Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Oi la apă! Revolta de la Cotu’ Pisicii (II)

Publicat: 22 ianuarie 2019 - 14:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În prima parte a acestei anchete am scris despre intenţia membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Animale “Mioriţa Deltei” din comuna Grindu de a îneca cele circa 15 mii de ovine de pe raza comunei în apele Dunării (!?), deoarece nu ar mai avea cu ce să le hrănească! Potrivit acestora, toate subvenţiile primite au fost cheltuite pentru cumpărarea de nutreţuri care aproape s-au terminat în prima lună a iernii.

 

Deja, lipsa furajelor a făcut primele victime. La mijloc de decembrie, turma de vreo 400 de oi a lui Marin Chirilă a încercat să traverseze un canal cu stufăriş şi vegetaţie spontană, în speranţa că ar mai găsi ceva de mâncare. În această nesăbuită aventură, oile s-au îmbulzit, s-au urcat unele peste altele şi 36 de animale au murit înăduşite.

Manifest ultimativ
Aşa cum am promis, redăm în continuare Manifestul crescătorilor de ovine din Grindu.
Asociaţia “Mioriţa Deltei” a trimis autorităţilor o scrisoare prin care şi-a prezentat nemulţumirile. Spicuim din acest manifest ultimativ: „Înainte de anul 1945, comuna Grindu deţinea peste 11.600 ha de teren extravilan, compus din 800 ha teren arabil, peste 7.000 ha păşuni şi 4.500 ha bălţi şi lacuri. În timpul regimului comunist tot terenul proprietate a cetăţenilor şi cel al obştii a trecut în administrarea CAP, iar în perioada 1984-1989 bălţile şi lacurile au fost desecate şi terenul a fost administrat de IAS Dinogeţia Văcăreni. În anul 1998, în urma punerii în posesie de către Comisia Judeţeană prin Hotărârea nr. 271/07.10.1998, izlazul comunal măsura 1.655,5 ha, suprafaţă diminuată cu 166 ha în urma împroprietăririi unor persoane. Considerăm că împroprietărirea făcută între anii 2012-2017 s-a făcut cu nerespectarea legii. În prezent, izlazul comunal măsoară 1.479,9 ha”.

Manifestul crescătorilor de ovine din GrinduClick pe poza pentru galerie!

Litigiile Asociaţiei cu autorităţile locale
Asociaţia „Mioriţa Deltei” s-a înfiinţat în anul 2010, având printre obiective obţinerea spre exploatare a izlazului comunal, crescătorii asociaţiei deţinând în jur de 15.000 de oi, 300 de vaci şi 350 de cai, se precizează în manifest. „S-au făcut numeroase cereri autorităţilor locale cu privire la exploatarea izlazului comunal, care ne-au refuzat dreptul de exploatare a păşunii comunale.
În anul 2015, un număr de 23 de crescători de animale, oameni cu posibilităţi materiale, au dat în judecată autorităţile locale, acţiunile făcând obiectul dosarelor nr. 287, 288 şi 289/88/2015. Instanţele de judecată, prin hotărâri definitive, au constatat dreptul de exploatare a izlazului comunal şi a obligat UAT Grindu, prin Primar, să concesioneze izlazul comunal în întregul său crescătorilor de animale.
Prin executare silită, asociaţiei i se repartizează doar 757 ha, motivat de faptul că restul suprafeţei face obiectul unor contracte de asociere cu patru fermieri, încheiate în anul 1999 şi prelungite în 2013 cu 50 de ani prin acte adiţionale. Constatând nelegalitatea acestora, am sesizat organele de urmărire penală care au recomandat Prefectului judeţului Tulcea să atace aceste acte în contencios administrativ. Am intervenit şi noi ca parte în aceste procese care au făcut obiectul dosarelor nr. 2214, 2317, 2318 şi 2356/88/2015. Instanţele au hotărât anularea actelor adiţionale semnate în anul 2013 şi obligau autorităţile locale să iniţieze procedurile de atribuire conform legii. Soluţiile definitive au fost date în cursul anului 2017 şi, conform art. 9 alin 2, din OUG 34/2013 modificată, trebuia să ne încredinţeze direct suprafaţa ce a făcut obiectul acestor acte adiţionale.
Consiliul Local şi Primarul au refuzat punerea în aplicare a acestor hotărâri, organizând licitaţii nelegale (cu dedicaţie) şi atribuind suprafeţele de izlaz aceloraşi fermieri (de fapt retrocedare). Mai mult, crescătorii de animale care s-au înscris la aceste licitaţii au fost excluşi nelegal, invocându-se diferite tertipuri. În prezent, Asociaţia a declanşat procedura de anulare a hotărârilor Consiliului Local care au aprobat atribuirea prin licitaţie a izlazului comunal unor persoane fără drept (HCL 22, 29 şi 39/2018). Terenul atribuit prin HCL 39/2018 ca fiind arabil nu a fost niciodată teren arabil, el a fost dintotdeauna păşune pe care există saivane şi adăposturi pentru animale construite cu 20-30 ani în urmă şi care urmează să fie demolate de noul chiriaş ca să are păşunea, schimbându-i destinaţia, fapt interzis de lege (art. 4 din OUG 34/2013 şi art. 78 alin 1 ind. 1 din Legea 18/1991 modificată)”.

Ce vină au bietele animale?!
În şedinţa din 04 noiembrie 2018, membrii Asociaţiei Crescătorilor de Animale „Mioriţa Deltei” au hotărât să înece oile (!?), dacă nu se vor lua măsurile urgente de a stopa intervenţia şi ameninţarea fermierilor agricoli şi anularea contractelor de concesiune către aceştia (încheiate fără ca şi crescătorii de animale să poată lua parte la licitaţii). “Vom începe cu o AVERTIZARE, sacrificând şi înecând în fluviul Dunărea 1% din efectivul prezent, iar dacă nimic nu se întâmplă şi autorităţile statului nu vor interveni să stopeze ilegalităţile şi să ne pună în drept, prin încredinţare directă sau prin concesionarea întregii suprafeţe de păşune, conform legii, vom trece la înecarea în masă a tuturor oilor în fluviul Dunărea, pentru că şi aşa vor muri de foame în iarna aceasta, neavând cu ce le întreţine (dacă aveam toată păşunea, am fi avut acum nutreţ pentru a le păstra în iarnă). Decât să moară animalele lent prin înfometare, le vom îneca şi vor sfârşi rapid, aşa cum vom sfârşi şi noi!”, au ameninţat crescătorii de ovine din comuna Grindu.
Aşadar, în comuna tulceană Grindu, scandalul dintre crescătorii de ovine şi primărie este departe de a se încheia. Până la faza următoare, nădăjduim ca oile să… înveţe să înoate şi să scape de răzbunarea oamenilor pe bietele animale (!?), iar ciobanii şi edilii vor înţelege că starea de conflict nu este benefică nici uneia dintre părţi. Nădăjduim ca odată cu trecerea valului de ger siberian să îngheţe Dunărea şi să se dezgheţe la primăvară, odată cu minţile înfierbântate ale celor aflaţi în plin scandal!

 


UN ULTIMATUM CU REVENDICĂRI
Având în vedere nemulţumirile prezentate în manifest, oierii au înaintat şi unele revendicări, iar dacă cererile lor nu vor fi rezolvate, ameninţă că vor recurge la gestul extrem de a îneca oile în Dunăre. Iată ce solicită membrii Asociaţiei Crescătorilor de Animale „Mioriţa Deltei” din Grindu:
„1. Anularea tuturor contractelor de concesiune către fermierii agricoli din alte localităţi, veniţi în comuna Grindu, şi să ne încredinţeze direct, în maxim două săptămâni, suprafaţa ce a făcut obiectul acestor acte adiţionale, conform sentinţelor definitive de la Curtea de Apel Constanţa şi de la Judecătoria Tulcea!
2. Refacerea păşunilor pe cheltuiala fermierilor şi a Primăriei Grindu, astfel încât în primăvară să avem toată suprafaţă de 1.479,9 ha (şi aşa insuficientă) pentru păşunatul celor 150 UVM existente acum în comuna Grindu.
3. Demisia primarului şi a consilierilor lui care au aprobat trecerea ilegală a acestor suprafeţe de teren din păşune în arabil, restrângând extrem de mult situaţia actuală a crescătorilor de animale care hrănesc vitele cu porumb boabe, nemaiexistând nici un fir de iarbă în acest perimetru extrem de mic pentru atâtea animale existente!
4. Tragerea la răspundere a celor care au făcut ilegalităţi şi care au trecut terenul de peste aproape 1.000 ha din regim de păşune în regim de arabil şi care au tergiversat încredinţarea directă către crescătorii de animale, conform legii şi sentinţelor definitive, distrugând mare parte din păşune prin arat şi astfel aducând serioase venituri în buzunarele celor care au concesionat către aceştia atâta suprafaţă! (Să nu uităm că terenul este foarte căutat de fermierii hulpavi care ştiu că acesta nu a fost niciodată arabil, ci fund de bălţi şi aici se fac producţii fabuloase şi implicit este vorba de bani foarte mulţi la mijloc!)”.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/228 (ediţia 1-31 ianuarie 2019)

Vizualizat: 234 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?