Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ORDINUL 111

Publicat: 17 martie 2009 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Producătorii au reuşit să-l alunge pe 111 din pieţe!

Click pe poza pentru galerie!

Ordinul va fi modificat

În urma întâlnirilor din luna februarie a.c., reprezentanţii ANSVSA, ai Ministerului Agriculturii şi reprezentanţii crescătorilor de ovine şi bovine, au ajuns la un acord în ceea ce priveşte modificarea Ordinului 111, care a creat nemulţumiri şi o serie de probleme producătorilor agricoli de la apariţia lui, în decembrie 2008.

Trebuie spus că în cadrul dezbaterilor, ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, a atenţionat conducerea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) că rolul de coordonare al Autorităţii de către ministrul agriculturii, stipulat în H.G. nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea ANSVSA, nu este unul fictiv, ci unul substanţial, recomandând suspendarea capitolelor şi articolelor din ordin care au produs nemulţumirea fermierilor, întrucât nu au fost respectate regulile de elaborare a ordinului, respectiv consultarea prealabil a partenerilor sociali, supunerea proiectului spre dezbatere publică pe site-ul instituţiei şi avizarea favorabilă a acestuia de către ministrul agriculturii.

Oierii au acceptat, în prealabil, modificările

Andrei Marcel, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine din România (foto), spune că în termen de 90 de zile de la data la care s-a semnat protocolul pentru modificarea Ordinului 111, respectiv 23 februarie, Federaţia Crescătorilor de Ovine va trebui să elaboreze “Ghidul de bune practici”, care să conţină normele de igienă, trasabilitate şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească producătorii din acest sector pentru a-şi putea comercializarea produsele obţinute. “N-am înţeles niciodată cum un ordin apărut în 16 decembrie, publicat în Monitorul Oficial din 28 decembrie, adică în preajma sărbătorilor, urma să intre în vigoare de la data de 1 februarie a acestui an, când ar fi trebuit să existe o perioadă de minim şapte-opt luni pentru a putea fi pus în aplicare.

Bine că până la urmă s-a ajuns la un acord de modificare a unor prevederi. Concret, producătorul nu va mai fi nevoit să meargă să se înregistreze la Registrul Comerţului. Prin modificarea acestei prevederi iniţiale, el va fi recunoscut ca producător agricol, şi va putea vinde cu carnetul vizat de Asociaţia profesională sau Grupul de producători din care face parte şi de către medicul veterinar zonal.

Prin vizarea carnetului de către asociaţii nu urmărim să-i obligăm pe crescători să adere la aceste structuri, deci nu este obligatoriu, ci doar am vrut să eliminăm astfel de pe piaţă intermediarii, adică pe cei care au 40-50 de oi şi vând tone de brânză pe piaţă. Desigur, cine vrea să vândă în continuare prin intermediari, e liber s-o facă, îi priveşte...

De asemenea, am eliminat din ordin formularea şi a rămas doar producătorul agricol. Aşa este normal, pentru că la noi, foarte greşit, se spune că dacă ai peste 300 de capete de ovine nu mai eşti mic producător, ci exploataţie, intrând astfel sub incidenţa altor norme şi legi, în timp ce în restul Uniunii Europene ţăranul tot ţăran a rămas.

Ba mai mult, prin unele locuri, inclusiv la noi, cu 300 de oi eşti undeva la limita rentabilităţii. Apoi, am modificat şi articolul din Ordinul 111 care spunea că vânzarea directă către consumatori a produselor de origine animală, în cantităţi mici, se face cu ocazia târgurilor, pieţelor etc., organizate cu anumite ocazii. Noua formulare prevede că vânzarea se face în pieţele agroalimentare, precum şi la târguri, expoziţii, pieţe organizate cu ocazia anumitor sărbători, manifestări etc.”, explică Andrei Marcel.

Ordinul 111, în dezbatere publică

Cu modificări la Ordinul 111 vin şi reprezentanţii crescătorilor de bovine, porcine şi păsări. Din data de 24 februarie a.c., „Proiectul de modificare al Ordinului 111/2008” se află în dezbatere publică. Accesaţi www.ansv.ro micul producător, secţiunea dezbateri şi propuneri şi puteţi introduce comentariul/propunerile d-voastră.

Toate modificările vor fi centralizate, după care se va elabora noua formă a Ordinului. Până la aprobarea finală, crescătorii de ovine şi bovine îşi pot comercializa produsele în pieţe ca şi până acum, adică în condiţiile existente dinainte de apariţia lui 111.

Vizualizat: 636 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?