Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Profit cu resurse limitate - la ferma DN Agrar din Alba apa e foarte scumpă!

Publicat: 12 iulie 2018 - 19:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ferma DN Agrar din Gârbova, judeţul Alba, este locul în care 50 de români au de lucru. Aici, 2.500 de vaci Holstein Friză produc lapte pentru români, cu cereale obţinute pe terenurile din România.

De câte ori intru într-o fermă administrată de un străin am o strângere de inimă. Ca orice român, presupun. De fiecare dată mă gândesc ce ne-a lipsit nouă să facem treaba respectivă?! Ştiu cu certitudine că mulţi dintre cei care vor citi acest text îşi vor pune aceste întrebări şi mai bine le rostesc eu. Nu voi da răspunsuri aici. Poate într-un editorial. Ce vreau să aduc atenţiei voastre este faptul că aici, la Gârbova, treaba se face pe principii strict economice. Fiecare detaliu este gândit spre a aduce maximum de profit cu minimum de resurse. Nimic nou din acest punct de vedere, doar că, în jurul meu, cei 50 de angajaţi români fac posibil acest lucru! Cele 2.500 de vaci cu lapte sunt tratate cu respect şi îngrijite ca atare. Vacile arată bine, iar ferma poate fi dată ca exemplu de AŞA DA! În fiecare zi aici sunt mulse două mii de vaci iar producţia lor se apropie de 60.000 litri/zi. Asta ne duce la o medie de 29 litri/zi. Ca şi în ferma lui Mihai Petcu, a lui Viorel Macovei sau a lui Petrică Azoiţei.

ioana roman si florin ardelean_b
Angajaţii fermei lucrează aproximativ 2.500 ha de teren agricol pe raza a două judeţe, Alba şi Sibiu. Arenda medie este de 700 kg grâu net (820 kg brut). Şefa fermei vegetale lucrează de şapte ani aici şi numele ei este Ioana Roman, născută Blaga. Din stirpea poetului filozof născut în Lancrăm. Întâmplarea a făcut să-i ofer o revistă Ferma pe a cărei copertă apărea tocmai tractorul familiei Blaga. Un tractor care deja era pus la vânzare de către tatăl ei. Tot întâmplarea a făcut să-l şi cunosc atunci pe tatăl Ioanei Roman, un om dedicat agriculturii, care din pricina vârstei a trebuit să o lase mai moale cu muncile câmpului. Ioana Roman are acum, sub puterea funcţiei, patru tractoare John Deere şi trei New Holland. Combine nu deţin, deoarece managerul olandez, Jan Gijsbertus de Boer, a considerat investiţia într-un parc de combine mult prea mare şi preferă să contracteze prestatori de servicii.

Câteva detalii care fac diferenţa dintre o fermă bună şi una foarte bună
Superspecializarea şi folosirea oamenilor potriviţi în locul potrivit este poate cel mai vizibil aspect din acest punct de vedere. Culturile principale, spune şefa de fermă vegetală, sunt porumbul pentru siloz şi pentru boabe, lucerna (tot pentru siloz), triticalele (tot pentru siloz) şi grâul (în principal pentru arendă). Din ultima coasă de lucernă (în medie fac patru coase) produc şi baloţi. În medie obţin circa 20.000 tone siloz de porumb şi 5.000 tone siloz de lucernă. Lucerna ocupă 350 ha din cele 2.500 lucrate. Anul trecut au adăugat borhotul de bere, care era în plus la momentul acela, peste silozul de porumb şi a fost o alegere bună. Ce am remarcat este faptul că silozul era acoperit cu pământ peste folie iar iarba crescuse peste el.

Ioana Roman_b

Lapte românesc pentru piaţa românească
Peste ferma de vaci, şef este un orăşean îndrăgostit de animale. Florin Ardelean provine din Alba Iulia şi lucrează la DN Agrar de şase ani. De la el am aflat că instalaţia de muls cu 30 de posturi este de la GEA. Masculii îi livrează la greutatea medie de 55 kg către o firmă care îi îngraşă în România. Grădiniţa, dar şi grajdul în care sunt ţinute junincile sunt foarte curate şi condiţiile sunt dintre cele mai bune. Semn că treaba se face ca la carte. Doar apa care se foloseşte în fermă este adusă cu cisternele, deoarece în zonă nu se găseşte decât apă sărată. Aşa că, zilnic, cei 250.000 litri de apă sunt transportaţi cu cisternele la rezervoarele construite în acest sens. Au promisiuni de la Consiliul Judeţean că vor fi racordaţi la sistemul de alimentare al comunelor, în aşa fel încât să nu încurce distribuţia de apă din sate. Printr-o conductă separată.
Ferma DN Agrar din Gârbova produce lapte pentru piaţa internă. Ei livrează către Albalact un lapte perfect conform, care ajunge pe masa noastră. Un lapte românesc, desigur!

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/213 (ediţia 1-14 mai 2018)

 

Vizualizat: 61 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?