Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Rapiţa, o cultură deja pierdută?! Costuri de producţie în ferma lui Constantin Epure

Publicat: 22 octombrie 2021 - 19:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Deşi rentabilă prin preţ şi prin timpurietate (iese prima pe piaţă şi automat aduce primii bani în fermă), în ferma vâlceană Damila Agro rapiţa de toamnă este o cultură costisitoare şi cu multe probleme.

Potrivit tehnologului exploataţiei, Constantin Epure, au fost semănate 113 hectare la începutul lunii septembrie, după grâu, iar la 1 octombrie plantele nu răsăriseră din cauza secetei.

 

3,2 tone/ha, deşi rapiţa a fost calamitată!


Constantin Epure nu a apucat să facă tratamentele pe suprafaţa respectivă, deoarece nu răsărise cultura. Avea pregătit erbicidul Sultan Top, cu aplicare preemergentă sau în postemergenţă timpurie, precum şi produsele pentru controlul agenţilor patogeni şi de dăunare.

Sezonul trecut a fost singurul când a făcut rapiţă. De pe 200 ha cultivate cu hibrizi de la producători de marcă (Pioneer, KWS, Bayer) a recoltat în medie 3,2 tone/ha, în contextul în care o treime din suprafaţă a fost calamitată. Dacă nu era nenorocirea, producţia medie ar fi urcat la 4,7-4,8 tone.

 Constantin Epure_b

În ultimii şase ani, am recoltat doar de două ori rapiţă; în rest, din lipsa apei, a trebuit s-o întoarcem sau am renunţat la ea. Dacă nu ai irigaţii şi nici umezeală în sol, e mai bine să nu semeniCONSTANTIN EPURE, şef de fermă la Damila Agro, jud. Vâlcea

 

Cel mai mare risc


„Impedimentul este că 80-90% din sămânţa de rapiţă e produsă în afară şi, din păcate, nu-i aclimatizată condiţiilor României. Companiile producătoare au un corp tehnic redus (dacă au un reprezentant pe zonă), vin cu costuri minime şi vor să obţină profit maxim”, spune fermierul.

Constantin Epure consideră că schimbările climatice fac tot mai grea gestionarea înfiinţării culturii de rapiţă, iar diferenţele de producţie dintre hibrizi se văd pe soluri foarte bune, unde se aplică tehnologii cu adevărat corecte, menite să pună în valoare potenţialul genetic şi condiţiile mediului de cultură.

rapita 01 CANVA_b 

 

COSTURI DE PRODUCŢIE


Anul acesta, la Damila Agro, investiţia pe hectar a fost de circa 3.500 lei. Dacă rapiţa va ajunge la recoltare, costurile vor fi cu 15-20% mai mari. Numai în această toamnă s-au făcut cheltuieli de 1.800 lei/ha cu întreţinerea culturii.

Click AICI şi află paşii tehnologici pe care Constantin Epure îi recomandă la înfiinţarea culturii!

 

 

un articol de

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1309 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?