BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O LEGE cu efect ÎNTÂRZIAT

Publicat: 06 mai 2019 - 14:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un act legislativ adoptat în 2016, lege prin care a fost modificată o ordonanţă de urgenţă din 2008, a produs recent o mare bulversare în rândul proprietarilor de PFA şi ÎI, mulţi dintre aceştia fiind activi în sectorul agricol. Ignorată de destinatari, Legea 182/2016 a lovit recent ca un trăsnet.

Ce anume trebuiau să facă între timp fermierii proprietari de PFA şi ÎI? Să reducă numărul de coduri CAEN la maximum cinci, în cazul PFA-urilor, şi la maximum zece, în cazul ÎI. Zeci de mii de deţinători de astfel de forme juridice la nivel naţional nu au luat măsurile impuse de lege. Recent, Registrul Comerţului a trecut la acţiune: a radiat toate acele entităţi care nu s-au supus legii.

DSCF1854a219_b

Funcţionează prevenţia?
Desigur, o astfel de decizie i-a dus la disperare pe fermierii care s-au trezit cu firmele radiate. Un grup de fermieri din judeţul Gorj a trimis redacţiei un memoriu consistent, arătând că radierea din Registrul Comerţului le afectează derularea proiectelor europene prin AFIR, precum şi încasarea subvenţiilor europene prin APIA. Semnatarii au avertizat că ”absorbţia fondurilor europene va fi în mod direct afectată, în situaţia aceasta regăsindu-se exploataţii care au accesat banii europeni, sumele ajungând până la 200.000 de euro”. Fermierii amintesc faptul că Guvernul României a legiferat prevenţia, ”tocmai pentru a evita situaţii de sancţionare excesivă şi pentru a acorda şanse tuturor persoanelor fizice şi juridice de a corecta unele elemente în scopul menţinerii şi dezvoltării societăţii”.
Fermierii gorjeni afectaţi de decizia recentă a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) acuză lipsa de comunicare cu această instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, condus în prezent de Tudorel Toader. Petenţii au încercat să comunice cu ONRC via email, dar sistemul electronic nu a funcţionat, fapt recunoscut chiar de instituţie pe pagina de internet: ”Vă informăm că unele dintre mesajele transmise către ONRC, prin e-mail, se întorc la expeditor cu mesaj de eroare din cauza unor dificultăţi tehnice independente de instituţia noastră”.
AFIR şi APIA au reacţionat imediat la situaţia creată. Au comunicat persoanelor radiate să prezinte în cel mult 14 zile de la data comunicatului documente care să ateste reautorizarea. La data când va apărea acest articol, termenul va fi expirat. Să sperăm că v-aţi informat la timp accesând atât site-urile celor două instituţii, dar şi site-ul agroinfo.ro.


NU IGNORAŢI CONSULTANŢA JURIDICĂ
Ce vreau să semnalez? În primul rând, cu legea nu-i de joacă, oricât de neconvenabil ar fi formulată. ”Las că nu ne fac nimic” e o atitudine păguboasă. Ştiu, poate fermierii nu au timp să citească Monitorul Oficial. Nu au timp să citească poate nici măcar ştirile şi articolele difuzate de presa agricolă. Munca în fermă acaparează tot timpul şi toată energia. Există însă soluţii. De pildă, cât ar costa serviciile unei firme de consultanţă juridică? Nici măcar nu ar trebui contracte încheiate de fiecare fermier în parte. Există asociaţii, cooperative, composesorate, obşti etc. Marii fermieri au juriştii lor, nu-şi bat capul. Dar cei constituiţi în PFA şi ÎI nu dispun personal de aceste servicii. Nu-şi permite o persoană fizică autorizată să angajeze şi un jurist. O formă asociativă ar putea, însă, încerca. Dacă un jurist le-ar fi semnalat din timp modificările legislative şi ar fi insistat faţă de fermieri să opereze ajustările cerute, chiar dacă ar fi fost inconfortabile la vremea respectivă, acum, aşa ciuntită de coduri CAEN, PFA sau ÎI nu ar fi fost radiată, iar proiectele finanţate din bani europeni nu ar fi fost ameninţate!

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

Vizualizat: 702 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?