Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

NECAZURILE crescătorilor de PORCI

Publicat: 29 noiembrie 2017 - 03:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Turul organizat de Asociaţia Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin (AFISS), în perioada 4 octombrie - 6 octombrie 2017, este o premieră.

Timp de trei zile, jurnaliştii din presa agricolă au vizitat în trei judeţe, Bacău, Vrancea şi Suceava, ferme de reproducţie, de îngrăşare şi o unitate unde a fost creat un lanţ integrat, de la reproducţie, îngrăşare, abatorizare şi procesare.

Necazurile crescătorilor de porci sunt: lupta inegală cu importurile masive de carne de porc, teama de a nu fi acaparaţi de marile companii străine de creştere a porcilor şi un ajutor de bunăstare, de altfel singurul de care beneficiază, care-i limitează doar la trei serii de porci pe an şi nu-i încurajează să-şi dezvolte afacerile.
Asociaţia Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin are 70 de membri, care deţin în total 500.000 de capete de porci.

Prima fermă - Pig Elita

Prima fermă vizitată a fost Pig Elita din localitatea Gologanu, judeţul Vrancea. Trei asociaţi, Maricel Lazăr, Neluţu Ştefan şi Ion Dediu, au avut ambiţia să pună pe picioare o fermă de îngrăşare a porcilor, transformând un grajd dezafectat într-o crescătorie modernă, fără să împrumute un leu din bănci. „Am pornit această afacere în perioada 2002-2003 prin achiziţionarea vechiului CAP, care conţinea două grajduri. La acel moment am profitat de o hotărâre de guvern emisă în legătură cu grajdurile dezafectate, dar şi de o subvenţie în valoare de 600 lei pe cap de scrofiţă, pe care le-am cumpărat din ferme atestate”, îşi aminteşte Maricel Lazăr.
Proprietarii fermei Pig Elita au înţeles că este foarte greu să aibă şi maternitate, şi crescătorie, iar după un timp au rămas cu partea de creştere a porcilor, dar doar după ce au îndeplinit condiţiile care se impuneau atunci prin hotărârea de guvern privind grajdurile dezafectate şi scrofiţele. ”Trebuia să ducem la bun sfârşit un ciclu de 5 fătări la scrofiţe, ceea ce echivala cu 2 ani şi jumătate, iar pentru grajduri aveam prioritate să le cumpărăm cu 10% mai puţin din valoarea iniţială. După această perioadă am făcut paşi destul de importanţi, continuând să ne dezvoltăm. Am investit în modernizarea unui singur grajd şi dorim să subliniem că am folosit bani din surse proprii, fără credite sau fonduri europene”, a mai spus Maricel Lazăr.

pig-elita_b

                                             (de la stânga la dreapta): Maricel Lazăr, Larisa Ene, Neluţu Ştefan, Ion Dediu

Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (ediția 15-30 noiembrie)

Un articol semnat de LILIANA SIME

Vizualizat: 933 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Vest Tract la Agromalim 2019 Vaderstad la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?