Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ROADE ŞI MERINDE. Produsele micilor producători ajung la supermarket

Publicat: 03 iunie 2022 - 12:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

"Roade și Merinde" Iași este o reprezentare a micilor producători de alimente din apropierea regiunii Prutului, printr-un centru alimentar social, profitul fiind direcționat către fermierii locali.

Întreprinderea socială Roade și Merinde este rezultatul unui proiect finanțat de Romanian American Foundation și coordonat de Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CMSC) Iași.

 

MAGAZINUL MICILOR PRODUCĂTORI


”Sunt promovate produsele locale țărănești cu ingrediente naturale de la fermele mici din judetul Iași și din județele învecinate. Ofertele alimentare provin exclusiv din fermele mici care activează în comunități cu potențial legumicol, precum comunele Probota, Prisacani, Țuțora, Golăiești, Holboca, Tomești, dar și în comune aflate la mai puțin de 75 km față de Iași (județele Bacău,Vaslui, Botoșani), ca o rază de comercializare de la exploatația de origine a produsului, pentru a păstra principiul pieței locale.

Acest centru alimentar, împreună cu asistența tehnică oferită de CMSC Iași, contribuie la modele viabile de dezvoltare pentru aproximativ o sută de mici fermieri din regiune", precizează Gabriel Postolache, specialist Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară Iași, entitate inițiatoare a centrului alimentar (Food hub) ROADE ȘI MERINDE.

roade si merinde 01_b 

VÂNZARE DIRECTĂ ŞI INSTRUIRE


Alături de rolul clasic de agregare a producției "De la fermă, direct la consumator", prin construirea unui sistem de vânzare directă, cu rolul de a sprijini dezvoltarea individuală a fermelor țărănești implicate, centrul alimentar oferă multiple alternative, prin sesiunile de instruire despre modul de abordare a unor funcții noi în fermele țărănești, despre modalităţile de transformare în produse locale, produse tradiționale sigure și etice, de valorificare a capitalului social în ofertă turistică și diversificarea fermei prin activități agricole specifice.

 

PARTENERIAT CU CONSUMATORII


În activitatea centrului regional alimentar ieșean, se pune un accent deosebit pe promovarea transparenței în modul de producție și în vânzarea de produse agricole, consumatorul având dreptul să viziteze fermele și loturile în care se obțin produsele.

Încă de la început, proiectul a vizat crearea și consolidarea unui parteneriat între producători și consumatori, aceștia din urmă, prin alegerea de a consuma produse locale, contribuind atât la dezvoltarea unei agriculturi durabile și a unei relații economice solide între urban și rural, cât și la asigurarea propriei diete sănătoase.

roade si merinde 03_b 

CU MERINDELE LA SUPERMARKET!


Din acest an, intreprinderea socială Roade și Merinde este așezată în coordonate noi, de interes atât pentru micii producători, cât și pentru consumatori. Este vorba despre faptul că, pe de o parte, se lucrează la diversificarea gamei de produse obținute de către micii producători din regiunea de Nord-Est a României, iar pe de altă parte, se organizează trecerea la etapa superioară de valorificare angro a alimentelor, produsele țărănești din rețeaua Roade și Merinde urmând a fi prezente în supermarketurile din zonă.

 

PROIECT CU 4 COMUNE IEŞENE

 

”Pe lângă tradiționalele proiecte de susținere a producătorilor, inclusiv pentru diversificarea producțiilor, cele de încurajare a lor să adere la cooperative sau cele de scriere a proiectelor pentru accesarea măsurilor cu finanțare europeană, recent am început o acțiune realizată cu sprijinul financiar al Fondation Carrefour France. Astfel, de la fermierii din patru comune ieșene, vom prelua recoltele de fructe și legume, le vom certifica și le vom vinde către marii retaileri. Nu este o obligație să livrăm exclusiv către rețeaua Carrefour, ci poate fi orice structură de supermarketuri.

 

CERTIFICAREA, MAREA PROVOCARE


Interesul comun este acela de a schimba în bine, în mod real, viețile micilor producători incluși în proiect. Iar, acest tip de activitate poate fi model și pentru alții. În mod concret, în cazul proiectului "Roade și Merinde", este vorba despre aproximativ 30 de producători identificați în localitățile Oprișeni-comuna Țuțora, Prisacani, Golăiești și Stolniceni Prăjescu-Pașcani, județul Iași.

Probabil că provocarea cea mai mare va fi cea de certificare pentru producători, deoarece aceasta presupune inclusiv orientarea acestora înspre schimbarea modului în care se raportează la propria fermă și în care își organizează activitatea. Ori, la producătorii mici, există o problemă, atunci când cineva vine cu o sugestie despre cum să se organizeze în interiorul fermei. Dar, scopul este de a obține producții la standardele supermarketurilor și cred că vor înțelege faptul că trebuie respectate anumite rigori, care pot fi treapta către câștiguri mai mari și către profesionalizarea activității de producere a legumelor și a fructelor.

 roade si merinde 04_b


HUB-UL MICILOR PRODUCĂTORI


Se va merge pe fondul microfermelor, adică pe tipul lor de producție, recoltele urmând a fi preluate și aduse în hub-ul angro din Iași. Aici, se va aplica o primă sortare și o formă primară de ambalare, ulterior marfa fiind trimisă către rețelele de supermarketuri.

Magazinele mari sunt dornice să discute cu o singură entitate și să își asigure mărfurile în plan local (de exemplu, unele legume sunt aduse din sudul țării și există cheltuieli suplimentare cu transportul), iar fermierii sunt entuziasmați de faptul că au unde să predea producțiile de legume și fructe, motiv pentru care sunt gata să urmeze inclusiv recomandările pentru îmbunătățirea muncii în ferme și pentru realizarea de producții apreciate de piața de profil.

 Gabriel Postolache 1_b

Principiul muncii noastre în hub-ul angro Roade și Merinde va fi cel al economiei sociale, adică vom negocia cu supermarketurile prețurile solicitate de către fermieri, noi neînsușindu-ne niciun profit. Salariile angajaților sunt plătite prin proiect, noi urmând a da mai departe câștigurile către proiectele sociale și de dezvoltare a fermelor.

GABRIEL POSTOLACHE

Specialist Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară Iași

 

PROFITUL CONSTRUIEŞTE MODELE

Roade și Merinde este brandul promovat de LOCAL HUB SRL, intreprindere socială deținută de Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară Iași, care are scopul de a stimula comunitatea din jurul municipiului Iași și regiunea Nord-Est pentru construirea unui sistem regional sustenabil și echitabil de alimentație publică.

Profitul afacerii este folosit integral în construcția împreună cu comunitățile locale a unor modele de dezvoltare și cooperare menite să ofere un spațiu mai sigur, deschis și sustenabil. În acest context, în regiune a fost consiliată și susținută financiar înființarea mai multor cooperative, prin care se urmărește o mai bună integrare a fermierilor în lanțul agroalimentar, asociată creșterii valorii adăugate a produselor agricole și promovării lor pe piețele locale și în cadrul circuitelor scurte de aprovizionare.

CE GĂSIŢI ÎN MAGAZINUL ONLINE "ROADE ŞI MERINDE". Aflaţi din Revista FERMA, ediţia 15-31 mai 2022!

Dacă în primul an de proiect există obligația de a colecta recoltele exclusiv din patru comune ieșene, pentru vânzarea în supermarket, începând cu 2023 va putea fi extinsă aria teritorială din care pot fi cooptați producătorii de legume și fructe.

3 AVANTAJE ATUNCI CÂND ALEGEM PRODUSELE LOCALE

Atunci când alegem să cumpărăm de la producătorii locali, realizăm cel puțin trei pași sănătoși pentru viața proprie și pentru viața comunității:

1. Plătim salariile unor oameni din comunitatea în care trăim.

2. Trăim mai sănătos, consumând alimente proaspete, obținute natural și care sunt netratate cu substanțe chimice.

3. Protejăm mediul, prin neîncurajarea aducerii alimentelor de la distanțe mari.

Nu este deloc uşor să alcătuieşti o documentaţie pentru o cooperativă agricolă, dar nici imposibil. Click AICI şi află ce piedici au avut legumicultorii din Probota la înfiinţarea cooperativei şi cum le-au depăşit!

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 862 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?