Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Posibilă alternativă la glifosat!?

Publicat: 12 februarie 2019 - 16:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un grup de cercetători de la Universitatea din Tübingen (Germania) a descoperit o substanţă naturală care ar putea deveni o soluţie alternativă la utilizarea controversatului erbicid glifosat.

Cercetătorii germani au reuşit să izoleze molecula de zahăr 7-desoxi-sedoheptuloză (7dSh) din cianobacterii, pentru a inhiba creşterea diverselor microorganisme şi plante, fiind însă inofensivă pentru oameni şi animale. Spre deosebire de carbohidraţii obişnuiţi, utilizaţi de obicei ca sursă de energie pentru creştere, această substanţă inhibă creşterea diverselor plante şi microorganisme, cum ar fi bacteriile şi drojdiile.

aplicare-pesticide_bZahărul blochează o enzimă a căii metabolice, şi anume aşa-numita cale shikimate (exact ca în cazul glifosatului), care apare numai în microorganisme şi plante. Prin urmare, oamenii de ştiinţă au clasificat această substanţă ca fiind inofensivă pentru oameni şi animale. Constatările iniţiale au confirmate ulterior de alte teste.

Unul dintre cei mai cunoscuţi inhibitori ai căii shikimate este glifosatul. În contrast cu acesta, Klaus Brilisauer de la Institutul de Chimie Organică consideră că 7dSh este un produs natural pur, care se aşteaptă, prin urmare, să fie uşor biodegradabil şi ecotoxic. Această nouă substanţă descoperită este privită ca un oportunitate excelentă de a fi folosită ca erbicid natural. Cu toate acestea, susţin experţii, eficacitatea sa precum şi eventualul impact asupra oamenilor şi a animalelor ori în ceea ce priveşte degradarea solului ar trebui, totuşi, să fie explorate în studii cuprinzătoare.

Oamenii de ştiinţă au spus că este un obiectiv pe termen lung de a inlocui erbicidele controversate şi produsele care au un impact negativ asupra sănătăţii. Studiul a fost publicat în revista "Nature Communications".

Vizualizat: 404 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?