Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pesticidele din farfurie

Publicat: 23 august 2019 - 23:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

11.158 de probe au fost prelevate la nivel european din produsele agro-alimentare obţinute în sistem convenţional, rezultatele fiind comunicate de fiecare stat membru Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), în cadrul Programului european de coorodonare. Acestor probe li s-au adăugat alte zeci de mii, prelevate de statele membre în cadrul programelor naţionale.

În cadrul programului european, România a prelevat 815 probe, mai multe decât Franţa şi Polonia. Depăşiri ale nivelului maxim admis (MRL - Maximum Residue Levels) au fost depistate la morcovi provenind numai din spaţiul comunitar (Grecia, Italia, Olanda, Croaţia, Cipru etc.), la varză (Germania, Polonia, Cipru etc.), la ceapă (România, Italia şi Peru), la cartofi (Cipru, Italia, Marea Britanie, dar şi România), precum şi la portocale, fie din state europene (Spania, Malta şi Portugalia), fie din ţări terţe (Africa de Sud, Egipt, Argentina etc.) la kiwi (Italia, Chile, Franţa etc). Reziduuri de pesticide peste MRL au fost depistate şi în carnea de oaie şi de pasăre.

Legume_b

DDT, interzis, dar persistent
Din cele 5.806 de probe prelevate din produse ecologice la nivel european, de pe întregul lanţ alimentar (producţie, procesare, distribuire), în 5010 probe nu au fost depistate reziduuri de pesticide cuantificabile, 711 de probe au relevat urme de pesticide în cantităţi inferioare sau egale cu nivelul maxim admis, iar 85 de probe au fost neconforme, adică au conţinut reziduuri de pesticide peste MLR. Procentual, probele neconforme reprezintă 1,5%. Potrivit raportului EFSA, procentul de probe neconforme din produsele certificate organic a fost uşor mai mare în 2017 faţă de 2016: 1,5 vs. 1,3. Numai trei pesticide sunt permise în agricultura organică: cuprul, spinosadul (un insecticid obţinut din compuşi organici prezenţi în anumite bacterii aerobice ) şi azadirachtinul (un compus chimic de origine vegetală, extras din anumite specii de arbori tropicali), dar fermierii trebuie să respecte concentraţiile impuse de legislaţia europeană şi să evite depăşirea nivelului maxim admis. Alte pesticide ajung în cultura certificată organic din surse exterioare, prin contaminare, când sunt folosite de fermieri din vecinătate. Au fost descoperite în probe inclusiv reziduuri ale unor pesticide care au fost folosite în trecut, dar în prezent sunt interzise, cum este DDT, cu o capacitate mare de persistenţă în sol, chiar şi după zeci de ani. Pesticidele interzise în agricultura ecologică mai pot contamina produsele organice în timpul manipulării, ambalării, depozitării sau prelucrării acestora. EFSA semnalează că pe piaţă sunt introduse şi produse etichetate ca fiind certificate ecologic, dar acestea sunt obţinute prin metode convenţionale.

 


ATENŢIONĂRI EFSA
Raportul EFSA concluzionează că în 2017, procentul probelor neconforme a fost cu 0,3% mai mare decât în 2016, dar explică această creştere prin dublarea numărului total de eşantioane. EFSA recomandă monitorizarea atentă a producţiei de pere, din cauza numărului mare de probe cu reziduuri de pesticide peste MRL. De asemenea, EFSA solicită statelor membre să facă investigaţii pentru a descoperi cauza prezenţei în anumite produse agro-alimentare a unor reziduuri de pesticide interzise în UE: dieldrin, parathion-methyl şi procymidone în morcovi, dicloran în ceapă, permethrin în pere, Clothianidin în cartofi, carbendazim în orez, fenthion în portocale etc. De asemenea, au fost depistate anumite reziduuri de pesticide în miere şi în alte produse ale stupului, statele membre fiind solicitate să monitorize prezenţa glifosatului şi a altor pesticide.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 1269 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!