Cât despre cei care apucă să-și întemeieze familii peste hotare nici atât.
Ce s-ar putea oare face? Poate cel mai ușor ar fi să descurajăm continuarea plecării românilor peste hotare. Nu-i vom putea opri pe toți, însă unii vor putea fi convinși să rămână acasă, dacă vor avea la ce. Apoi, stimularea reală a natalității. Și, desigur, nu în ultimul rând, creșterea sprijinului statului (financiar, legislativ etc.) pentru intreprinderile agricole de toate felurile (de la producție până la procesare) atât de mare cât e nevoie.
Să nu mimăm ajutorul! Să arătăm că suntem capabili să alcătuim un plan cinstit. De care să ne ținem.
Dacă nu ne mișcăm acum, peste o sumă de ani, ne vom trezi că trăim într-o Românie fără români, într-o agricultură fără agricultori!

plecare_b

Vizualizat: 867 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?