Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pământul - rana sângerândă a fermierului român

Publicat: 01 aprilie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Eu mă întreb neliniştit dacă premierul Dacian Cioloş şi ministrul Achim Irimescu dorm liniştiţi cu capul pe pernă! Mai ales după recentele proteste ale fermierilor. A fost nevoie de... „vizita de lucru” a fermierilor în Capitală, pe o vreme câinoasă, ca să se mai mişte ceva?!

Click pe poza pentru galerie!

Mămăliga este pe cale să explodeze! De ce s-a ajuns aici? Din lipsa subvenţiilor promise. APIA se numeşte pompos Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură! Ce intervenţii a făcut? S-a dovedit a fi chiar... plată, fără circumvoluţiuni la... soft! Sau la modul! Şi-a ridicat în cap toată agricultura românească!

 

APIA şi MADR sunt butoiul cu pulbere al actualei TehnoEuroGuvernări! Au deschis sezonul de proteste! La „intervenţiile” în agricultură, fermierii au răspuns cu „dulceaţa pământului” - bălegarul, cu ouăle clocite şi cu laptele vărsat! Un fermier ne declara că mişcările nu ar trebui să deranjeze nici Guvernul şi nici MADR. Într-un fel ar trebui să vină în sprijinul lor, în sensul elaborării unor politici agricole coerente, mai presus de interesele politice. Se simte clar lipsa unei strategii în ceea ce priveşte apărarea interesului naţional. Or, înstrăinarea terenurilor este o componentă majoră. Vânzarea terenurilor către străini este un punct distinct al revendicărilor agricultorilor.

“Noi vrem pământ!”, cer fermierii români, “vrem să cumpărăm, dar să avem şanse egale în faţa străinilor!” Mesajul premierului rostit la Alba pare a avea o umbră de ipocrizie de sorginte politicianistă: “S-a tot vorbit de vânzarea pământului la străini. Vreau să vă spun un mesaj foarte clar: nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini. (...) Însă, oricâte legi am da noi la nivel naţional pentru a legifera vânzarea pământului către străini, nu pot aceste legi să înlocuiască dorinţa dvs., a proprietarilor, de a vinde sau nu pământul, de a-l vinde sau a-l valorifica la nivel local”. Păi, dacă nu vă doriţi ca pământul să fie înstrăinat, de ce, domnule premier, nu stimulaţi şi încurajaţi vânzarea către fermierii români?

Aveţi dreptate când afirmaţi că legile nu pot înlocui dorinţa de a vinde a proprietarilor! În fond, fondul funciar nu este… imobil, are o dinamică proprie, există o piaţă de desfacere, consolidată sau nu, există un preţ, o cerere şi ofertă! Dorinţa de a vinde şi de a cumpăra este unul dintre motoarele acestei pieţe. Problema este că fermierii români, decapitalizaţi, au acces limitat din cauza constrângerilor financiare!

Soluţii sunt, numai să existe voinţă politică. În timpul protestelor, s-a vehiculat ideea ca timp de un an sau doi să se suspende aplicarea Legii 17/2014 privind vânzarea terenurilor. În acest interval să se agreeze o bancă, să se creeze instrumente de creditare la dobânzi modice, pentru ca fermierii români sau comunităţile locale să cumpere teren. Pământul poate fi gajat, mai ales că acesta îşi sporeşte valoarea de la an la an. Şi ar putea ca statul să garanteze cumpărarea. Dovadă că nu există încă o direcţie clară în acest domeniu stă declaraţia ministrului Agriculturii din ziua protestelor: “Eu am avut multe reuniuni cu fermierii şi cred că, în mare parte, revendicările au fost rezolvate. (n.r. - Crede! Dar nu este sigur!) Iar restul le analizăm foarte serios şi căutăm soluţii legale ca să nu fie penalizate. De exemplu, Legea 17 privind vânzarea terenurilor agricole pentru străini, nu o suspendăm, ci venim cu amendamente ca să reglementăm mai bine domeniul”.

Dar până acum, ce motive aţi avut să n-o faceţi? Că doar tot dvs. aţi declarat că “o mulţime de state membre îngrădesc aceste vânzări”! Ceva mai optimist pare a fi organizatorul mişcării de protest, Claudiu Frânc: “În ceea ce priveşte interzicerea vânzării terenurilor către străini, marţea viitoare (n.r. - 29 martie a.c.) vom avea o întâlnire în Parlamentul României pentru ca această prevedere să fie pusă cât mai repede în aplicare şi pământul care l-am primit de la strămoşi să-l putem lăsa copiilor noştri”.

Vizualizat: 708 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?