Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Preţul cu... boii înaintea carului!

Publicat: 09 noiembrie 2014 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Problemele specifice campaniei de strângere a producţiei agricole din câmp sunt cam aceleaşi mai mereu, de la un sezon agricol la altul, de parcă eternitatea s-a născut în lan. Fermierul român nu mai aşteaptă culesul roadelor pământului, al muncii lui de peste an, la momentul optim, atunci când holdele au ajuns la maturitatea deplină de recoltare.

Click pe poza pentru galerie!

Se înscrie, dacă vreţi, în curentul lirismului agrorural, ale cărui începuturi le-a imortalizat Ienăchiţă Văcărescu: „S-o iau, se strică/ S-o las, mi-e frică/ Că vine altul şi mi-o ridică!” Recolta se adună atunci când primul om din sat dă semnalul şi purcede la cules. Şi asta, din pricina hoţilor! De parcă, în România, hoţia salvează sărăcia! Aşa că, vrând-nevrând, trebuie să intri în lan odată cu lumea. Ai lăsat păpuşoiul prea mult timp în câmp, ca să se usuce, ai riscat: te calcă hoţii şi nu-ţi mai rămân nici cocenii! Dacă l-ai cules în verde, cu umiditatea mare, la bază nici nu ţi-l primeşte. Iar dacă-ţi face hatârul să ţi-l depoziteze, te „amendează” la umiditate! (Să nu uităm că aceasta este o altă hoţie, mult mai rafinată, mai ceva ca analiza corpurilor străine!) Ba îţi mai scad şi câţiva bănuţi pentru ca porumbul să poată intra în uscător! Păi la un preţ de aproximativ 0,40 lei/kg de porumb, dacă îţi mai scade şi uscatul boabelor, nu te zvântă de tot la buzunar? Şi te tooot întrebi ca... ăla în târg: „Oare eu nu am muncit degeaba!?” Ei, ba bine că nu! Din această pricină, fermierii au început să facă un fel de alergie la... bazele de recepţie! 

Păpuşoiul continuă să scadă la preţ. Am asistat la nenumărate discuţii telefonice în care unii fermieri întreabă traderii care este preţul zilei la achiziţia porumbului! Li se spune o sumă în euro sau în dolari per tonă, care, transformată în lei, ajunge undeva la 0,42-0,43 lei/kg. „Dar dacă vrei să obţii ceva mai mult, sună-l pe director sau pe patron ca să-ţi dea o bonificaţie de fidelitate, că tot eşti clientul nostru!”, este un răspuns adesea vehiculat de achizitori. 

Aşadar, ce constatăm de aici? Că traderii au zilnic mai multe preţuri de operare! Primul este cel de referinţă, stabilit de cotaţiile la bursă din ziua respectivă, iar în funcţie de acesta, mai scad şi ei acolo câteva procente, că doar n-o fi foc, cică este loc! Apoi, altul este preţul la contract, când închei înţelegerea cu un furnizor care îţi aduce inputurile cu plata la viitoarea recoltă, după un an de zile; deci un preţ mult mai mic. Un alt preţ se obţine la livrarea prin contract, dar îţi mai rămâne ceva marfă în plus de comercializat! Ei bine, preţul final ar putea fi ceva mai mare doar dacă binevoieşte patronul să facă o mărire pentru tine! Se întâmplă acest lucru? Rar, foarte rar! 

Mai avem situaţia micilor fermieri care nu şi-au contractat recolta cu jucătorii pieţei şi care vor să vândă; pentru ei, preţul este cel stabilit de bursa zilnică, din care cumpărătorul mai dă ceva în jos! Nu mai amintim că unul este preţul pe recolta adusă direct în bază cu mijloace proprii de transport şi alta-i valoarea producţiei dacă transportul aparţine cumpărătorului. Se iau în calcul şi parametrii de umiditate şi de calitate. 

Am consemnat voci ale unor agricultori care se feresc de contractele futures! Cei mai mici şi nesiguri pe producţia lor susţin că trebuie îndeplinite condiţii extrem de grele, iar penalităţile sunt excesiv de mari. Dacă nu fac producţia contractată, cum s-a întâmplat în anul 2012, când s-au obţinut şi 300 kg de porumb la hectar!, atunci cumpără din altă parte ca să respecte condiţiile contractuale. Apoi, cumpărătorul are pretenţia să primească şi bilet la ordin la contravaloarea producţiei contractate! Deci, traderul îşi ia angajamentul că va cumpăra recolta, iar producătorul trebuie să emită în avans bilet la ordin!! Dar atunci când samsarul e la mijloc, nu el trebuie să plătească? 

Şi te întrebi: nu s-a întors cumva treaba pe dos, nu s-au pus boii înaintea carului?

 

 

Vizualizat: 568 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?