Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Nu-i nimic putred în Danemarca. Totul e sustenabil!

Publicat: 16 septembrie 2022 - 18:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Gazdă a congresului Federației Internaționale a Jurnaliștilor Agricoli (IFAJ) din acest an, Danemarca are unul dintre cele mai sustenabile modele agro-alimentare din lume. Ce soluții au adoptat scandinavii?

După cum am arătat în numărul trecut al revistei, cei peste 40 de ani de experiență asociativă și administrativă le-au permis danezilor să aibă un sistem agricol și alimentar deopotrivă eficient, productiv și durabil. Însă ce stă la baza acestuia și ce presupune concret?

Samson fertilizanti_b 

Cele mai noi tehnologii


Modelul danez este centrat în jurul inovației tehnologice, care este susținută și adoptată la fiecare nivel. De altfel, agricultorii danezi sunt printre cei mai digitalizați din Europa. Aproximativ 30% dintre fermieri folosesc deja elemente ale agriculturii de precizie, cele mai des întâlnite fiind: cartarea terenurilor și analizele biochimice ale solului, utilajele de precizie, stațiile de monitorizare pedoclimatice și GPS-urile performante.

Trendul este mai accentuat atunci când vorbim de fermierii sub 40 de ani care, în proporție de peste 40%, consideră sistemele digitale și utilajele de precizie o necesitate în orice exploatație.

 

Inovaţie transpusă în câmp


În Danemarca, sustenabilitatea agricolă este susținută de o industrie producătoare de mașini, utilaje și software de înaltă precizie care lansează anual noi soluții pe piață. De exemplu, cei de la Samson Agro și-au propus ca în 2022 să reformeze modul de aplicare a gunoiului de grajd, dezvoltând primul utilaj capabil să monitorizeze în timp real atât necesarul de îngrășământ al fiecărei parcele, cât și conținutul în azot, fosfor și potasiu al gunoiului aflat în tancul de distribuire. O soluție care promite să fie o alternativă la îngrășămintele chimice, cu un nivel de eficiență și siguranță chiar mai ridicat decât acestea.

FarmDroid2_b 

Robotul agri FarmDroid FD20


Tot pentru lucrările în câmp a fost dezvoltat și robotul autonom agricol FarmDroid FD20. Alimentat exclusiv prin panouri solare, robotul poate lucra o suprafață de până la 20 ha, pe toată perioada de vegetație, indiferent de cultură. Mai precis, robotul realizează toate operațiunile agricole începând cu semănatul (inclusiv), până la recoltare (exclusiv), pentru o gamă variată de culturi pe rânduri, chiar și pe sole cultivate cu plante diferite.

Conceput de un start-up danez fondat de un fiu de fermier, FarmDroid are avantajul de a putea fi folosit și în agricultura ecologică, controlul buruienilor putând fi realizat în totalitate mecanic.

 

Asistentul veterinar digital


Pentru danezi, utilizarea roboților și a sistemelor automatizate în zootehnie este deja un fapt des întâlnit, fie că vorbim de roboții de muls, cei de administrare a hranei sau cei de curățenie. Însă, cei de la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU) au decis să meargă mai departe și au testat recent primul asistent sanitar-veterinar digital. Un robot care nu se vede fizic, dar care există sub forma unui software cu inteligență artificială ce folosește bio-senzori și analizează în timp real condițiile de mediu din grajduri și hale, pentru a stabili posibilitatea apariției unui agent patogen.

Sistemul a fost testat până în prezent în fermele de porci, având rezultate remarcabile în depistarea și prevenirea bolilor digestive ale purceilor, inclusiv bacteria E. coli. Astfel, îmbolnăvirea și moartea purceilor sau administrarea excesivă a antibioticelor pot fi evitate în peste 90% din cazuri.

FaunaPhotonics_b 

Staţiile Farm data sharing


În egală măsură, inteligența artificială este cea care îi ajută pe fermierii danezi să monitorizeze culturile și să gestioneze mai bine activitatea din ferme, după cum o demonstrează alte două start-up-uri daneze: FieldSense - Danish Agro și FaunaPhotonics.

Mai precis, vorbim de micro-managementul factorilor de mediu de la nivelul fiecărei ferme, realizat prin intermediul stațiilor agrometeorologice și al stațiilor de analiză biologică a dăunătorilor prin inteligență artificială.

Fiecare fermă din proiect are în custodie câteva astfel de stații, oferind o monitorizare climatică și bacteriologică ultra localizată, cu o rată de transmitere a datelor la fiecare 10 minute. Însă ceea ce face acest sistem unicat, este faptul că folosește date și de la exploatațiile vecine participante la proiect. Practic, vorbim de o partajare a datelor care este deosebit de eficientă pentru că va emite alerte și prognoze plecând de la cele mai apropiate stații față de parcela vizată, implicit, chiar dacă dăunătorii nu sunt încă prezenți pe solă, fermierul va fi informat că în parcela alăturată, deținută de un alt proprietar, aceștia există.

Enorm Biofactory_b

Agricultura 5.0, la orizont!

Inovația agricolă este dublată de una similară în industria alimentară, însă vârfurile cercetării și tehnologiei din Danemarca  par desprinse dintr-un sistem agroalimentar post-digital, capabil să utilizeze 100% fiecare resursă disponibilă și chiar să descopere altele noi.
Dacă în industria alimentară vorbim de pasteurizarea cu raze UV, ce reduce consumul de energie cu 90% față de tratamentul termic sau de apariția ambalajelor pe bază de Einar (polimer vegetal anti-umezeală) care reduce cu 40% pierderile provocate de condensul alimentelor în ambalaje, în agricultură vorbim de obținerea hranei din surse alternative, precum algele sau insectele.

Experiența daneză este împărtășită lumii

Plecând de la rezultatele obținute în propria țară, modelul colaborativ și participativ danez este astăzi promovat la nivel internațional în cadrul Food Nation, organizație non-profit de tip cluster aflată sub patronajul prințului moștenitor al Coroanei daneze, care oferă factorilor decidenți dar și publicului larg exemple de tehnologii și modele de practici sustenabile adoptate de autorități, fermieri și de companii daneze, unele dintre ele multinaționale, precum Arla, Carlsberg, Danish Crown sau GEA.

 Lars Thalbitzer_b

Fermierii joacă un rol crucial în strategiile daneze privind protejarea mediului și sustenabilitatea. E o provocare continuă să producem mai mult cu mai puțin, mai puține inputuri la cultivare, mai puține resurse consumate în zootehnie și mai puține pierderi în procesare și comercializare.

LARS FREDERIK THALBITZER

Președinte Asociația Jurnaliștilor Agrarieni din Danemarca (DFAJ)

 To good to go_b

ULEI ŞI PROTEINE DIN INSECTE

Enorm Biofactory este o companie daneză care anul viitor va deschide cel mai mare centru de reproducere, creștere și extragere a proteinei din insecte. Cu o capacitate de 100 de tone de larve/ciclu, noua unitate agroindustrială va produce ulei și proteină destinată furajării animalelor extrasă din musca de soldat negru - Hermetia illucens.

Vezi câteva filmuleţe de prezentare a Enorm Biofactory!

 

un articol de

DANIEL PLĂIAŞU

 

Vizualizat: 632 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?