Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O nouă agenţie... în pierdere?!

Publicat: 24 octombrie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În timp ce Valeriu Tabără îşi deşerta în faţa presei raniţa cu depline realizări la Bilanţul unui an de la preluarea mandatului de ministru (septembrie 2010 - septembrie 2011), la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au început să bată clopotele. Aproximativ 200 de protestatari din Îmbunătăţirile Funciare îşi manifestau nemulţumirea faţă de reorganizarea unui „mastodont-mamut, cu o structură învechită şi ineficientă”, care a fost defuncta ANIF-RA. Spectacol-concert de strigături, fluierături şi alte clopote...

Click pe poza pentru galerie!

“Afara nu e scandal, e un concert. Să stea zece luni aici în faţa ministerului. Nu mă impresionează un fluier sau un dangăt de clopot. Consider că un astfel de sistem nu mai poate continua, ori ei vor să conserve acest lucru. Aşa cum s-a ajuns cu SNIF în faliment, aşa se doreşte să se ajungă şi cu ANIF, tot în faliment. Din păcate, participă la astfel de chestiuni şi oameni care au avut responsabilităţi în domeniul respectiv”.

Dârz şi hotărât, aşa cum îi şade bine unui ministru obişnuit cu vicisitudinile muncii de birou, Tabără a rămas insensibil la protestele viitorilor şomeri. “Nu putem merge în continuare cu un sistem putred care nu funcţionează de ani de zile. Nu cred că sunt îndreptăţite protestele salariaţilor din Îmbunătăţiri Funciare.

Nu voi ceda şi nici nu voi reveni asupra unor puncte de vedere exprimate în cazul restructurării SNIF şi ANIF, dar nici nu voi discuta sub presiune problemele care ţin de minister”.

Să aibă dreptate, întâiul agricultor al ţării? Mai întâi, Valeriu Tabără a gestionat, chiar şi un anişor, acest “sistem putred care nu funcţionează de ani de zile”. În ţara noastră există sisteme de irigaţii pe 1,5 milioane hectare, pe care nu s-a mai făcut nimic, adică nu s-a derulat nici o lucrare de investiţie, dar pentru care ministrul a aprobat finanţarea şi suplimentările bugetare.

Şi apoi, de ce consideră ministrul că protestele angajaţilor din Îmbunătăţiri Funciare nu sunt îndreptăţite?

Ei nu voiau decât să-şi păstreze locurile de muncă! Oare, nu domnia sa, nu cu mult timp în urmă, chiar înainte de actul normativ recent aprobat de Guvern, declara că scopul principal al restructurării nu este şomajul, ci îmbunătăţirea… Îmbunătăţirilor Funciare?!

“Există mai multe variante de restructurare la nivel teritorial a ANIF, dar scopul principal nu este reducerea de personal, ci îmbunătăţirea activităţii. Va trebui să existe câte o astfel de instituţie la nivel judeţean, iar o variantă este transformarea ANIF în regie, pentru a putea beneficia de finanţare atât de la buget, cât şi din resurse proprii. Acest lucru înseamnă, în cele din urmă, orientarea activităţii ANIF cât mai mult spre beneficiar”!

Oricum, Executivul a dat viaţă unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare! De parcă acest sector de activitate ar fi dezorganizat!!

Misiunea noii structuri este de a furniza servicii economice şi non-economice de interes general pentru realizarea, întreţinerea, modernizarea şi exploatarea amenajărilor de îmbunătăţiri funciare care susţin dezvoltarea integrală şi durabilă a agriculturii, precum şi a zonelor rurale.

Dar, atenţie, iată ce spune ministrul Valeriu Tabără la Bilanţ, capitolul privind realizările în sectorul Îmbunătăţiri Funciare: “Activităţile desfăşurate de noua structură nu vor fi orientate pentru realizarea de profit, ci numai pentru creşterea eficacităţii misiunii sale”.

Aşadar, a fost creată o nouă instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ale cărei activităţi vor merge… în pierdere! Rămâne de văzut a cui pierdere va fi mai mare: a instituţiei sau a agriculturii?

Vizualizat: 502 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?