Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PREŢ CORECT sau SUBVENŢIE? De ce nu AMÂNDOUĂ?!

Publicat: 20 octombrie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERII RĂSPUND! Am lansat întrebarea din titlu pe Grupul „Ferma de familie” de pe Facebook. Am vrut să ştim opiniile voastre. Să răspundem celor avizaţi cu opinii... avizate. Să scriem împreună cu voi, fermierii, editorialul acesta şi cele care vor veni. Iată ce spun fermierii şi specialiştii în agricultură care au răspuns provocării noastre!

Click pe poza pentru galerie!

Actualmente, cel puţin în Uniunea Europeană, fără subvenţii nu s-ar putea produce alimente la preţuri accesibile consumatorilor. Din discuţii pe care le-am avut în state din vest, producătorii au spus: preferăm să nu avem subvenţii, numai să fie preţuri remuneratorii”, declara, în urmă cu puţină vreme, ministrul agriculturii Achim Irimescu.

 

E uşor să spui că cineva nu ar avea nevoie de bani, când acel cineva moare de inaniţie. E ideal să spunem că subvenţia ar trebui să fie profitul net al fermierului, iar preţul să fie cel care să acopere costul de producţie, de ambalare, eventualele pierderi şi chiar investiţiile din ferme. Raportat, desigur, la o unitate de măsură adecvată mărimii exploataţiei agricole. Şi atunci, de ce să nu le avem pe amândouă, şi preţul corect, şi subvenţia? Cine ar putea să aleagă între un câştig frumuşel şi subvenţia care e, până la urmă, un drept garantat de comunitatea europeană din care facem parte? Dacă spui dumneata, ministru al agriculturii, că vest-europeanul menţine preţul de vânzare accesibil investind subvenţia în producţie, de ce n-ar face şi est-europeanul mioritic la fel? Poate pentru că ar trebui să vină subvenţia la timp şi în România nimeni nu-i poate garanta asta?!

 

Am lansat întrebarea din titlu pe Grupul „Ferma de familie” de pe Facebook, pe care-l coordonez împreună cu colega mea, Olivia Firi. Am vrut să ştim opiniile voastre. Să răspundem celor avizaţi cu opinii... avizate. Să scriem împreună cu voi, fermierii, editorialul acesta şi cele care vor veni. Iată ce spun fermierii şi specialiştii în agricultură care au răspuns provocării noastre:

 

Demian Daniela Anca: Ca să putem vorbi despre un preţ corect, cel care a vorbit despre un preţ corect trebuie să asigure un cadru legislativ corect! Dar iar se pune carul înaintea boilor... Atenţie!!! Acum suntem din ce în ce mai puţini boi...

 

Florin Istrate: Fermierii trebuie să primească un preţ corect care să asigure costul de producţie şi să primească şi subvenţie pentru a-şi dezvolta activitatea şi pentru a se capitaliza. În acest moment, dacă mă refer strict la mere, costul cu oamenii care culeg o zi mere este mai mare decât suma primită pentru merele culese şi vândute. De asemenea, dacă produsele care vin din UE ar avea documente sau facturi, preţul ar fi cel real, lucrurile ar sta altfel.

 

Andrei Sorin: Mai bine cheltuiţi banii ca să faceţi abatoare, fabrici de procesare a laptelui, să oferiţi facilităţi celor care vor să se dezvolte, să producă, inclusiv la nivel mic sau mediu. Ajutaţi fermierii să se fiscalizeze, să creeze locuri de muncă, să contribuie la buget din muncă cinstită, nu subvenţionaţi câţiva şmecheri care să deţină monopol!

 

Ludovic Cziszter: Sunt şi eu de acord că preţurile pe care le primesc fermierii pe produsele lor sunt mici şi că aceştia au nevoie de subvenţii, deoarece producţia agricolă nu se poate face fără, mai ales în condiţiile europene. Dar oare nu ne uităm într-o singură direcţie? Profitul este diferenţa dintre venituri şi cheltuieli. Logic (cel puţin la nivel teoretic) că profitul este mare atunci când veniturile sunt mari şi cheltuielile sunt mici. Ceea ce vreau să spun este oare fermierii se uită şi la nivelul cheltuielilor din fermă? Ce ar fi dacă am căuta mai multe căi şi mijloace de reducere a cheltuielilor?

 

Nicoleta DRAGOMIR

nicoleta@revista-ferma.ro

 

Caută pe Facebook Grupul "Ferma de familie"! Nu discutăm doar ca să ne aflăm în treabă!

Vizualizat: 2638 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?