Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Nici n-a început bine, că e deja cu un picior în groapă!

Publicat: 21 februarie 2022 - 16:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Probabil că vă amintiţi câtă vâlvă şi vorbărie goală s-a iscat în jurul înfiinţării camerelor agricole. Am avut două structuri, una de la Stat şi una oarecum privată, niciuna cu adevărat funcţională şi ambele sortite eşecului, încă din facere.

NOU Nicoleta Dragomir_tDecât să ajungă puterea decizională în mâinile fermierilor, mai bine fără Camere!, îşi suflau pe-atunci în barbă oficialii care au alternat la fotoliul şi portofoliul Ministerului Agriculturii. Şi rău au făcut!

Una dintre atribuţiile principale ale Camerelor Agricole era organizarea Fondului Mutual pentru situaţii de calamitate în agricultură, adică orice fel de riscuri care puteau fi acoperite, cel puţin parţial, dintr-un astfel de fond. Mai mult, exista şi suportul legislativ al forurilor europene care, în 2013, au emis un regulament comun privind sprijinul pentru dezvoltare rurală alocat din FEGA, unde erau prevăzute şi cheltuieli pentru gestionarea riscurilor în agricultură. S-a încheiat şi exerciţiul financiar 2014-2020, iar România tot nu are un Fond Mutual!

Ce-i drept, la noi nu prea există prevenţie. La noi se tratează, cu costuri imense şi riscuri pe măsură sau se amendează fără drept de apel. Iar dacă până prin 2018 nu prea au fost nici fenomene meteo extreme care să calamiteze culturile şi nici prea multe bătăi de cap cu bolile zootehnice, toată suflarea agricolă s-a culcat pe-o ureche. Şi, conform tradiţiei noastre păguboase, când au început să ne lovească din plin dezastrele, s-a urnit şi deşteptarea cea de pe urmă. La ce folos? Pesta porcină a dat de pământ cu un sector zootehnic important, seceta şi inundaţiile au dat iama pe rând prin culturile neprotejate de vreun Fond Mutual sau altă formă de sprijin şi, peste toate, ne-am trezit şi cu urâciosul de Covid-19, care a pus batista pe ţambal. Iar lista dezastrelor continuă...

Deh, altfel stăteau lucrurile dacă aveam acel fond de rezervă pentru exact acest gen de situaţii, dacă aveam decizia fermierilor prin Camerele Agricole, dacă ar fi fost activată în PNDR-ul trecut submăsura 17.2 pentru Fondurile Mutuale! Banii pentru riscuri au luat drumul primelor de asigurare şi astfel li s-a pierdut urma. Ori, în cazul nostru, urma nu mai scapă turma!

Dar, răstălmăcind o vorbă din popor, iată că nu aduce un ministru, ce aduce celălalt! Văzând, pesemne, că nu se dau duse calamităţile de la noi cu vorba bună, ministrul Chesnoiu vrea să înfiinţeze un "Fond naţional de sprijin" pentru fermieri, constituit pe banii lor, adică dintr-o cotizaţie obligatorie de 3% din subvenţiile APIA!

Deja au apărut voci oficiale de la Bruxelles care avertizează că Fondurile Mutuale nu pot fi constituite cu arcanul, adică prin reţinerea la sursă a unor drepturi băneşti pe care le au fermierii români. Rămâne de văzut unde va duce această iniţiativă. Între timp îi amintim Ministrului că a trecut o lună de când promitea că într-o săptămână va elabora pachetul legislativ pentru sprijinirea agricultorilor în bătălia inegală cu explozia preţurilor la îngrăşăminte şi energie! Campania de primăvară e deja cu un picior în groapă!

 

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 941 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?