Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Nutriție de top pentru livezi ecologice

Publicat: 29 aprilie 2022 - 15:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În contextul în care tot mai mulți fermieri optează pentru agricultura sustenabilă, un segment din gama WUXAL® este dedicat agriculturii organice, prin utilizarea unor substanțe benefice din natură, certificate la nivel european.

Agricultura ecologică presupune o serie de schimbări în practicile agricole: lucrările de sol din livezi trebuie să conserve apa, iar produsele de nutriție și protecție a plantelor să fie prietenoase cu mediul înconjurător, dar să ofere și randamentul așteptat. Produsele ecologice din gama WUXAL® sunt foarte ușor de integrat și în agricultura convențională, deoarece prezintă compatibilitate ridicată cu tratamentele clasice, în parametri înalți de eficiență și productivitate.

 

WUXAL® Ascofol, acțiune cu beneficii multiple


Biostimulatorul WUXAL® Ascofol conține o cantitate ridicată de extract din alge marine Ascophyllum nodosum, care au ca efecte benefice:

1. Regenerare rapidă a țesuturilor vegetale. Aplicate pe plantele de cultură, aceste substanțe naturale ajută la regenerarea rapidă în „momente de criză”, cum ar fi accidentele climatice.

2. Rezistență la frig. În cazul pomilor fructiferi, aplicarea poate mări rezistența bobocilor florali și a florilor deschise, în situații de temperaturi scăzute (dar nu geroase) din primăvară. De asemenea, sprijină polenizarea la fluctuații mari și bruște de temperatură, ajută la refacerea țesuturilor afectate de grindină și întăresc sistemul natural de apărare al plantelor împotriva agenților patogeni.

Deficiență de bor la păr (stânga), accident climatic (dreapta). _b
Foto: 
Deficiență de bor la păr (stânga), accident climatic (dreapta). Sursa foto: Adobe Stock Photos


3.
 Legare mai bună a fructelor. WUXAL® Ascofol oferă nutriția necesară cu bor, microelement foarte important pentru dezvoltarea tubului de polen și pentru procesele legate de fecundare și legare, susținând creșterea producției de fructe în livezi. Microelementele conținute (Bor, Mangan, Zinc) sunt complet chelatate și ușor absorbite foliar de către organele plantei. Borul și aminoacizii conduc la o diviziune celulară puternică și la obținerea unor fructe mai rezistente, cu aspect comercial. Tratamentele cu WUXAL® Ascofol la pomii fructiferi în primele stadii de creștere îmbunătățesc mărimea și coloritul fructelor, determinând obținerea unei recolte înalt calitative.

 

WUXAL® Aminoplant și WUXAL® Amino


Cele două produse oferă rezultate bune prin fertirigare, aplicare foliară, reprezentând o nutriție optimă a suprafețelor mari. 

WUXAL® Aminoplant este un fertilizant foliar sub formă lichidă, ce oferă o nutriție echilibrată cu macronutrienți (azot, fosfor, potasiu). Compușii bioactivi de origine vegetală au rolul de a stimula sistemul natural de apărare al plantelor împotriva agenților patogeni. Printre beneficiile principale ale acestui produs, amintim creșterea productivității datorită substanțelor naturale cu rol de stimulare a creșterii (inozitol, acid gama-aminobuturic, microelemente, aminoacizi etc.), precum și susținerea apărării naturale a plantelor contra patogenilor și a factorilor de stres abiotic. 

Un rol important în legarea și formarea fructelor, chiar și în condiții de stres, îl are aminoacidul Gama Aminobutiric (GABA) prezent în compoziția produsului, care susține dezvoltarea tubului polenic

WUXAL® Amino este un biostimulator cu concentrație mare de azot organic și cu un conținut foarte ridicat de aminoacizi. În condițiile meteo incerte, aplicarea acestui produs reprezintă un factor de siguranță deoarece ajută la dezvoltarea intensă a culturilor, chiar și în condiții nefavorabile. Livezile vor traversa mai ușor perioadele de secetă datorită conținutului de prolină din produs, substanță ce echilibrează conținutul de apă din organele verzi, care își mențin turgescența (nu se ofilesc). 

Un alt beneficiu este conținutul ridicat de glicină, aminoacid care determină mărirea masei radiculare și dezvoltarea volumului coroanei, ca urmare a îmbunătățirii producției de clorofilă din frunze. WUXAL Amino stimulează legarea și obținerea unor fructe de calitate superioară, cu dimensiune, formă și aspect mai bune. 

Nutriție de top pentru livezi ecologice1_b

Nutriție de top pentru livezi ecologice2_b


Fertirigarea: alternativă la gunoiul de grajd în livezi


WUXAL® Aminoplant și WUXAL® Amino pot fi aplicate atât prin fertirigare, cât și foliar. Pentru pomicultură, cele două produse au formulări optime pentru irigarea prin picurare, deoarece sunt 100% solubile în apă și nu formează reziduuri în instalația de aplicare. 

Totuși, în agricultura ecologică, pentru fertilizarea terenurilor și creșterea producțiilor, se folosește adesea gunoiul de grajd. Dar utilizarea acestuia are anumite limitări, fiind accesibil mai ales fermelor care au și o componentă zootehnică.

În cazul plantațiilor bio, trebuie ca și gunoiul de grajd să provină din ferme ecologice, condiție care limitează foarte mult cantitatea disponibilă livezilor. Totodată, gunoiul de grajd utilizat ca îngrășământ trebuie să respecte anumite standarde privind concentrația de azot, în funcție de aceasta se stabilește limita maximă ce se poate utiliza în livadă. 

CLICK AICI și află cerințele privind concentrația de azot permisă în agricultura ecologică.

Practica arată că, de cele mai multe ori, această cantitate este insuficientă pentru a acoperi integral necesarul de îngrășăminte, caz în care ea trebuie completată sau chiar înlocuită cu fertilizanți din alte surse.

 

Cea mai corectă alegere


Datorită conținutului organic echilibrat în azot și aminoacizi, WUXAL® Aminoplant și WUXAL® Amino reprezintă cea mai corectă alegere privind fertilizarea cu produse din surse naturale, fără niciun risc de poluare a mediului. Beneficiile utilizării sunt certe. De exemplu, un dezavantaj al gunoiului de grajd ar fi că acesta nu poate fi tratat și poate veni contaminat cu diverși patogeni sau semințe de buruieni. Pe de altă parte, gunoiul de grajd se utilizează doar în anumite perioade, pe când fertilizanții se aplică pe tot parcursul sezonului. În același timp, procedura de fertirigare este mult mai curată și mai facilă comparativ cu logistica impusă de gunoiul de grajd, iar lucrările de tratament sunt incomparabil mai ușoare la fertirigare, permițând și asocierea imediată cu alte produse de protecție a plantelor, fără restricții secundare.

 

Citiți în numărul viitor


Din gama de fertilizanți organici foliari mai fac parte WUXAL® Aminocal și WUXAL® Multimicro, produse ale căror beneficii vor fi detaliate în numărul următor al revistei.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

Vizualizat: 887 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?