Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PICĂTURA DE SUCCES. BANII EUROPENI i-au asigurat PROGRESUL!

Publicat: 28 iunie 2017 - 10:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DUPĂ UN DECENIU DE UE… ferma Agro Chirea din comuna Rusăneşti, judeţul Olt, a crescut în zece ani precum Făt-Frumos. 

Acum a devenit o afacere integrată, orientată spre piaţă, astfel că a fost dată ca bun exemplu jurnaliştilor de către ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Cel care a „mirosit” viitorul potenţial al agriculturii într-un moment în care IAS-urile mureau iar Agromec-urile nu mai făceau demult faţă economiei de piaţă a fost actualul primar al Rusăneştilor, Iulian Chirea, cel care a cumpărat activele unei asemenea societăţi aflate în destrămare. După ani de muncă şi beneficiind din plin de conjunctura pre-aderării (a accesat programul SAPARD, reuşind să cumpere utilaje de 220 mii euro) apoi de cea a post-aderării la UE.

agro-chirea_1_b

Din 2004, fiul primarului a preluat oficial frâiele afacerii, asta imediat după terminarea studiilor. Tinereţea şi implicarea sa a adus ferma vegetală la peste 2.400 ha lucrate, ferma zootehnică la 600 vaci de lapte şi 100 vaci de carne. Fiecare din cele două laturi ale zootehniei au beneficiat de câte un program european pentru construire sau modernizare adăposturi, dar şi achiziţie de juninci gestante.

agro-chirea_4_bFerma vegetală are o structură a culturilor orientată spre satisfacerea nevoilor integratoare. Aşa se face că grâul ocupă 700 ha iar porumbul boabe şi pentru siloz 600 ha. Lucerna şi alte plante pentru nutreţ sunt cultivate pe 220 ha iar soia pe 180 ha. Rapiţa, ca motor principal al fermei vegetale ocupă aceeaşi suprafaţă ca şi grâul, adică 700 ha.

Pe larg despre evoluţia fermei şi integrarea producţiei pe toate planurile, în revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

 

Vizualizat: 2013 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!